WSJ: Pentru că nu a reușit o victorie rapidă în Ucraina, Rusia trece la „planul B”
După ce forțele ruse nu au reușit să obțină o victorie rapidă în Ucraina, înalții oficiali americani văd semne potrivit cărora Kremlinul trece la o nouă strategie pentru a-și asigura obiectivele-cheie, în timp ce caută pârghii pentru a obliga Guvernul ucrainean să accepte neutralitatea față de Rusia și de Occident.
SUA și aliații săi au considerat că obiectivele inițiale ale președintelui rus, Vladimir Putin, includ capturarea Kievului în câteva zile și înlocuirea Gvernului actual cu un regim pro-rus, scriu cei de la Wall Street Journal.
Nimic din toate acestea nu s-au întâmplat, nu cel puțin atât de repede pe cât ar fi sperat Putin. Un înalt oficial american a spus că totul sugerează că cele peste trei săptămâni de rezistență puternică din partea ucrainenilor l-au determinat pe Putin să-și ajusteze tactica.
Ce urmează să facă Rusia?
Noile evaluări făcute la Washington cu privire la intențiile lui Putin, arată că acesta ar intenționa acum să forțeze Kievul să accepte pretențiile Rusiei asupra teritoriilor de sud și de est ale Ucrainei. După ce a anexat Crimeea, și și-a sporit puternic influența în Donbas, în 2014, Rusia încearcă să asigure un „pod de uscat” între vestul Rusiei și Peninsula Crimeea și să își extindă controlul asupra regiunii Donbas.
Putin va continua, de asemenea, presiunea militară asupra Ucrainei, inclusiv prin lovirea marilor orașe, în speranța că îl va determina pe Volodimir Zelenski să accepte pretențiile Rusiei și să renunțe la ideea aderării la NATO.
În cazul în care cererile lui Putin sunt respinse, este de așteptat ca el să încerce să mențină tot teritoriul ocupat până acum, spun oficialii americani.
„În baza evaluărilor noastre militare, se pare că revine la tactici de asediu”, a declarat un oficial american.
Wall Street Journal precizează că interpretarea strategiei lui Putin nu este rezultatul unei evaluări oficiale serviciilor de informații, ci este punctul de vedere al unor oficiali americani care au acces la informații clasificate.
Evaluarea acestui „plan B” al lui Putin, așa cum l-a numit un oficial de la Washington, vine cu o serie de avertismente. Liderul de la Kremlin și-ar putea extinde obiectivele militare dacă armata sa va avea mai mult succes, iar situația capitalei rămâne incertă și, având în vedere rezistența puternică a Ucrainei, nu este clar dacă armata rusă va putea aduna suficiente trupe pentru a înconjura și cuceri Kievul.