Washingtonul recunoaște că a ucis patru americani, înaintea unui discurs așteptat al lui Obama

Washingtonul recunoaște că a ucis patru americani, înaintea unui discurs așteptat al lui Obama
Publicat: 23/05/2013, 10:20
Actualizat: 04/07/2013, 08:18

Washingtonul a recunoscut pentru prima dată, miercuri, că l-a ucis pe imamul Anwar Al-Awlaki și pe alți trei cetățeni americani, din 2009, într-o intenție autoproclamată de „transparență” în lupta împotriva terorismului, cu o zi înainte de un discurs foarte așteptat al lui Obama, relatează AFP.

Într-o scrisoare trimisă Congresului, secretarul Justiției Eric Holder a admis că Washingtonul s-a aflat la originea morții imamului radical în Yemen în septembrie 2011. Ceilalți trei, inclusiv fiul lui al-Awlaki, nu au fost „vizați în mod specific”, a precizat el.

„Din 2009, Statele Unite, efectuând operațiuni antiteroriste împotriva Al-Qaida și forțelor sale asociate în afar teatrului ostilităților, au vizat în mod specific și au ucis un cetățean american, Anwar Al-Awlaki”, a scris Holder în această scrisoare din care AFP a obținut o copie.

Al-Awlaki, născut în Statele Unite într-o familie yemenită, a fost ucis într-un bombardament cu avioane fără pilot în Yemen. Alți doi americani au fost uciși în aceleași circumstanțe, fiul acestuia în vârstă de 16 ani, Abderrahmane Al-Awlaki și Samir Khan, un propagandist în engleză al Al-Qaida.

Al-Awlaki a fost acuzat de Washington că este ideologul ramurii Al-Qaida în Yemen și că a fost implicat într-o serie de tentative de atentate, inclusiv cea împotriva unui avion american în ziua de Crăciun, în 2009, de către un tânăr nigerian care a ascuns explozibil în lenjeria intimă.

Al patrulea american ucis în străinătate de către Statele Unite a fost identificat de către Holder ca Jude Kenan Mohammed care, potrivit FBI, s- născut la sfârșitul lui 1988 și se afla în Pakistan.

Dosarul FBI nu menționează decesul său și arată că este căutat pentru „conspirație în vederea susținerii materiale a teroriștilor”.

Moartea lui al-Awlaki a fost calificată de către președintele Obama drept „o lovitură foarte dură pentru ramura cea mai activă a Al-Qaida”. Însă administrația nu a recunoscut niciodată în mod oficial că s-a aflat la originea morții acestuia, chiar dacă nu exista nicio îndoială.

Departamentul Justiției, vizat de critici din partea unor asociații de apărare a drepturilor omului, a afirmat că a elaborat o listă cu astfel de eliminări ale americanilor în străinătate, care intră în conflict cu dreptul de a beneficia de o procedură judiciară dispusă de Constituție.

Anunțul lui Holder intervine cu o zi înaintea unui discurs al lui Obama despre strategia antiteroristă a Statelor Unite, joi, la Washington, și ilustrează intenția Statelor Unite de a „ajunge la o mai mare transparență” în privin’a operațiunilor antiteroriste ale țării, potrivit unui oficial de la Casa Albă.

Potrivit acestui oficial care a solcitat protec’ia anonimatului, președintele va evoca strategia antiteroristă a Statelor Unite „în mare”, inclusiv „politica și raționamentul juridic privind folosirea forței țintite împotriva Al-Qaida și asociaților săi”.

Utilizate într-un „război secret” de mare anvergură împotriva unor presupuși extremiști islamiști în mai multe state, avioanele fără pilot sunt din ce în ce mai controversate, mai ales în Pakistan, unde viitorul premier Nawaz Sharif le-a calificat drept o „sfidare a suveranității noastre”.

Potrivit unui bilanț al Asociației britanice pentru jurnalism de anchetă, atacurile cu avioane fără pilot organizate de Agenția Centrală americană de Informații (CIA) s-au soldat doar în Pakistan cu 3.577 de morți începând din 2004, dintre care 884 sunt civili.

Tags:
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Dezvăluiri tulburătoare. Rana fatală a Prințesei Diana, "mică, în locul nepotrivit și foarte rară”, care...
Palatul Buckingham a început să planifice funeraliile Regelui Charles. Ce se va alege de Regina...
FOTO. Imagini incendiare în costum de baie cu una dintre cele mai frumoase femei din...
Avertismentul pensionarilor nemulțumiți de noile decizii: „Ne-au amăgit. Or să primească la vot ce merită”...
Roxana Dobre a tăcut cât a tăcut, dar nu a mai suportat și a spus...
Site-ul unde mii de oameni își caută un partener cu care să își pună capăt...
ŞOC! Fiica lui Năstase: 'Am fost preşul lui dintotdeauna, încă de când a vărsat vin...
Recunoști fetița din imagine? Acum are 39 ani și este adorată de sute de mii...
Cât scot lunar din buzunare chiriașii din cartierul Primăverii sau Kiseleff, pentru un apartament. Capitala...
Snopit în bătaie de un vecin, Cristian a murit! "Fiecare os din fața lui e...
Un infractor a reușit să se dea drept polițist timp de un an și jumătate....
Știrea momentului în România! Ion Iliescu la 94 de ani a...
Ce reprezintă litera B la o mașină cu transmisie automată. Explicația fiecărui mod
Taxiurile fără şofer le iau pâinea de la gură taxiurilor clasice: apelare facilă şi preţuri...
ASTRONOMII au obținut primele imagini cu STEAUA NORDULUI! Cum arată POLARIS?
Doliu în lumea politică. Toată țara îl plânge azi: A murit în cel mai dificil...
Bicarbonatul de sodiu înlătură mirosurile neplăcute din șifonier
Ce au vrut să mânânce Ed Sheeran și Chris Hemsworth în România. Unde au ținut...
"Ultima misiune pentru Roberta". Ea este polițista de 21 de ani, ucisă de remorca unui...
Câți prieteni are Anamaria Prodan. Ce spune despre oamenii care au dezamăgit-o. “Cel care e...
Misterul scufundării superiahtului miliardarilor, investigat de anchetatori. Ce ipoteze se iau în calcul
BANCUL ZILEI. Bulă merge la o tipă acasă. Dormitorul era plin de jucării de pluș....
De ce pisicile zgârie mobila din casă?