Fostul comandant cecen de poliție Zaur Dadaiev a declarat, într-un interviu pentru cotidianul rus Moskovski Komsomoleț (MK), că a mărturisit că l-a ucis pe Nemțov întrucât autoritățile au promis că îl vor elibera pe un fost coleg de-al său, care era reținut alături de el.
Dadaiev a sugerat de asemenea că se temea să nu fie ucis dacă nu mărturisește că l-a ucis pe opozantul rus. „Continuau să strige «L-ai ucis pe Nemțov?». Eu am răspuns că nu”, a declarat inculpatul, adăugând că a fost reținut alături de un fost subordonat, Ruslan Iusupov. „Au spus că dacă mărturisesc îl vor elibera. Am acceptat. M-am gândit că îl salvez pe el, iar pe mine mă vor duce în viață la Moscova”, a precizat Dadaiev.
De altfel, în timpul unei audieri duminică la un tribunal din Moscova, judecătorul a declarat că Dadaiev și-a recunoscut implicarea în asasinat, dar acuzatul nu a făcut o astfel de mărturisire în public.
Zaur Dadaiev și alți doi suspecți arestați, verii săi Șagid și Anzor Gubașev, au fost vizitați în închisoare de corespondentul Moskovski Komsomoleț și de activistul pentru drepturile omului Andrei Babușkin, membru al Consiliului pentru drepturile omului de la Kremlin.
Babușkin a afirmat miercuri că bărbații prezentau răni multiple, apreciind că probabil au fost torturați în închisoare. Dadaiev le-a spus vizitatorilor că nu are plângeri privind modul în care este tratat la închisoarea Lefortovo din Moscova, dar le-a arătat semne de la cătușe pe mâini și la glezne și a precizat că a avut un sac pe cap timp de două zile, după ce a fost reținut.
Ceilalți doi suspecți, frații Șagid și Anzor Gubașev, au declarat pentru Moskovski Komsomoleț că au fost agresați înainte de a fi aduși la Lefortovo, după ce au fost reținuți în Caucazul de Nord. Șagid Gubașev a declarat că ofițeri care nu s-au identificat l-au „bătut și torturat”, iar pe fratele său l-au bătut. „Mi-au cerut să spun că noi l-am ucis pe Nemțov”, dar „suntem nevinovați”, a adăugat bărbatul.
Comitetul rus de anchetă a avertizat miercuri că Babușkin și jurnalista care l-a însoțit, Eva Merkaceva, au avut permisiune de a-l vizita pe Dadaiev pentru a observa condițiile în care este deținut și că au încălcat legea publicând informații despre caz. „Astfel de acțiuni ar putea fi considerate imixtiune în investigație”, a precizat Comitetul într-un comunicat, adăugând că Babușkin și jurnalista vor fi interogați de anchetatori.
Organizația Amnesty International și-a exprimat miercuri seara îngrijorarea privind amenințările conform cărora Babușkin și Merkaceva vor fi vizați de acuzații penale.
Boris Nemțov, în vârstă de 55 de ani, unul dintre cei mai vehemenți critici ai președintelui rus Vladimir Putin, a fost împușcat mortal pe 27 februarie, în timp ce se plimba pe un pod din apropierea Kremlinului cu prietena sa, fotomodelul ucrainean Anna Durițkaia, în vârstă de 23 de ani.
Putin a condamnat public asasinatul și a promis că cei vinovați vor fi aduși în fața justiției.
Însă aliații lui Nemțov nu au încredere în ancheta oficială și consideră că acuzarea islamiștilor ceceni are ca scop să înlăture suspiciunile de la Putin, cercul său de apropiați sau de la serviciile de securitate.