Washingtonul încearcă să blocheze transferurile de fonduri iraniene către militanții huthi din Yemen

Publicat: 28 12. 2023, 22:06

Administrația SUA a anunțat, joi, seară, sancționarea unor entități din Turcia și Yemen acuzate că facilitează transferurile de fonduri iraniene către militanții huthi, care au lansat constant atacuri asupra navelor comerciale din Marea Roșie ca ripostă la ofensiva israeliană din Fâșia Gaza.

”Oficiul pentru Controlul asupra Activelor Străine (OFAC) a sancționat astăzi o persoană și trei entități responsabile de facilitarea transferurilor de asistență financiară iraniană către forțele huthi, care comit acțiuni destabilizatoare”, anunță Departamentul american al Trezoreriei.

Sancțiunile îl vizează pe șeful Asociației Firmelor de Schimb Valutar din Sanaa și trei companii din Turcia și Yemen. Individul sancționat se numește Said al-Jamal, fiind considerat ca fiind ”afiliat” Forței Qods din cadrul Gardienilor Revoluției din Iran. Said al-Jamal este acuzat de colaborare cu oficiali iranieni pentru transferul a milioane de dolari către compania Al Rawda Exchange din Yemen. Sancțiunile vizează, de asemenea, firmele Al Aman Kargo și Nabco Money Exchange.

”Acțiunile de astăzi evidențiază determinarea noastră de restricționare a transferurilor de fonduri către militanții huthi, care continuă să lanseze atacuri periculoase asupra culoarelor maritime internaționale, cu riscul destabilizării regiunii. Statele Unite, împreună cu aliații și partenerii vor continua să vizeze rețelele care facilitează activitățile destabilizatoare comise de militanții huthi și de susținătorii lor din Iran”, a declarat Brian E. Nelson, subsecretar american al Trezoreriei responsabil de Combaterea Terorismului și de Informații Financiare.

Militanții huthi din Yemen au lansat numeroase atacuri asupra navelor din Marea Roșie ca reacție la ofensiva militară israeliană din Fâșia Gaza, declanșată după atacurile comise pe 7 octombrie în sudul Israelului de combatanți ai grupurilor palestiniene Hamas și Jihadul Islamic. Atacurile asupra comunităților din sudul Israelului s-au soldat cu aproximativ 1.200 de morți și peste 5.400 de răniți, iar cel puțin 130 de persoane care au fost răpite sunt ostatice în Fâșia Gaza. Bilanțul bombardamentelor israeliene este de cel puțin 21.320 de morți și 55.603 răniți în Fâșia Gaza.

Imediat după atacurile din Israel, Statele Unite au intensificat eforturile de contracarare, prin acțiuni militare și prin sancțiuni, a grupurilor islamiste pro-iraniene, printre care se numără Hamas, Hezbollah și Mișcarea Huthi din Yemen. În contextul în care numeroase companii de transport evită Marea Roșie din cauza atacurilor comise de militanții huthi, Statele Unite au creat o forță internațională de reacție din care fac parte și nave militare din Marea Britanie, Bahrain, Canada, Franța, Italia, Olanda, Norvegia, Seychelles și Spania.

Foto: Profimedia

Citește și:

Guvernul israelian discută despre stabilizarea Fâșiei Gaza, pe fondul presiunilor Statelor Unite și Franței