Armata israeliană a început să lanseze obuze de artilerie spre poziții din sudul Libanului și a instituit zone militare speciale la frontieră, în contextul pregătirilor pentru o incursiune terestră, care însă, conform Administrației de la Washington, ar urma să fie ”limitată”.
Armata israeliană a bombardat cu sisteme de artilerie zone din sudul Libanului, afirmă surse citate de cotidianului Haaretz.
Armata israeliană a anunțat instituirea unor zone militare în localitățile Metula, Misgav Am și Kfar Giladi, situate în nordul Israelului, la frontiera cu Libanul. La rândul său, armata libaneză pare să fi fost informată și s-a retras de la frontiera cu Israelul.
”Israelul ne-a informat despre un anumit număr de operațiuni care urmează. Ne-au transmis că sunt operațiuni terestre limitate, concentrate pe infrastructura Hezbollah situată în apropierea frontierei, dar continuăm conversațiile”, a afirmat luni seară, într-o conferință de presă, Matthew Miller, purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat.
Administrația Joe Biden încearcă să convingă Guvernul Benjamin Netanyahu că o ofensivă terestră majoră în Liban, unde bombardamentele israeliene contra liderilor Hezbollah au produs deja peste 1.000 de morți și 6.000 de răniți, riscă să declanșeze un conflict militar de amploare, care ar putea atrage Iranul și chiar Statele Unite.
În acest context, președintele SUA i-a cerut premierului Israelului, Benjamin Netanyahu, să nu intervină terestru în sudul Libanului. Întrebat dacă este conștient de faptul că Israelul vrea să lanseze o operațiune militară limitată în Liban, Biden a îndemnat Israelul să nu facă acest lucru.
”Sunt mult mai conștient decât ați putea ști și aș fi confortabil cu ideea de a se opri. Trebuie să avem armistițiu acum”, a afirmat președintele Statelor Unite.
Și Administrația Emmanuel Macron cere Israelului să nu intervină în sudul Libanului.
”Îndemn Israelul să se abțină de la orice incursiune terestră și să înceteze atacurile. Cer și grupului Hezbollah să facă același lucru, să se abțină de la orice acțiune care probabil ar conduce la destabilizarea regională”, a declarat, la Beirut, ministrul francez de Externe, Jean-Noel Barrot.
În schimb, președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a cerut Națiunilor Unite să aprobe ”utilizarea forței” pentru a opri atacurile Israelului asupra țărilor vecine.
”Adunarea Generală a Națiunilor Unite ar trebui să implementeze rapid autoritatea de a recomanda utilizarea forței, așa cum a făcut în anul 1950 prin Rezoluția «Unității pentru Pace», în cazul în care Consiliul de Securitate ONU nu manifestă voința necesară”, a afirmat Recep Erdogan.
Pe fondul temerilor referitoare la un război de amploare, armata americană a dispus suplimentarea forțelor militare în Orientul Mijlociu.
Foto: Profimedia
Citește și: