Prima pagină » Știri externe » Zece lucruri mai puțin cunoscute despre Vladimir Putin

Zece lucruri mai puțin cunoscute despre Vladimir Putin

Vladimir Putin este unul dintre cei mai titrați și controversați lideri mondiali

Îi place să întârzie la întâlniri

În 2013, Papa Francisc a făcut prima vizită în Rusia. Acolo, el ar fi trebuit să aibă o întrevedere cu Vladimir Putin. Timp de 50 de minute, a așteptat. Și tot a așteptat…

În cele din urmă, Putin a venit, după ce Papa a așteptat o oră. Acesta nu e un caz izolat, deoarece Putin are obiceiul să întârzie mereu la întâlniri.

În 2012, Putin l-a pus pe Secretarul de Stat al SUA, John Kerry, să-l aștepte trei ore. În 2003, Putin a întârziat la o întrevedere cu Regina Elisabeta a II-a.

Putin întârzie chiar și în cele mai tragice situații. El a întârziat două ore la întâlnirea cu doi părinții care își plângeau copiii morți într-un accident aviatic. Putin întârzia chiar și în viața sentimentală: el a întârziat deseori la primele întâlniri cu fosta lui soție.

Unii cred că Putin întârzie pentru a-și manipula psihologic interlocutorii. El s-a născut pentru a ocupa „locul țarului” în lumea politică, în imperiul rus sau cel puțin așa crede, a declarat comentatorul politic Dmitri Abramov. În cele din urmă, Putin vrea ca restul să îl vadă drept un individ care deține controlul absolut.

Ar putea fi cel mai bogat om din lume

Au existat numeroase zvonuri cu privire la averea lui Putin, care ar ajunge la 200 miliarde de dolari. În 2013, Putin susținea că venitul său este de doar 3,6 milioane ruble sau 101.000 dolari pe an.

În 2007, analistul politic rus Stanislav Belkovski a susținut că Putin controlează 37% din compania petrolieră Surgutneftegaz și 4,5% din compania de gaze naturale Gazprom. De fiecare dată, nimeni nu a reușit să demonstreze „negru pe alb” că Putin deține activele respective.

Palatul lui Putin

Dincolo de banii pe care i-ar avea în conturi, Putin ar deține o moșie de un miliard de dolari pe coasta Mării Negre. Inițial, a fost vorba de o casă de vacanță „modestă”, care s-a transformat într-un adevărat palat.

Primele imagini cu minunăția au fost prezentate din satelit și toată lumea s-a întrebat cum a plătit Putin pentru această construcție uriașă. Potrivit unui fost asociat al lui Putin, președintele rus a obținut aceste lucruri prin minciuni, escrocherii și jocuri de putere. Serghei Kolesnikov, care a fugit din Rusia în urmă cu câțiva ani, a spus că Putin și acoliții săi au demarat o schemă financiară de „îmbunătățire” a condițiilor din spitalele rusești. Astfel, ei au convins o serie de miliardari ruși să doneze mulți bani, folosindu-i pentru importul de echipamente medicale.

Compania lui Kolesnikov a realizat tranzacția la prețuri reduse și Putin i-a ordonat să mute banii rezultați în investiții offshore, fără să-i anunțe pe donatorii cu dare de mână. Mulți bani au fost injectați în industria construcției de nave, dar și în „proiectul South” (palatul lui Putin).

Căsătoria și divorțul din umbră

În 2013, Putin a anunțat că divorțează de soția sa, Ludmila, după 30 de ani de căsnicie. Foarte puțini oameni știau însă că Putin este însurat și doar elita și câțiva ziariști occidentali cunoșteau detaliile relației președintelui rus.

Unii au sugerat că Putin ar fi ordonat ca fosta soție să fie „drogată” sau chiar „ucisă”. În perioada de călire în KGB din anii 1980, Vladimir era considerat un individ agresiv. Astfel, căsnicia lui a fost sortită eșecului încă de la început. În 1999, când Putin l-a înlocuit la putere pe Boris Elțîn, Ludmila a plâns, deoarece „se vedea foarte rar cu soțul”.

Soții Putin au doi copii adulți și se pare că liderul de la Kremlin a avut o amantă în timpul căsătoriei. Un alt element interesant este legat de faptul că în Rusia, după divorț, soții trebuie să împartă averea în mod egal. Așadar…a luat Ludmila jumătate din presupusele miliarde ale lui Putin?

A băut un vin care făcea parte din tezaurul național al Ucrainei

Când Putin a invadat regiunea Crimeea din Ucraina, liderii mondiali au sărit ca arși. Totuși, a primit „binecuvântarea” de a anexa Crimeea și a dobândit controlul total asupra peninsulei.

Putin a făcut însă un alt lucru reprobabil: a băut o sticlă de vin veche de 240 de ani, care făcea parte din tezaurul Ucrainei. Și mai abominabil este faptul că a consumat vinul prețios alături de un alt lider controversat, premierul italian Silvio Berlusconi.

După ce a preluat controlul Crimeei, Putin a mers la Crama Massandra, care găzduiește cele mai vaste colecții de vinuri din lume. Acolo, a băut o sticlă de vin din 1775 alături de Berlusconi. În 2014, fostul procuror general al peninsulei Crimeea l-a dat în judecată pe Putin pentru gestul său, cerându-i despăgubiri de 60.000 lire sterline pentru sticla respectivă.

Acuzat că a furat un inel de Super Bowl

În 2005, proprietarul echipei de fotbal american New England Patriots, Robert Kraft, a vizitat Rusia pentru a se întâlni cu Putin.

Se pare că în timpul vizitei, i-a oferit lui Putin inelul său prețios de Super Bowl XXXIX. Povestea a stat ascunsă timp de mai mulți ani, dar Kraft a decis în cele din urmă să spună adevărul despre dispariția inelului de 25.000 dolari. Potrivit acestuia, Putin l-ar fi furat.

În timpul întâlnirii, Kraft i-a arătat inelul lui Putin. Liderul de la Kremlin a admirat ghiulul și a zis: „Aș putea să omor pe cineva cu inelul ăsta”. Când Kraft a încercat să recupereze inelul, Putin l-a introdus în buzunar. Putin era înconjurat de trei agenți KGB și a plecat liniștit.

Povestea devine însă și mai bizară. Casa Albă l-a sfătuit pe Kraft să-i lase inelul lui Putin, drept un cadou de curtoazie, pentru a nu strica relațiile dintre Washington și Kremlin. Kraft a fost de acord, dar în 2013 a relatat întâmplarea în fața jurnaliștilor.

La scurt timp, senatorul John McCain i-a cerut lui Putin să returneze inelul. Președintele rus a negat că l-a luat, dar s-a oferit să-l înlocuiască.

„O să rugăm fabricile să facă un alt inel, mai scump, care să poată fi dat mai departe…generațiilor viitoare”, a declarat Putin, sarcastic, la acea vreme.

Potrivit New York Times, inelul Super Bowl s-ar afla în biblioteca Kremlinului, într-o secțiune cu darurile primite de guvern.

Cântărețul Putin

În 2010, Putin a șocat publicul prezent la un eveniment caritabil din St. Petersburg. Liderul de fier a interpretat o partitură la pian și apoi a cântat piesa americană foarte cunoscută „Blueberry Hill”, într-o engleză fără cusur.

În public se aflau personalități precum actorii Kurt Russell și Sharon Stone. Mai mult, Putin a cântat și melodia „Moscow Windows”, alături de un cor experimentat și cei din sală l-au aplaudat la scenă deschisă.

Cruciada contra alimentelor

În 2015, Putin a început o campanie bizară împotriva alimentelor importate din Europa. Brânza franțuzească, merele poloneze și alte produse au fost adunate și distruse într-o piață din St. Petersburg. Prin acest gest, Putin s-a răzbunat pe țările care boicotează anexarea peninsulei Crimeea.

Mulți ruși s-au arătat înfuriați de atitudinea lui Putin. Inflația crescut și tot mai mulți cetățeni cad pradă sărăciei și înfometării în Rusia modernă. Pus în fața furiei publicului, Kremlinul a recunoscut că distrugerea alimentelor nu a fost o măsură inspirată. Pe de altă parte, autoritățile ruse au subuliniat că acele alimente au fost introduse ilegal în țară și oricum ajungeau să fie confiscate.

Dragostea pentru literatura americană

Putin este îndrăgostit de literatura americană și autorii săi preferați sunt Jack London și Ernest Hemingway. Chiar dacă multe din interviurile oferite de președintele rus reprezintă artificii de relații publice, admirația sa pentru literatura americană pare sinceră.

Iubitorul de animale

Dincolo de background-ul său întunecat, Putin este un mare iubitor de animale. Există sute de fotografii în care liderul de la Kremlin se află în preajma animalelor. Potrivit specialiștilor, Putin vrea să arate că nu este un președinte „fără inimă”. Site-ul său personal ilustrează acțiunile sale pentru animale, inclusiv pentru specii în pericol de dispariție, precum tigrul siberian, ursul polar, balena albă etc. Oficial, Putin este președintele Russian Geographical Society”s Board of Trustees, care se ocupă de speciile pe cale de dispariție din Rusia, scrie listverse.com.

Silviu Bănilă este editor la GÂNDUL.RO și are o vastă experiență, cu precădere în presa online. A absolvit Facultatea de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion în anul 2006. Între ... vezi toate articolele

Citește și