Prima pagină » Știri externe » Votul din Senatul american privind acțiuni militare în Siria, prevăzut miercuri, a fost AMÂNAT

Votul din Senatul american privind acțiuni militare în Siria, prevăzut miercuri, a fost AMÂNAT

Votul din Senatul american privind acțiuni militare în Siria, prevăzut miercuri, a fost AMÂNAT

Un vot de procedură prevăzut miercuri în Senatul american asupra recurgerii la forță în Siria a fost amânat la o dată nedeterminată, a anunțat luni liderul majorității, în urma propunerii ruse privind o plasare sub control internațional a arsenalului chimic sirian, relatează AFP.

„Nu cred că avem nevoie” de un vot rapid, a nunțat liderul majorității democrate în Senat Harry Reid, la doar câteva ore după ce a programat acest vot pentru miercuri. „Este necesar să acționăm astfel încât președintele să aibă oportunitatea să le vorbească tuturor celor 100 de senatori și 300 de milioane de americani înainte să facem acest lucru”, a motivat el.

Președintele Barack Obama a anunțat,la rândul său, într-un interviu pentru ABC, că un calendar parlamentar cu privire la acest subiect va fi amânat.

„Nu mă aștept să văd o succesiune de voturi săptămâna aceasta sau în viitorul apropiat”, a spus el. „Vom avea timp, cu ocazia dezbaterilor aici, în Statele Unite, pentru ca membrii comunității internaționale, rușii și sirienii să coopereze cu noi și să spună că există o modalitate de soluționare a acestui lucru”, a adăugat Obama.

Majoritatea democrată în Senat a sperat până luni să voteze până la sfârșitul acestei săptămâni o rezoluție. Un text a fost adoptat rapid de către Comisia pentru Afaceri Externe, miercurea trecută, iar Reid a anunțat luni, odată cu începerea unei noi sesiuni parlamentare, că primul vot de procedură în Senat va avea loc miercuri.

Acest vot, în care este necesar ca 60 din 100 de senatori să se pronunțe „pentru”, cu scopul de a evita obstrucția republicanilor, era indispendabil pentru a permite dezbaterii să continue, senatorilor să depună amendamente, iar în final rezoluția să fie adoptată.

Textul de examinat, mai restrictiv decât cererea inițială a Casei Albe, prevede atacuri „limitate” în Siria, cu o durată maximă de 60 de zile, eventual 90 în cazul unei prelungiri, și fără trupe terestre.

Însă programul a fost dat peste cap de propunerea rusă avansată luni privind o plasare a armelor chimice siriene sub control internațional, o evoluție calificată drept „potențial pozitivă” de către Barack Obama.

Congresmenii au primit diferit această adevărată lovitură de teatru.

Senatorul republican John McCain, un susținător fervent al unei acțiuni militare împotriva regimului președintelui sirian Bashar al-Assad, s-a declarat sceptic și a dat un termen de „o săptămână” pentru obținerea unei rezoluții în Consiliul de Securitate al ONU.

„Este un motiv în plus pentru ca Senatul să voteze, pentru că este evident că amenințarea este cea care i-a împins să facă această concesie”, le-a spus el unor jurnaliști.

Reprezentantul democrat Eliot Engel, un susținător al atacurilor, s-a declarat neîncrezător. „Nu vreau să mă încred în bunele intenții ale lui al-Assad sau ale lui Putin”, a declarat el pentru presă înaintea unei reuniuni cu ușile închise cu o serie de oficiali, între care și secretarul de Stat John Kerry.
Dintre cei 100 de senatori, 23 s-au declarat până în prezent favorabili unei intervenții în Siria, 25 se opun, iar 52 sunt indeciși, potrivit unei numărători efectuate de ziarul New York Times (NYT) luni seara.

Grupul democrat (52 de senatori democrați și doi independenți) este divizat și are nevoie, oricum, de susținerea republicanilor pentru ca rezoluția să fie adoptată.

La rândul ei, Camera Reprezentanților, controlată de republicani, nu a anunțat un calendar pentru vot, republicanii mulțumindu-se să prevadă un vot „în următoarele două săptămâni”.

Citește și