WhatsApp își modifică politica de confidențialitate valabilă în Europa după ce, la începutul acestui an, a primit o amendă uriașă pentru încălcarea legislației referitoare la protecția datelor.
În urma unei investigații, organul irlandez de supraveghere în domeniul protecției datelor a aplicat WhatsApp o amendă de 225 de milioane de euro, a doua cea mai mare amendă dată în istorie pentru încălcarea GDPR și a ordonat companiei să-și schimbe politicile, informează BBC.
WhatsApp a contestat amenda în instanță, dar a decis să își modifice politicile de confidențialitate în UE și Marea Britanie pentru a se conforma.
Cu toate acestea, compania susține că nu vor exista modificări asupra serviciului final.
În schimb, modificările sunt concepute pentru a „adăuga detalii suplimentare în jurul practicilor noastre existente” și acestea vor apărea doar în versiunea europeană a politicii de confidențialitate, care este deja diferită de versiunea care se aplică în restul lumii, informează compania.
„Nu există modificări ale proceselor noastre sau ale acordurilor contractuale cu utilizatorii, iar utilizatorilor nu li se va cere să fie de acord cu nimic nou și nici să facă ceva anume pentru a continua să utilizeze WhatsApp”, a anunțat compania.
Noua politică intră în vigoare imediat.
În ianuarie, utilizatorii WhatsApp s-au arătat nemulțumiți de o actualizare a condițiilor de utilizare, despre care mulți credeau că ar duce la partajarea datelor cu compania-mamă Facebook, care se numește acum Meta.
Mulți au crezut că refuzul de a fi de acord cu noile condiții ar duce la blocarea conturilor lor.
În realitate, schimbările au fost foarte puține. Cu toate acestea, compania a fost forțată să întârzie aplicarea noilor reguli și să petreacă luni întregi luptând împotriva percepţiei publice contrare.
În acea perioadă, milioane de utilizatori au renunțat la WhatsApp și au descărcat alte aplicații de mesagerie.
Noua politică de confidenţialitate conţine mult mai multe informaţii despre ce anume se face cu informaţiile utilizatorilor şi despre modul în care WhatsApp colaborează cu Meta, compania mamă a WhatsApp, Facebook şi Instagram.
Amenda aplicată WhatsApp în septembrie a fost rezultatul unei investigaţii care a durat câțiva ani și care a avut ca scop să stabilească dacă gigantul social media a fost suficient de transparent în ceea ce priveşte modul în care gestionează informaţiile utilizatorilor.