Administrația de la Washington a reafirmat, joi seară, susținerea pentru crearea unui stat palestinian care să coexiste în pace cu Israelul, în contextul în care premierul israelian, Benjamin Netanyahu, respinge ideea, sugerând că astfel de inițiative ar urma să fie implementate după încheierea mandatului său și insistând să mențină controlul asupra Fâșiei Gaza.
”Israelul are o oportunitate, în condițiile în care statele din regiune sunt pregătite să ofere garanții de securitate. Nu există nicio modalitate de soluționare a problemelor pe termen scurt privind reconstrucția din Fâșia Gaza și crearea unei structuri de guvernare în Fâșia Gaza fără un stat palestinian”, a declarat joi seară Matthew Miller, purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat de la Washington, conform cotidianului Haaretz.
Însă premierul Israelului, Benjamin Netanyahu, a semnalat că se opune creării unui stat palestinian.
”Oricine vorbește despre ziua post-Netanyahu vorbește despre crearea unui stat palestinian împreună cu Autoritatea Palestiniană. Toate deceniile de conflict nu sunt rezultatul absenței unui stat palestinian, ci sunt asociate existenței unui stat, statul evreu. Ne confruntăm cu terorism din partea tuturor teritoriilor pe care le evacuăm”, a declarat Netanyahu, citat de cotidianul The Times of Israel.
Premierul Israelului a semnalat că, după înlăturarea de la putere a grupului islamist palestinian Hamas, armata israeliană va trebui să mențină ”controlul în materie de securitate” în Fâșia Gaza.
”Este o condiție vitală”, a insistat Netanyahu, supus presiunilor interne și internaționale pentru oprirea ofensivei în Fâșia Gaza.
Anterior, președintele Israelului, Isaac Herzog, a afirmat joi, la Forumul Economic Mondial de la Davos, că, deși poporul israelian vrea pace, este imposibilă reluarea procesului diplomatic înainte de eliminarea terorismului.
Membrii Cabinetului de război creat în Israel după atacurile teroriste din 7 octombrie 2023 se vor reuni din nou joi seară. Există disensiuni puternice în privința abordării pentru încheierea ofensivei din Fâșia Gaza și opțiunile de eliberare a ostaticilor.
Familiile celor aproximativ 130 de ostatici israelieni deținuți de grupurile militante Hamas și Jihadul Islamic organizează constant proteste prin care cer armistițiu și negocieri, dar unii membri de extremă-dreapta ai Guvernului Netanyahu vor menținerea presiunilor militare în Fâșia Gaza.
Foto: Profimedia
Citește și: