Xi Jinping cere ARMISTIȚIU între Rusia și Ucraina /Viktor Orban salută inițiativa de pace a Chinei
This browser does not support the video element.
Președintele Chinei, Xi Jinping, a cerut luni, cu ocazia întâlnirii pe care a avut-o la Beijing cu premierului Ungariei, Viktor Orban, instituirea unui armistițiu și lansarea negocierilor între Ucraina și Rusia, iar liderul de la Budapesta a salutat inițiativa de pace a Beijingului.
”China a avut o inițiativă constructivă și importantă în favoarea păcii”, a afirmat Orban, citat de site-ul Tagesschau.de.
Viktor Orban a avut luni discuții cu președintele Chinei, Xi Jinping, la Beijing. Șeful Guvernului ungar continuă astfel misiunea sa de pace, conform purtătorului de cuvânt al lui Orban, citat de publicația germană Die Zeit. Potrivit agenției ungare de presă MTI, Orban a catalogat China ca fiind o putere importantă în eforturile de oprire a războiului din Ucraina, iar Ungaria apreciază foarte mult inițiativa de pace a Chinei.
Vizita în China este deja a treia deplasare-surpriză a lui Orban de când Ungaria a preluat la începutul lunii iulie Președinția prin rotație a Consiliului UE. Anterior, s-a deplasat în Ucraina și în Rusia. Vizita sa la Moscova a atras critici dure din partea UE. Vizita în China are loc cu doar câteva zile înaintea summitului NATO de la Washington, unde aliații vor decide opțiuni de menținere a asistenței militare pentru Ucraina.
Xi Jinping a afirmat că un armistițiu preliminar și identificarea unei soluții politice sunt în interesele părților, pledând pentru evitarea avansării frontului și pentru oprirea escaladării confruntărilor.
”China a promovat activ negocierile de pace și încurajează părțile să ajungă la o soluție politică”, a afirmat Xi Jinping, potrivit postului public CCTV.
China a îndemnat în mai multe rânduri Ucraina şi Rusia să lanseze negocieri de pace, avertizând că există riscul escaladării conflictului militar. Ministerul chinez de Externe a prezentat un proiect privind un „plan de pace” între Kiev şi Moscova. Beijingul a propus un armistiţiu durabil şi negocieri de pace, prin respectarea „suveranităţii, independenţei şi integrităţii teritoriale”. În acelaşi timp, China a pledat pentru tratarea cu seriozitate a „intereselor legitime de securitate ale tuturor naţiunilor”, sugerând susţinere pentru argumentaţia Rusiei privind obţinerea de garanţii de securitate din partea Statelor Unite şi NATO.
Foto: Profimedia
Citește și: