Prima pagină » Știri externe » WSJ: Facebook a limitat accesul angajaților la anumite grupuri interne de discuții

WSJ: Facebook a limitat accesul angajaților la anumite grupuri interne de discuții

WSJ: Facebook a limitat accesul angajaților la anumite grupuri interne de discuții

Facebook le-a comunicat angajaților săi că înăspri controlul asupra unor grupuri interne de discuții.

Decizia companiei vine după dezvăluirile lui Frances Haugen, o fostă angajată a Facebook, care a acuzat platforma că ar cunoaște faptul că algoritmii săi au un impact negativ asupra utilizatorilor, dar ar fi ascuns acest lucru, după cum informează Wall Street Journal.

Facebook oferă personalului său diverse grupuri de discuții, prin intermediul unui sistem de mesaje interne numit Workplace.

Într-o notă adresată angajaților, gigantul social-media a anunțat că va restricționa cine poate vizualiza discuțiile pe teme precum siguranța platformei sau alegerile.  Decizia a fost confirmată de către companie.

„Scurgerile de informații scad eficiența și moralul echipelor care muncesc în fiecare zi pentru a aborda provocările care vin odată cu operarea unei platforme accesate de miliarde de oameni”, a anunțat Facebook printr-un comunicat.

Compania a mai adăugat că astfel de dezvăluiri „pot pune, de asemenea, în pericol angajații care lucrează pe subiecte sensibile la nivel extern”.

Facebook, ținta unor critici dure

Recent, compania fondată de Mark Zuckerberg, Facebook, a fost zguduită de dezvăluirile făcute de Frances Haugen, o fostă angajată a platformei.

Printre altele, ea a declarat pentru Wall Street Journal că algoritmii folosiți de Facebook au un caracter dăunător la nivel social, iar managementul companiei cunoaște acest lucru, dar a ținut să ascundă situația de publicul larg.

În dezvăuirile sale, Haugen a vorbit, printre altele, despre eșecul companiei de a opri valurile de dezinformare cu privire la vaccinare sau de a da jos de pe platformă conturile care promovează pornografia, traficul de organe sau traficul de persoane (în special în zona Orientului Mijlociu); sau faptul că managementul companiei era la curent cu cercetările care indicau că postările de pe Instagram sunt toxice pentru adolescente, predispundându-le la anorexie și depresie; sau că unele conturi de influenceri se bucură de anumite privilegii în ciuda faptului că promovează conținut violent sau denigrator, deci încalcă ceea ce Facebook numește standardele comunității, valabile pentru „restul lumii”.

Aceștia din urmă au publicat o anchetă prin care au arătat că șefii companiei cunoșteau problemele platformelor sale, inclusiv efectele negative ale dezinformării asupra publicului.

Directorul general al Facebook, Mark Zuckerberg, a declarat că activitatea companiei a fost descrisă în mod eronat în materialele apărute în presă ca urmare a dezvăluirilor făcute recent de Frances Haugen, o fostă angajată a companiei.

Totodată, acesta a promis că Facebook va continua să cerceteze potențialele efecte negative ale rețelelor sociale asupra societății, informează Wall Street Journal, care a publicat pentru prima dată dezvăluirile lui Haugen.

Autor
Daniel Matei a absolvit Facultatea de Jurnalism din București, iar de-a lungul ultimilor zece ani a lucrat pentru mai multe publicații online din România. El s-a alăturat echipei GÂNDUL.RO în ... vezi toate articolele

Citește și