Amendamentul a trecut cu două voturi „împotrivă” și trei abțineri, din totalul de 3000 de delegați. Partidul de guvernământ al Chinei a propus modificarea luna trecută și nu a fost niciodată nicio îndoială că aceasta va trece de Legislativ, informează Reuters.
Criticii din social media au contestat puternic această mișcare și au făcut tot timpul paralela cu regimul represiv de la Phenian ori au sugerat că Beijingul începe să dezvolte un cult al personalității ca pe vremea lui Mao Zedong. Dar guvernul a contracarat rapid printr-o mișcare de propagandă, cenzurând mai multe articole și publicând materiale care elogiau partidul.
Adepții loiali ai partidului au argumentat, însă, că decizia este populară printre chinezii de rând și au sugerat că țara este norocoasă să aibă un lider de calibrul lui Xi Jinping,
Constituția Chinei prevede faptul că un o persoană poate deține doar două mandate în fruntea statului, de câte cinci ani, o măsură introdusă în legea fundamentală a statului după moartea lui Mao, în 1976, de către Deng Xiaoping, care a recunoscut atunci cât de periculos este cultul personalității și cât de alunecoasă este conducerea unei țări lăsată în mâna unui singur om.
Xi Jinping, reales în luna octombrie la conducerea Partidului Comunist, va fi reales președinte în mod formal, în cadrul întâlnirii anuale a Parlamentului Chinei, care va avea loc în luna martie.
Acesta a devenit liderul Partidului Comunist din China în 2012, ani în care economia acestei țări s-a dezvoltat rapid, însă, potrivit relatărilor, regimul chinez a devenit mai autoritarist și mai represiv.