Prima pagină » Știri externe » Zborurile unor drone în zonele sensibile ale Parisului, menite să arate că statul este incapabil să apere populația

Zborurile unor drone în zonele sensibile ale Parisului, menite să arate că statul este incapabil să apere populația

Zborurile unor drone în zonele sensibile ale Parisului, menite să arate că statul este incapabil să apere populația
Persoanele responsabile de zborurile unor drone în zone sensibile din Paris sunt "adevărați profesioniști", care vor să "demonstreze că statul este incapabil să protejeze populația", a declarat Christophe Naudin, un expert francez în aviație, citat de site-ul TheLocal.fr.

Cel puțin cinci avioane fără pilot au survolat zone sensibile din Paris în noaptea de luni spre marți, printre care Turnul Eiffel, Les Invalides, sectorul Bastilia, Piața Concorde și Ambasada Statelor Unite. Locurile vizate par să fi fost alese special pentru a genera îngrijorarea șefilor forțelor de ordine, responsabili de securitatea capitalei franceze, care se află în alertă după atentatele teroriste din ianuarie.

Christophe Naudin a declarat pentru TheLocal că, în opinia sa, cei responsabili de survolurile din Paris au fost și în spatele celor aproximativ 20 de raiduri care au vizat anul trecut centrale nucleare din Franța. „Ipoteza mea este că e o grupare eco-teroristă care vrea să demonstreze că statul este incapabil să reacționeze la acest nou tip de amenințare”, a afirmat el.

„Pare să fi fost o operațiune foarte bine organizată, care a implicat mai multe drone, ce ar fi putut fi operate manual sau programate dinainte”, a adăugat acesta. Naudin a subliniat că tipul de drone folosite nu este cel utilizat de amatori pentru a face filmări, ci sunt dintre cele „folosite de adevărați profesioniști”. „Au făcut la fel anul trecut, cu dronele deasupra centralelor nucleare, dar nu a funcționat pentru că nu există pericol de scurgeri radioactive dacă se prăbușesc pe o unitate”, a apreciat el.

„Dar acum au decis să facă același lucru în zone dens populate, unde publicul se teme că dronele ar putea transporta un produs care poate fi dispersat”, a afirmat Naudin, adăugând că este aproape imposibil să urmărești un avion fără pilot într-un oraș. Expertul consideră că pentru moment dronele sunt inofensive, dar pe viitor ar putea fi îmbunătățite pentru a putea transporta obiecte, precum bombe sau explozibili.

În urma zborurilor deasupra unor centrale nucleare a fost acuzată imediat organizația ecologistă Greenpeace, dar Naudin crede că este vorba despre o grupare mai extremistă, care ar putea avea legături cu Greenpeace.

Autor

Citește și