WIKILEAKS va publica documente de la Pentagon despre ÎNCHISORILE MILITARE. Julian Assange: „Acest docment are o importanță istorică semnificativă”

WIKILEAKS va publica documente de la Pentagon despre ÎNCHISORILE MILITARE. Julian Assange:  Acest docment are o importanță istorică semnificativă
Publicat: 25/10/2012, 17:47
Actualizat: 05/02/2019, 06:09

WikiLeaks va publica timp de o lună, începând de joi, peste 100 de dosare clasificate sau vizate de restricții aparținând Departamentului Apărării referitoare la reglementări și proceduri aplicabile deținuților Statelor Unite aflați în custodie militară, anunță site-ul într-un comunicat.

Site-ul anunță că va publica în ordine cronologică politicile militare referitoare la detenție puse în aplicare în ultima decadă. Potrivit comunicatului, între aceste documente se află Proceduri Standard de Operare (SOP) pentru detenție în baze militare din Irak și Cuba, manuale de interogare și Ordine Fragmentare (FRAGO) privind schimbări ale politicilor și procedurilor referitoare la detenție, reunite toate sub numele „Detainee Policies” (Politici de detenție).

Unele dintre materiale vizează baza Bucca din Irak, însă vor fi prezentate și documente și politici ale Departamentului Apărării referitoare la Abu Ghraib, Guantanamo Bay și alte închisori ale armatei americane în Europa, se mai precizează în comunicat.

Documentul prin care a fost creată închisoarea militară de la baza navală de la Guantanamo Bay („Camp Delta”) se va afla printre primele texte care vor fi date publicității, anunță WikiLeaks, precizând că site-ul marchează astfel trei ani de la publicarea manualelor SOP pentru Camp Delta. „Acest docment are o importanță istorică semnificativă. Guantanamo Bay a devenit simbolul abuzurilor sistematice asupra drepturilor omului în Occident”, declară Julian Assange, fondatorul site-ului, citat în comunicat.

Documentele referitoare la Irak includ Ordine de Operațiune (OPORD) cu privire la evaluarea și interogarea deținuților. Însă site-ul anunță că va publica și instrucțiuni de rutină referitoare la dotarea cu personal, programarea unor vizite, proceduri de administrare a tratamentului medical, privind păstrarea datelor medicale și a jurnalelor zilnice ale membrilor personalului, sau privind rații de țigări și obiecte „autorizate să fie deținute de către deținuți”.

Site-ul anunță totodată publicarea, în opinia sa, a unor „politici ale iresponsabilității”, citând un document din 2005, intitulat „Politica privind alocarea de numere de serie deținuților”, a cărui menire este să facă să „dispară” discret deținuți aflați în custodia altor agenții guvernamentale prin păstrarea numelor acestora în afara bazelor de date militare centrale. „Inclusiv trimiterile la acest document sunt clasificate drept «SECRET//NOFORN»”, se subliniază în comunicat, care adaugă că „deținuții pot dispărea în acest fel, fără să lase urme semnificative în documente”.

Detainee Policies „relevă anatomia fiarei care este detenția de după atentatele de la 11 septembrie, crearea unui spațiu în care legea și drepturile nu se aplică, în care persoanele pot fi deținute fără urmă, la cheremul Departamentului american al Apărării”, declară Assange citat în comunicat. Aceste dosare „arată excesele primelor zile de război împotriva unui «inamic» necunoscut și felul în care aceste politici au crescut și evoluat, devenind starea permanentă de excepție pe care Statele Unite o găsesc în interiorul lor, o decadă mai târziu”, subliniază el în continuare.

Aceste documente „oferă o înțelegere mai completă a instrucțiunilor date răpitorilor și a «drepturilor» oferite deținuților”, conchide WikiLeaks, îndemnând, în finalul acestui comunicat avocați, ONG-uri și activiști în domeniul drepturilor omului să „submineze aceste politici” investigând probleme ca refuzul accesului Comitetului Internațioanl al Crucii Roșii (CICR) la închisori și analizeze diferite generații de documente de tip SOP și FRAGO pentru o mai bună înțelegere a acestor politici și a cauzelor lor.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Dezvăluiri tulburătoare. Rana fatală a Prințesei Diana, "mică, în locul nepotrivit și foarte rară”, care...
Palatul Buckingham a început să planifice funeraliile Regelui Charles. Ce se va alege de Regina...
FOTO. Imagini incendiare în costum de baie cu una dintre cele mai frumoase femei din...
Avertismentul pensionarilor nemulțumiți de noile decizii: „Ne-au amăgit. Or să primească la vot ce merită”...
Roxana Dobre a tăcut cât a tăcut, dar nu a mai suportat și a spus...
Site-ul unde mii de oameni își caută un partener cu care să își pună capăt...
ŞOC! Fiica lui Năstase: 'Am fost preşul lui dintotdeauna, încă de când a vărsat vin...
Recunoști fetița din imagine? Acum are 39 ani și este adorată de sute de mii...
Cât scot lunar din buzunare chiriașii din cartierul Primăverii sau Kiseleff, pentru un apartament. Capitala...
Snopit în bătaie de un vecin, Cristian a murit! "Fiecare os din fața lui e...
Un infractor a reușit să se dea drept polițist timp de un an și jumătate....
Știrea momentului în România! Ion Iliescu la 94 de ani a...
Ce reprezintă litera B la o mașină cu transmisie automată. Explicația fiecărui mod
Taxiurile fără şofer le iau pâinea de la gură taxiurilor clasice: apelare facilă şi preţuri...
ASTRONOMII au obținut primele imagini cu STEAUA NORDULUI! Cum arată POLARIS?
Vine decizie la mașinile pe benzina și motorină. Vor fi suprataxate
Stațiunea de vie pentru pensionari. Este locul ideal din România
Ce au vrut să mânânce Ed Sheeran și Chris Hemsworth în România. Unde au ținut...
"Ultima misiune pentru Roberta". Ea este polițista de 21 de ani, ucisă de remorca unui...
Anamaria Prodan, depre cât de mult îi seamănă copiii. Ce anume îi spunea mama ei...
Misterul scufundării superiahtului miliardarilor, investigat de anchetatori. Ce ipoteze se iau în calcul
BANCUL ZILEI. Bulă merge la o tipă acasă. Dormitorul era plin de jucării de pluș....
De ce pisicile zgârie mobila din casă?