Spărgătorul de gheață australian plecat în salvarea unei nave rusești blocate în ghețurile Antarcticii s-a întors luni din cauza vremii rele, au anunțat autoritățile australiene, citate de AFP.
Aurora Australis a fost nevoită să renunțe în momentul în care a ajuns la zece mile nautice de MV Akademik Șokalskii, imobilizat de marți la o sută de mile est de baza franceză Dumont d’Urville, a anunțat Autoritatea Australiană pentru Securitate Maritimă (AMSA)
„Vremea rea a obligat Aurora Australis să se întoarcă în mare în această după-amiază”, a precizat AMSA.
„În zona în care este blocat MV Akademik Șokalskii se înregistrează în prezent rafale de vânt de 30 de noduri și ninsori” care reduc vizibilitatea și fac periculoase condițiile de navigare, potrivit agenției.
O nouă tentativă va fi lansată odată cu ameliorarea vremii.
Centrul de coordonare a serviciilor de salvare din Australia se află în contact permanent cu nava, care transportă 74 de pasageri, printre care turiști și oameni de știință australieni, britanici și neozeelandezi.
Cei 74 de pasageri plecați să repete expediția istorică din Antarctica efectuată în urmă cu un secol (1911-1914) de exploratorul australian Sir Douglas Mawson sunt în stare bună de sănătate.
De asemenea, alte două spărgătoare de gheață, francezul Astrolabe și chinezul Snow Dragon, au plecat în salvarea MV Akademik Șokalskii și au fost nevoite să se întoarcă din cauza faptului că nu dispuneau de capacitățile necesare pentru a tăia gheața.
„Dacă Aurora Australis nu reușește să ajungă la Akademik Șokalskii, este posibil să se recurgă la elicopter, care se află pe nava chineză, rămasă în regiune, pentru a evacua pasagerii”, a anunțat AMSA luni.
Însă această operațiune a fost abandonată din cauza vremii nefavorabile.
Aurora Australis poate sparge un strat de gheață de 1,6 metri, în timp ce Akademik Șokalskii a rămas blocat într-un strat de gheață de trei metri.
Chris Turney, unul dintre responsabilii expediției științifice, a anunțat într-un mesaj pe Twitter că au apărut fisuri în stratul de gheață din jurul prorei navei, exprimându-și speranța că acest fapt va ajuta la eliberarea lor.
Expediția a început în urmă cu trei săptămâni, iar nava urma să ajungă în Noua Zeelandă la începutul lunii ianuarie.