Prima pagină » Știri externe » Washington: Rusia a mai adus încă 7.000 de soldați la granița cu Ucraina chiar în ziua în care spunea că retrage din trupe

Washington: Rusia a mai adus încă 7.000 de soldați la granița cu Ucraina chiar în ziua în care spunea că retrage din trupe

Washington: Rusia a mai adus încă 7.000 de soldați la granița cu Ucraina chiar în ziua în care spunea că retrage din trupe
Sursă foto: Captură Youtube

În loc să își retragă din trupe, Rusia şi-a crescut prezenţa militară la graniţa cu Ucraina cu până la 7.000 de soldaţi, dintre care unii au sosit miercuri, a dezvăluit un înalt oficial al Casei Albe, potrivit AFP, scrie France24.

„Ieri, ruşii au anunţat că îşi retrag trupele de la graniţa cu Ucraina, acum ştim că este fals. De fapt, avem confirmat că, în ultimele zile, Rusia şi-a mărit prezenţa de-a lungul graniţei sale cu Ucraina cu până la 7.000 de soldaţi, dintre care unii au sosit astăzi (miercuri). Rusia spune că vrea să găsească o soluţie diplomatică, dar acţiunile sale indică contrariul. Sperăm că va schimba direcţia înainte de a lansa un război catastrofal şi distructiv”, a declarat oficialul, sub protecţia anonimatului.

El a spus că Rusia ar putea să lanseze oricând o operaţiune care să servească drept pretext pentru a invada Ucraina.

Pretextul acesta ar putea fi o provocare în regiunea Donbas sau o falsă incursiune pe teritoriul Rusiei. Oficialul a dat de înțeles că se aşteaptă la „mai multe ştiri false din partea presei de stat ruse în zilele următoare” și speră că „lumea este pregătită”.

Amintim că, la începutul lunii februarie, SUA a anunțat că Moscova ia în considerare înscenarea și filmarea unui atac fals al Ucrainei și aliaților săi asupra teritoriului separatist din estul țării, la granița cu Rusia. Planul a fost dezvăluit de administrația Biden care a avertizat că filmările de propagandă rezultate ar putea include „scene grafice ale unei explozii false înscenate cu cadavre”, scrie Washington Post, care a publicat în exclusivitate informația, citând un înalt oficial al administrației Biden vorbind sub anonimat.

De asemenea, amintim că purtătorul de cuvânt al Ministerului rus al Apărării a anunțat, marți, că unități militare ale ale Districtului Militar de Sud şi ale Districtului Militar de Vest se vor reîntoarce în cazărmi și au început deja operațiunile de transport, atât pentru soldați, cât și pentru echipamentele militare.

Însă, Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO, a declarat tot marți că încă nu a fost observată o reducere a prezenței militare rusești la granița cu Ucraina.

„Nu avem semnale de detensionare la sol sau de reducere a trupelor. Dimpotrivă, vedem o creștere militară, mai multe trupe de luptă, mai multe capacități”, a declarat șeful NATO, Jens Stoltenberg, marți după-amiază, înaintea reuniunii miniștrilor apărării NATO de la Bruxelles.

Marea Britanie: Contrar afirmaţiilor sale, Rusia continuă să îşi consolideze capacităţi militare în apropierea Ucrainei

De asemenea, şeful serviciului de informaţii al apărării din Marea Britanie a declarat miercuri că nu a văzut dovezi că Rusia ar fi început o retragere a trupelor de la granița Ucrainei, transmite Reuters.

„Contrar afirmaţiilor sale, Rusia continuă să îşi consolideze capacităţi militare în apropierea Ucrainei. Aceasta include observarea de vehicule blindate şi elicoptere suplimentare, precum şi un spital de campanie care se îndreaptă spre graniţele Ucrainei. Rusia are masa militară pentru a conduce o invazie a Ucrainei”, a spus Jim Hockenhull într-o declaraţie publică rară.

Tot miercuri,, în cadrul unei convorbiri cu secretarul general al ONU, Antonio Guterres, premierul britanic Boris Johnson a reiterat că există puţine dovezi ale retragerii trupelor rusești

Biden și Scholz au cerut Rusiei să ia „măsuri reale de detensionare”

De asemenea, preşedintele american Joe Biden şi cancelarul german Olaf Scholz au cerut miercuri Rusiei să adopte „măsuri reale de detensionare” pentru a evita un conflict armat cu Ucraina, ameninţând din nou Moscova cu sancţiuni în caz contrar, scrie Deutsche Welle.

Cei doi lideri au vorbit la telefon și au evaluat situaţia din Ucraina ca fiind extrem de gravă, încă existând riscul unei agresiuni militare din partea Rusiei. Ei spun că este necesară, în continuare, „cea mai mare vigilență” fiindcă „până acum nu a fost observată nicio retragere semnificativă a trupelor rusești”.

Sâmbătă, miniştrii de externe din ţările membre G7 se vor întâlni, pe tema Ucrainei, în cadrul Conferinţei de securitate de la Munchen.

Absolventă a Facultății de Jurnalism a Universității din București, cu o experiență în domeniile internațional și eveniment. S-a alăturat echipei Gândul în 2021. vezi toate articolele

Citește și