Prima pagină » Știri externe » Washingtonul CONTESTĂ acordul de uniune al facțiunilor palestiniene, mediat de China /„Hamas este organizație teroristă”, nu poate avea „niciun rol”

Washingtonul CONTESTĂ acordul de uniune al facțiunilor palestiniene, mediat de China /„Hamas este organizație teroristă”, nu poate avea „niciun rol”

Administrația Joe Biden a părut să conteste, marți seară, acordul între facțiunile palestiniene mediat de China, Washingtonul reiterând că nu poate exista ”niciun rol” pentru grupuri ”teroriste” precum Hamas în guvernarea Fâșiei Gaza după încheierea războiului cu Israelul.

„Nu am evaluat încă textul așa-numitei Declarații de la Beijing, sigur că vom face acest lucru. Dar, așa cum noi am semnalat clar de câteva luni, Hamas este organizație teroristă, noi am stabilit clar acest lucru înaintea atacurilor din 7 octombrie 2023, iar când este vorba de guvernarea Fâșiei Gaza la finalul conflictului, nu poate exista niciun rol pentru o organizație teroristă. Hamas este de mult timp organizație teroristă, au mâinile pătate de sângele civililor nevinovați, atât israelieni, cât și palestinieni, iar dacă ne gândim la guvernarea post-conflict a Fâșiei Gaza, noi am spus clar că vrem să vedem Autoritatea Palestiniană guvernând un teritoriu unificat, Fâșia Gaza și Cisiordania, evident că nu susținem vreun rol pentru Hamas”, a declarat marți seară Matthew Miller, purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat.

”În privința rolului Chinei, secretarul de Stat Antony Blinken a discutat de mai multe ori cu ministrul chinez de Externe despre un rol constructiv în Orientul Mijlociu de la începerea conflictului”, a subliniat Miller.

Referitor la negocierile pentru un potențial armistițiu în Fâșia Gaza, Matthew Miller a precizat că discuțiile intermediate de Qatar, Egipt și Statele Unite continuă.

”Discuțiile continuă și există un număr de probleme care încă trebuie definitivate și nu au fost definitivate”, a insistat Miller.

Ministrul chinez de Externe, Wang Yi, a anunțat marți un acord între 14 facțiuni palestiniene, printre care se numără mișcările rivale Hamas și Fatah, în sensul formării unui ”guvern interimar de reconciliere națională” în Fâșia Gaza după finalizarea ofensivei israeliene.

”Faptul cel mai important este acordul care prevede formarea unui guvern interimar de reconciliere națională post-conflict în Fâșia Gaza. Reconcilierea este o problemă internă a mișcărilor palestiniene, dar nu se poate realiza fără sprijinul comunității internaționale”, a afirmat Wang Yi.

”China vrea să joace un rol constructiv în menținerea păcii și stabilității în Orientul Mijlociu”, a subliniat Wang Yi, citat de cotidianul Le Monde.

SUA și Israelul pregătesc un plan post-conflict în Fâșia Gaza

Diplomați din SUA, Israel și Emiratele Arabe Unite au avut săptămâna trecută o reuniune în Abu Dhabi pentru a discuta despre guvernarea post-conflict a Fâșiei Gaza, afirmă surse citate de site-ul Axios.com.

Reuniunea evidențiază faptul că premierul Benjamin Netanyahu, aflat în prezent în SUA pentru întâlniri cu președintele Joe Biden, cu lideri ai Congresului și cu Donald Trump, candidat în scrutinul prezidențial, începe să recunoască necesitatea unui plan realist pentru Fâșia Gaza după oprirea războiului cu grupul militant palestinian Hamas.

Conform unui oficial citat de cotidianul Financial Times, printre opțiunile analizate se numără cea a creării unei forțe internaționale de pace, cu participarea statelor arabe, inclusiv a Emiratelor Arabe Unite.

Potrivit postului israelian Channel 12, premierul Netanyahu nu este hotărât încă în totalitate să accepte noii termeni ai unui acord cu Hamas care ar implica armistițiu în Fâșia Gaza, eliberarea ostaticilor și eforturi pentru o soluție pe termen lung.

Armata israeliană a intervenit în Fâșia Gaza ca reacție la atacurile teroriste din 7 octombrie 2023, soldate cu cel puțin 1.195 de morți și 3.400 de răniți în sudul Israelului.

Armata israeliană continuă intens operațiunile în Fâșia Gaza, iar bilanțul a ajuns la 39.090 de morți și 90.147 de răniți.

Foto: Profimedia

Citește și:

Țări membre NATO, printre care SUA și Germania, efectuează EXERCIȚII militare în zona Indo-Pacifică, pe fondul tensiunilor cu Rusia și China

 

Licențiat în Jurnalism, Științe Politice și Teologie Ortodoxă, Mihail Drăghici este activ în presa centrală din 2002, având o activitate de peste 20 de ani ca editor de știri externe la una ... vezi toate articolele

Citește și