Washingtonul speră că HAMAS va trimite reprezentanți la negocierile pentru armistițiu în Gaza /„Toți negociatorii ar trebui să revină la discuții”

Publicat: 14 08. 2024, 22:17

This browser does not support the video element.

Administrația Joe Biden a exprimat speranța, miercuri, că grupul militant palestinian Hamas va trimite o delegație la negocierile indirecte cu Israelul, programate joi, evidențiind necesitatea obținerii cu rapiditate a unui armistițiu și eliberării ostaticilor din Fâșia Gaza.

Conform unor surse citate de site-ul Axios.com și de cotidianul The Jerusalem Post, organizația islamistă palestiniană Hamas nu intenționează să participe la noua rundă de negocieri indirecte cu Israelul, programată joi în Qatar.

”Pot spune că suntem la curent cu aceste conversații, dar ne așteptăm ca negocierile să continue, iar punctul nostru de vedere este că toți negociatorii ar trebui să revină la discuții și să finalizeze acordul. A venit momentul ca ostaticii să fie eliberați, ceea ce implică bineînțeles cetățeni americani, și să fie acordată asistență populației din Gaza prin acordul propus”, a declarat miercuri seară Vedant Patel, purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat de la Washington.

Întrebat, în conferința de presă, cum ar putea să avanseze negocierile dacă Hamas nu participă, Vedant Patel s-a declarat încrezător că Hamas va trimite o delegație la Doha.

”Așa cum am spus ieri, partenerii noștri din Qatar ne-au asigurat că vor exista reprezentanți ai Hamas, sigur că ei trebuie să confirme, dar nu voi intra în detalii”, a subliniat oficialul american.

Însă un oficial din cadrul Hamas a transmis miercuri seară că grupul militant palestinian ar putea să nu fie reprezentat în Qatar.

”Nu ne vom implica în negocieri de dragul negocierilor, doar pentru a furniza Israelului o acoperire pentru continuarea războiului”, a afirmat reprezentantul Hamas, citat, sub protecția anonimatului, de postul de televiziune BBC.

Reprezentantul Hamas a sugerat că negocierile ar trebui să se bazeze pe proiectul propus de președintele SUA, Joe Biden, care vrea un armistițiu inițial de șase săptămâni, eliberarea celor peste 100 de ostatici israelieni și îmbunătățirea situației umanitare în Fâșia Gaza.

”Israelul a adăugat condiții suplimentare”, a acuzat reprezentantul Hamas.

Guvernul Benjamin Netanyahu a negat că ar fi adăugat condiții suplimentare.

Armata israeliană a intervenit în Fâșia Gaza ca reacție la atacurile teroriste din octombrie 2023, soldate cu circa 1.200 de morți și 3.400 de răniți în sudul Israelului. Bilanțul ofensivei israeliene a ajuns la cel puțin 39.965 de morți și 92.294 de răniți.

Statele Unite speră că un armistițiu rapid în Fâșia Gaza va descuraja grupul islamist Hezbollah și Iranul să atace Israelul ca ripostă la raidurile israeliene asupra Beirutului și Teheranului.

”Nu mai trebuie pierdut timpul. Acordul ar contribui la soluționarea problemelor din Liban și la evitarea unui război mai amplu. Trebuie să profităm de actualele oportunități diplomatice. Momentul este acum”, a declarat miercuri seară Amos Hochstein, emisarul SUA pentru Orientul Mijlociu, citat de cotidianul The Times of Israel.

Administrația SUA a îndemnat Iranul să evite lansarea vreunei riposte la atacul israelian asupra Teheranului, soldat cu moartea lui Ismail Haniyeh, liderul Biroului politic al Hamas. Teheranul a semnalat că ar putea evita lansarea unui atac de ripostă asupra Israelului doar dacă se va ajunge rapid la un acord de armistițiu în Fâșia Gaza cu grupul islamist palestinian Hamas.

Foto: Profimedia

Citește și:

Elveția vrea să majoreze nivelul TVA pentru a putea susține creșterea PENSIILOR. Riscul de a stimula INFLAȚIA este ridicat