Washingtonul a denunțat „barbaria” combatanților Al-Qaida care au preluat controlul asupra Fallujah

Publicat: 05 01. 2014, 09:00
Actualizat: 13 06. 2014, 23:25

Statele Unite au anunțat sâmbătă că urmăresc „îndeaproape” situația din provincia irakiană Al-Anbar, unde orașul Fallujah a fost preluat sub control de către combatanți afiliați la Al-Qaida, condamnați de Washington pentru „barbaria” de care au dat dovadă, relatează AFP.

Departamentul de Stat s-a declarat „îngrijorat” în legătură cu tentativele Statului Islamic în Irak și Levant (EIIL), filiala Al-Qaida în Irak, de „a-și impune autoritatea atât în Siria, cât și în Irak”.

„Toată lumea poate vedea barbaria de care dau dovadă împotriva civililor din Ramadi și din Fallujah”, scrie într-un comunicat Marie Harf, o purtătoare de cuvânt a diplomației americane.

„Un anumit număr de lideri tribali irakieni s-au revoltat în mod deschis față de EIIL”, continuă ea. „Colaborăm cu Guvernul irakian pentru a ajuta aceste triburi cu toate mijloacele posibile. Suntem de asemenea în contact cu liderii tribali din provincia Al-Anbar, care arată un mare curaj în lupta lor”, a adăugat ea.

„De asemenea, rămânem în contact cu liderii irakieni pentru a vedea cum îi putem ajuta să învingem inamicul nostru comun”, conchide ea.

Guvernul irakian a pierdut controlul asupra Fallujah, un oraș căzut în mâinile unor combatanți afiliați la Al-Qaida și în care forțele americane au suferit pierderi grele în fața insurecției.

Potrivit unor oficiali, violențele de la Fallujah, la 60 de kilometri vest de Bagdad, și de la Ramadi, la 50 de kilometri mai la vest, s-au soldat cu 103 morți vineri, dintre care 32 de civili, și cu 65 de morți sâmbătă, dintre care 55 de combatanți afiliați la Al-Qaida.

Confruntări au izbucnit luni la Ramadi, după desființarea unei tabere instalate de către protestatari antiguvernamentali, prezentate de către Guvern ca o „ascunzătoare Al-Qaida”. Violențele s-au extins ulterior în orașul Fallujah, aflat în apropiere.

Fallujah și Ramadi au fost bastioane ale insurecției care a urmat invaziei americane a Irakului, în 2003.