„Volodimir Zelenski s-a sinucis”. Cum se folosește Rusia de fake news pentru a influența opinia publică
Grupurile ruse care se ocupă cu propaganda în mediul online au susținut în mod fals, la câteva săptămâni de la începerea războiului din Ucraina, că președintele ucrainean Volodimir Zelenski s-a sinucis.
Campania de fake news face parte dintr-o campanie agresivă care are ca scop afectarea moralului public și subminarea Guvernul ucrainean, a anunțat compania americană de securitate cibernetică Mandiant.
Afirmația falsă privind sinuciderea lui Zelenski este doar una dintre numeroasele operațiuni de dezinformare urmărite de Mandiant de la presupuși actori ruși și belaruși care aveau ca scop inducerea în eroare a publicului din Ucraina, Rusia și din alte părți ale Europei.
Aceste campanii de fake news, spun analiștii, subliniază modul în care Kremlinul este angajat în războiul informațional și eforturile Moscovei de a modela percepțiile asupra conflictului, chiar dacă soldații săi suferă pierderi grele pe câmpul de luptă.
Tot mai multe campanii de fake news
Într-un alt caz, actori bieloruși au transmis pe internet, în mod fals, că o grupare infracțională din Polonia prelevează organele refugiaților ucraineni, cu complicitatea oficialilor polonezi.
„Proliferarea operațiunilor informaționale aliniate cu Rusia sugerează importanța pe care Rusia o acordă modelării mediului informațional. Am observat că actori cunoscuți folosesc activele și infrastructura campaniilor anterioare, folosind capabilitățile dezvoltate de-a lungul timpului”, a declarat Alden Wahlstrom, analist senior la Mandiant, pentru CNN.
Mandiant nu a indicat o legătură directă între guvernul rus și răspândirea informației false cu privire la sinuciderea lui Zelenksi, dar a descris activitatea ca fiind o „suspectată campanie de influență rusă”. Timp de decenii și datând din epoca sovietică, dezinformarea și alte așa-numite „măsuri active” au reprezentat o parte cheie a strategiei de politică externă a Rusiei.
În martie, Facebook și YouTube au eliminat un videoclip „deepfake”, răspândit pe scară largă, care pretindea să-l arate pe Zelenski cerând trupelor ucrainene să depună armele. Adevăratul Zelenski a apărut într-un videoclip la scurt timp după, în care spunea că apărarea Ucrainei contiună.