WALL STREET JOURNAL: Zona euro ar putea înființa o agenție de supraveghere a celor mai mari bănci, în subordinea BCE
Înalți oficiali europeni din finanțe, care discută proiectul pentru supraveghere bancară comună la nivelul zonei euro, sunt aproape de a conveni asupra înființării unei noi agenții, în subordinea BCE, responsabilă pentru cele mai mari bănci din uniunea monetară, potrivit unor surse citate de WSJ.
Liderii UE au hotărât, la summit-ul UE din 28-29 iunie, să se îndrepte spre o uniune bancară – supravegherea în comun a băncilor din zona euro, garantarea la comun a depozitelor bancare de către o instituție europeană și recapitalizarea directă a instituțiilor financiare aflate în dificultate de la fondurile de urgență ale eurozonei.
Miniștrii Finanțelor din zona euro au fost însărcinați să discute, la întâlnirile Eurogroup din 9 și 20 iulie, despre aplicarea acestor decizii.
Înființarea unei autorități unice de supravgehre bancară, cu un set comun de reguli pentru băncile din zona euro, este considerată de Germania și celelalte economii stabile din nordul Europei drept o condiție esențială înainte de oficializarea transferului de resurse fiscale, prevăzut în principal sub forma „mutualizării” datoriilor statelor din zona euro și finanțarea acestora în comun prin obligațiuni unice.
Totodată, înființarea supraveghetorului unic pentru sectorul bancar este considerată o precondiție pentru introducerea unui mecanism de recapitalizare directă a băncilor aflate în dificultate de la fondurile de urgență ale zonei euro.
Surse oficiale apropiate situației au declarat, pentru Wall Street Journal (WSJ), că discuțiile converg spre crearea unei agenții în subordinea Băncii Centrale Europene (BCE) care să fie însărcinată cu supravegherea celor mai mari 25 de bănci din uniunea monetară.
Băncile mai mici ar urma să rămână în sarcina autorităților naționale de pază a piețelor financiare. Însă aceste agenții naționale ar raporta către instituția europeană din subordinea BCE, al cărei sediu va fi mai degrabă la Bruxelles, și nu la Frankfurt, unde își are sediul banca centrală, potrivit surselor citate.
Întâlnirea de luni a Eurogroup nu va aduce însă progrese semnificative în această direcție, ci mai degrabă în privința condițiilor finanțării de 100 miliarde euro destinată recapitalizării băncilor spaniole. Totodată, miniștrii Finanțelor ar trebui să discute cererea pentru ajutor extern venită din partea Ciprului în luna iunie.
Noua instituție va avea, la inaugurare, prerogative care să asigure alinierea băncilor la reglementările europene din domeniu și constituirea de rezerve de capital adecvate în sectorul financiar. Mai târziu, supraveghetorul și-ar putea asuma răspunderea pentru așa-numitul proces de rezoluție bancară, care presupune stabilirea direcției în care ar trebui să se îndrepte o bancă cu probleme – recapitalizare sau lichidare, precum și pentru crearea unui fond de garantare a depozitelor bancare la nivelul zonei euro, potrivit surselor.
Guvernele din zona euro trebuie însă, mai întâi, să regăsească un consens politic, acordul Germaniei fiind un element decisiv în aplicarea proiectului.