Washington Post: Tatăl lui Edward Snowden dezvăluie că FBI-ul a încercat să îl trimită la Moscova
FBI a încercat să îl trimită pe tatăl lui Edward Snowden cu avionul la Moscova, pentru ca să își convingă fiul să se întoarcă în Statele Unite, un efort eșuat după ce agenții nu au putut stabili o modalitate ca cei doi vorbească acolo, a dezvăluit Lon Snowden pentru The Washington Post online.
„Am spus «Vreau să pot să vorbesc cu fiul meu… Puteți stabili comunicații?». Iar (răspunsul lor) a fost «Ei, bine, nu suntem siguri»”, a declarat Lon Snowden pentru ziar. „Le-am spus «Stați așa, oameni buni, nu mă duc să stau pe pistă, să fiu un instrument emoțional pentru voi»”, a adăugat el.
Într-un amplu interviu, acesta l-a apărat cu fermitate pe fiul său, calificat drept „trădător” de unii oficiali americani de rang înalt. El a subliniat că Edward Snowden, blocat în zona de tranzit pe Aeroportul Șeremetievo din Moscova, a crescut într-o familie de patrioți, într-o suburbie din statul Maryland, și că „iubește această națiune”.
Întrebat ce ar fi putut să declanșeze decizia fiului său de a dezvălui documente strict secrete, Lon Snowden, un ofițer din cadrul Pazei de Coastă pensionar, a răsouns că nu știe. Edward i-a părut „tulburat” când au cinat ultima dată împreună, a spus el, adăugând că fiul său a ridicat un adevărat „firewall între el și familia sa”. „Nu aveam habar ceea ce avea să se întâmple”, a subliniat tatăl tânărului fugar.
Însă el a oferit o posibilă explicație, citând unele declarații „mincinoase” ale unor oficiali americani despre metodele de supraveghere ale comunicațiilor dezvăluite de fiul său. „Dacă se poate spune că a existat un moment de vârf, aș spune că este ceea ce i s-a întâmplat acestei națiuni în ultimele șase-nouă luni”, a declarat Lon Snowden.
El a citat totodată o conversație care i-ar fi oferit indicii despre o sensibilitate tot mai puternică a fiului său față de politică. Ofițerul pensionar a declarat că tânărul i-a spus că este „tulburat”, în 2010, de sinuciderea unui vânzător ambulant în Tunisia, gest care a declanșat „primăvara arabă”.
Edward Snowden, în vârstă de 30 de ani, se află în centrul unui scandal după ce a dezvăluit, luna trecută, ziarelor britanic The Guardian și american The Washington Post, existența unor programe de supraveghere a comunicațiilor la nivel mondial de către Guvernul american. El a fost acuzat de furt și spionaj de către Statele Unite și a cerut un azil temporar Rusiei.