Prima pagină » Știri externe » WSJ: Scandalul pagerelor mortale continuă. Bulgaria și Ungaria ar putea fi implicate în războiul dintre Israel și Hezbollah

WSJ: Scandalul pagerelor mortale continuă. Bulgaria și Ungaria ar putea fi implicate în războiul dintre Israel și Hezbollah

WSJ: Scandalul pagerelor mortale continuă. Bulgaria și Ungaria ar putea fi implicate în războiul dintre Israel și Hezbollah
WSJ: Scandalul pagerelor mortale continuă. Bulgaria și Ungaria ar putea fi implicate în atacul israelian asupra militanților Hezbollah

Procurorii din Taiwan au solicitat investigarea companiilor Gold Apollo și BAC Consulting, acuzate de o posibilă implicare în războiul dintre Israel și Hezbollah după incidentul cu pagerele  detonate de la distanță. Gold Apollo neagă acuzațiile, iar BAC Consulting, afacerea anonimă înregistrată la Budapesta în 2022 care a fabricat pagerele ce au ajuns să fie folosite de o grupare teroristă jihadistă și antisemită, susține că nu are nicio legătură, potrivit evz.ro

Pe 17 și 18 septembrie 2024, mii de pagere portabile și sute de stații radio portabile walkie-talkie folosite de militanți Hezbollah, o grupare islamistă libaneză și paramilitară, considerată organizație teroristă, au explodat simultan în Liban și Siria într-un atac israelian.  Până la 19 septembrie 2024, 37 de persoane au murit, inclusiv cel puțin 12 civili.

Atacul a fost comis de membrii Mossad, care ar fi interceptat camioanele ce transportau pagere. Ei au introdus explozibili în pagere și stații radio portabile înainte ca acestea să ajungă la destinație.

Mii de pagere și stații walkie-talkie provoacă 3.000 de răniți și 37 de morți

Incidentul a fost descris ca fiind cea mai mare breșă de securitate a grupării Hezbollah de la începutul conflictului Israel-Hezbollah în octombrie 2023.  Primul val de explozii a avut loc pe 17 septembrie, ucigând cel puțin 12 persoane, inclusiv doi membri Hezbollah și doi copii, și rănind peste 2.750, inclusiv pe ambasadorul Iranului în Liban care și-a pierdut un ochi.

Al doilea val a avut loc pe 18 septembrie, ucigând cel puțin 25 de persoane și rănind alte 708. Dispozitivele vizate în primul val au fost pagere, în timp ce în al doilea au fost walkie-talkie ICOM. Oficiali internaționali și cercetători ai dreptului războiului au pus sub semnul întrebării legalitatea atacurilor în conformitate cu legile internaționale.

Exploziile au avut loc în mai multe zone din Liban cu prezență Hezbollah, inclusiv suburbia Dahieh din Beirut, sudul Libanului și Valea Beqaa, la granița cu Siria.  Au fost raportate și explozii în mai multe locuri din Siria.  Hezbollah a confirmat că pagerele au fost distribuite membrilor de rang inferior.  În februarie 2024, secretarul general al Hezbollah, Hassan Nasrallah , a instruit membrii grupului să folosească pagere în loc de telefoane mobile, susținând că Israelul s-a infiltrat în rețeaua lor de telefonie mobilă.  În urma exploziilor, ministrul israelian al Apărării Yoav Gallant a anunțat o „nouă fază” a războiului împotriva Axei Rezistenței (Siria-Hezbollah-Hamas-Iran).

Investigație WSJ: Întreprinderile din Asia și Europa de Est, implicate în producția și vânzarea de dispozitive electronice pentru o grupare teroristă

TAIPEI, TAIWAN - 18 SEPTEMBRIE: Hsu Ching-kuang, fondatorul și președintele companiei Gold Apollo, părăsește biroul în timp ce reporterii îi pun întrebări. Compania taiwaneză Gold Apollo a negat miercuri că ar fi fabricat pagere care au explodat în Liban. Mii de oameni au fost răniți marți și mai mulți uciși atunci când pagerele lor au explodat aproape simultan în Liban, având explozibili introduși ce au fost detonați de la distanță.

TAIPEI, TAIWAN – 18 SEPTEMBRIE: Hsu Ching-kuang, fondatorul și președintele companiei Gold Apollo, părăsește biroul în timp ce reporterii îi pun întrebări. Compania taiwaneză Gold Apollo a negat miercuri că ar fi fabricat pagere care au explodat în Liban. Mii de oameni au fost răniți marți și mai mulți uciși atunci când pagerele lor au explodat aproape simultan în Liban, având explozibili introduși ce au fost detonați de la distanță.

Ziarul Wall Street Journal a dezvăluit o rețea interconectată de întreprinderi și indivizi din Asia și Europa de Est, acuzate că ar fi fost implicate în atacul Mossad în urma căruia civili, inclusiv minori, și-au pierdut viața, sau că ar fi vândut dispozitive electronice unei grupări teroriste.  Investigatorii urmăresc lanțul de aprovizionare din spatele pagerelor mortale. O serie de companii care au fost înființate în ultimii ani au fost conduse de oameni de afaceri misterioși, cu o vagă amprentă online și cu puțină experiență în industria telecomunicațiilor.

Iranul și grupurile militante pe care le sprijină, precum Hamas și Hezbollah, au folosit firme-fantomă în Orientul Mijlociu și în Marea Mediterană timp de decenii pentru a obține bani și echipamente pentru a evita sancțiunile occidentale. Israelul folosește rețele ascunse pentru a penetra lanțurile de aprovizionare utilizate de Iran și de grupurile militante susținute.

Pe unul dintre dispozitivele care au explodat în Liban apare marca care atestă compania care l-a fabricat.  Este Gold Apollo, o companie taiwaneză. Reprezentanții companiei Gold Apollo s-au distanțat rapid de eveniment, spunând că nu a fabricat pagerele, ci doar au licențiat drepturile de producție către BAC Consulting, o companie maghiară necunoscută. În ciuda negării, procurorii din Taiwan au declanșat o anchetă pentru a investiga orice legătură între atac și companiile Gold Apollo și BAC Consulting.

BAC Consulting, afacerea anonimă din Ungaria care ar fi fabricat pagere pentru Hezbollah

BUDAPESTA, UNGARIA - 18 SEPTEMBRIE: O vedere a sediului central al companiei BAC Consulting KFT. Compania taiwaneză Gold Apollo a spus că pagerele folosite de membrii Hezbollah au fost realizate de un partener maghiar, BAC Consulting KFT.

BUDAPESTA, UNGARIA – 18 SEPTEMBRIE: O vedere a sediului central al companiei BAC Consulting KFT. Compania taiwaneză Gold Apollo a spus că pagerele folosite de membrii Hezbollah au fost realizate de un partener maghiar, BAC Consulting KFT.

BAC Consulting, înregistrată la Budapesta în 2022, este o afacere anonimă cu operațiuni mici care vinde echipamente de telecomunicații și pentru industria jocurilor video. Cristiana Bársony-Arcidiacono, singurul său angajat și director executiv, are un trecut misterios. Potrivit LinkedIn, este expert în evaluarea finanțărilor pentru Comisia Europeană și a făcut un stagiu pentru Agenția Internațională pentru Energie Atomică în 2008-2009.

Site-ul web al companiei fusese a fost scos din rețea la mijlocul săptămânii, iar autoritățile maghiare au spus că pagerele în cauză nu au fost niciodată în Ungaria.  Norta Global Ltd., o companie bulgară înregistrată în 2022, care ar fi vândut pagerele Hezbollah, este un alt actor important în anchetă.

Autoritățile bulgare au început să investigheze compania Norta Global, care este legată de Rinson Jose, un cetățean norvegian. La fel ca BAC Consulting, funcționează de la o adresă comună cu sute de alte companii din Sofia. Nu dispune de o prezență locală semnificativă. Pagerele destinate grupării Hezbollah nu au fost produse sau exportate din Bulgaria, dar oficialii bulgari continuă să examineze operațiunile companiei Norta Global. Rinson Jose, potrivit LinkedIn, este „antreprenor” la NortaLink, cu sediul în Oslo, care oferă consultanță tehnologică.  Joi, poliția din Oslo a declarat că a început o anchetă în acest caz. Anchetatorii continuă să descâlcească rețeaua globală de companii care au fost implicate în incident, conchide WSJ.

Sursa Foto: Profimedia 

Citește și: Pagerele Hezbollah au EXPLODAT la câteva ore după ce au fost primite. Un semnal sonor precis transmis între dispozitive a pornit deflagrația

Autor
Absolvent al Facultății de Istorie (2013-2016) și al programului de master „Istorie și Practică în Relații Internaționale” (2019-2021) la Universitatea din București, Alexandru Stan Bogdan ... vezi toate articolele

Citește și