Partidul Comunist chinez deține o majoritate covârșitoare în legislativul de la Beijing, astfel că rezultatul votului a fost unul cât se poate de previzibil.
Congresul Național Popular a eliminat, duminică, limita de mandate prezidențiale, după ce Partidul Comunist chinez a propus abrogarea unui articol din Constituție care prevede că o persoană are dreptul să dețină doar două mandate în fruntea statului chinez.
Limita de două mandate prezidențiale, de câte cinci ani, a fost introdusă în Constituția Chinei după moartea lui Mao Zedong în 1976, de către Deng Xiaoping, cel care a evidențiat pericolele privind cultul personalității și luarea deciziilor majore de către un singur om.
Pe lângă funcția de președinte, Xi Jinping mai este liderul Partidului Comunist și conducătorul armatei. După adoptarea acestui amendament la Constituție, niciuna dintre aceste funcții nu mai are limite formale de mandat.
De asemenea, legislativul chinez l-a ales pe Wang Qishan, un aliat cheie al lui Xi Jinping, în funcția de vicepreședinte, alegere care subliniază poziția dominantă a președintelui Xi.
În ultimii cinci ani, Wang a condus puternica autoritate anticorupție de la Beijing, perioadă în care peste 1,4 milioane de oficiali au fost anchetați și pedepsiți, inclusiv, potrivit criticilor, rivali ai lui Xi Jinping.
Postul de vicepreședinte este mai degrabă unul ceremonial, însă este de așteptat ca Wang să fie însărcinat să se ocupe de relațiile externe ale Chinei, în special relațiile sino-americane.