Xi Jinping continuă amenințările privind anexarea Taiwanului, dar își reafirmă angajamentul de „prietenie” față de SUA

Publicat: 17 10. 2024, 21:53
Actualizat: 17 10. 2024, 22:06
Sursa Foto: Profimedia/Shutterstock

Președintele Chinei, Xi Jinping, a efectuat o vizită în provincia Fujian, situată în preajma insulei Taiwanului. Liderul comunist a fost fotografiat într-o apariție rară, fiind îmbrăcat cu o cămașă fără cravată.

Evenimentul are loc la scurt timp după exerciții militare de amploare ale Republicii Populare Chineze, fiind mobilizate  marina, forțele aeriene, trupele terestre și lansatoarele de rachete. Aceste exerciții au simulat o blocadă a insulei Taiwan controlată de Republica Chineză, o democrație autoguvernată pe care regimul comunist de la Beijing o revendică drept teritoriu propriu. De doi ani, Xi Jinping  amenință cu anexarea Taiwanul administrat de Republica Chineză, aliat al SUA, scrie AP.

Xi Jinping inspectează peștele pescuit și fructele uscate de mare din satul Aojiao din comitatul Dongshan, provincia chineză Fujian. Sursa Foto: Profimedia
Xi Jinping vizitează un memorial din Dongshan, provincia Fuijan. Sursa Foto: Profimedia

Președintele recent ales al Taiwanului, Lai Ching-te, respinge vehement declarațiile liderului comunist privind revendicarea insulei ca parte din China. Liderul chinez democrat a reafirmat angajamentul poporului taiwanez de a „resista anexării sau intruziunii Chinei comuniste”.

Xi Jinping pregătește declanșarea celui de-al treilea război regional pe harta lumii a anilor 2020

Potrivit agenției oficiale de știri Xinhua, Xi nu a comentat direct exercițiile militare în timpul vizitei sale.  China a trimis un număr record de 125 de aeronave, portavionul Liaoning și nave în cadrul unor exerciții militare majore în jurul Taiwanului și a insulelor din apropiere, luni.

Deși Xi Jinping a evitat aparițiile publice și călătoriile internaționale în ultimul an, reunificarea Taiwanului rămâne o prioritate pentru administrația sa, în calitatea sa de lider al Partidului Comunist și al Armatei Poporului de Eliberare. Între timp, tensiunile la frontieră dintre Coreea de Nord și Coreea de Sud s-au intensificat.

Atacarea Taiwanului de către China ar însemna izbucnirea unui al treilea război regional pe harta lumii a anilor 2020. Primul război regional a fost declanșat în Europa de Est, după invazia rusă a Ucrainei de către Vladimir Putin declanșată în 2022. Al doilea război regional reprezintă războaiele Israelului cu grupările teroriste susținute de Iran, Houthi, Hamas și Hezbollah. Luptele proxy Israel-Iran sunt desfășurate în Siria, Liban, Fâșia Gaza, Cisiordania și în Marea Roșie din 2023.

Xi, deși are atitudine ostilă față de Taiwan, vrea să mențină prietenia cu SUA

Exercițiile militare au avut loc la doar patru zile după ce Republica Chineză și-a sărbătorit Ziua Națională. „China nu are dreptul să reprezinte Taiwanul”, a spus președintele Lai Ching-te a declarat, potrivit Reuters.

Xi Jinping a reafirmat angajamentul Chinei privind menținerea relațiilor comerciale și diplomatice cu Statele Unite. El a spus că „prietenia” dintre cele două mari puteri reprezintă o oportunitate pentru dezvoltarea reciprocă, nu un obstacol.

Într-o scrisoare adresată Comitetului Național pentru Relațiile SUA-China, Xi a subliniat:

„China este dispusă să fie un partener și un prieten cu Statele Unite. Acest lucru va aduce beneficii nu doar celor două țări, ci și întregii lumi”, citează Reuters.

Citește și: Pregătiri pentru invadarea Taiwanului: CHINA desfășoară un număr record de avioane în exerciții militare, avertizează guvernul de la Taipei