Prima pagină » Știri externe » WikiLeaks lovește din nou. NSA i-a spionat pe ultimii trei președinți francezi

WikiLeaks lovește din nou. NSA i-a spionat pe ultimii trei președinți francezi

WikiLeaks lovește din nou. NSA i-a spionat pe ultimii trei președinți francezi
Ultimii trei președinți ai Franței, François Hollande, Nicolas Sarkozy și Jacques Chirac, precum și numeroși miniștri, funcționari de rang înalt, deputați sau diplomați francezi au fost interceptați în beneficiul Statelor Unite, potrivit unor documente confidențiale ale NSA, dezvăluite de WikiLeaks.

Potrivit Mediapart și Libération, documentele strict confidențiale obținute de WikiLeaks relevă interceptări privind chestiuni diplomatice, de politică locală sau economice. Aceste interceptări, care au vizat președinți și demnitari de rang înalt francezi, au fost efectuate cel puțin în perioada 2006-2012.

În afară ce ultimii trei președinți ai Franței, au mai fost spionați fostul ministru socialist al Economiei Pierre Moscovici și fostul ambasador francez la Washington Pierre Vimont.

De asemenea, NSA (Agenția americană pentru Securitatea Națională) avea, potrivit unui document redactat în perioada președinției lui Nicolas Sarkozy (2007-2012), o listă cu numerele de telefon ale unor ținte ale sale, între care consilierul diplomatic Jean-David Levitte, secretarul general de la Élysée Claude Guéant, purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe Bernard Valero sau ministrul pentru Comerț Extern Pierre Lellouche.

Potrivit Mediapart, Libération și WikiLeaks, un raport din 22 mai 2012 al NSA se referă la o conversație avută cu patru zile mai devreme de președintele recent ales François Hollande cu premierul francez de la acea vreme Jean-Marc Ayrault. În cursul acestei conversații, Hollande îi exprima lui Ayrault dorința sa de a organiza „consultări secrete” cu opoziția germană privind eventualitatea unei ieșiri a Greciei din zona euro, un subiect de actualitate.

„Dacă americanii au interceptat-o pe Angela Merkel, nu văd de ce nu ar fi fost interceptați și alții”, comentează pentru Mediapart aceste dezvăluiri Frédéric Péchenard, fostul patron al poliției franceze.

„Nu sunt surprins”, a reacționat la răndul său pentru Mediapart deputatul Pierre Lellouche.

NSA a fost contactată, însă nu a dorit să facă niciun comentariu.

François Hollande a convocat Consiliul Apărării pentru miercuri dimineață

Președintele François Hollande a convocat Consiliul Apărării pentru miercuri dimineață, cu scopul de a evalua dezvăluirile presei franceze privind spionarea ultimilor trei președinți ai Franței în beneficiul Statelor Unite, relatează Le Monde în pagina electronică.

Consiliul Apărării se va întruni miercuri dimineață, la ora locală 09.00 (10.00, ora României), la solicitatea lui François Hollande, „pentru a evalua natura informațiilor difuzate de presă marți seară și pentru a trage concluziile utile”, a dezvăluit Elysée.

Ultimii trei președinți ai Franței, François Hollande, Nicolas Sarkozy și Jacques Chirac, precum și numeroși miniștri, funcționari de rang înalt, deputați sau diplomați francezi au fost interceptați în beneficiul Statelor Unite, potrivit unor documente confidențiale ale Agenției americane pentru Securitate Națională (NSA), obținute de WikiLeaks și dezvăluite de Mediapart și Libération.

Documentele strict confidențiale obținute de WikiLeaks relevă interceptări privind chestiuni diplomatice, de politică locală sau economice. Aceste interceptări au fost efectuate cel puțin în perioada 2006-2012.

În afară ce ultimii trei președinți ai Franței, au mai fost spionați fostul ministru socialist al Economiei Pierre Moscovici și fostul ambasador francez la Washington Pierre Vimont.

De asemenea, NSA avea, potrivit unui document redactat în perioada președinției lui Nicolas Sarkozy (2007-2012), o listă cu numerele de telefon ale unor ținte ale sale, între care consilierul diplomatic Jean-David Levitte, secretarul general de la Élysée Claude Guéant, purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe Bernard Valero sau ministrul pentru Comerț Extern Pierre Lellouche.

Nicolas Sarkozy a reacționat marți seara, denunțând, potrivit anturajului său, „metode inacceptabile la nivel general și în special între aliați”.

Potrivit Mediapart, NSA a fost contactată, însă nu a dorit să facă niciun comentariu.

Autor

Citește și