Zeci de activiști pro-democrație CONDAMNAȚI la închisoare în Hong Kong
Patruzeci și cinci de foști parlamentari și activiști pro-democrație au fost condamnați la patru până la zece ani de închisoare în Hong Kong. Procesul lor a reprezentat cel mai mare caz de acest fel.
În 2021, 47 de activiști pro-democrație fuseseră arestați și acuzați de conspirație cu scopul de a comite subversiune, în temeiul unei legi a securității naționale impuse de Beijing în 2020, conform Reuters.
Acuzațiile se refereau la organizarea unor „alegeri primare” neoficiale în 2020 pentru a selecta cei mai buni candidați pentru următoarele alegeri legislative. Activiștii au fost acuzați de procurori că au complotat pentru a paraliza guvernul prin implicarea în acte potențial perturbatoare, dacă ar fi fost aleși.
După un proces care a durat 118 zile, 14 dintre acuzați au fost găsiți vinovați, inclusiv cetățeanul australian Gordon Ng și activiștii Owen Chow și Gwyneth Ho, în timp ce doi au fost achitați. Ceilalți 31 acuzați pledaseră vinovați.
Benny Tai, un fost jurist identificat în hotărâre ca fiind „creierul” activiștilor, a fost condamnat la zece ani de închisoare, cea mai lungă sentință de până acum în conformitate cu legea securității naționale din 2020.
Owen Chow a fost condamnat la șapte ani și nouă luni de închisoare, cunoscutul activist Joshua Wong a fost condamnat la patru ani și opt luni de închisoare, iar Hendrick Lui a fost condamnat la mai mult de patru ani de închisoare.
Judecătorii au acordat o reducere de o treime a pedepselor pentru unii dintre acuzații care au pledat vinovați, inclusiv Benny Tai.
Avocații unor inculpați care au fost reținuți timp de mai mult de 3 ani și jumătate au spus că se așteaptă ca această perioadă să fie dedusă din sentințe, ceea ce înseamnă că unii ar putea fi eliberați anul viitor.
Judecătorii au scris că în pronunțarea sentinței ei au luat în considerare factori precum gradul de planificare, numărul de persoane implicate, potențialele daune generate, într-o „evaluare holistică”, indiferent dacă planul acuzaților ar fi avut loc sau nu.
„Adevărata noastră crimă, pentru Beijing, este că nu ne-am mulțumit să fim marionete în niște alegeri manipulate”, a scris Gwyneth Ho, care a fost condamnată la șapte ani de închisoare, într-o postare pe Facebook.
Unele guverne occidentale au criticat procesul, SUA descriindu-l ca fiind „motivat politic” și spunând că activiștii ar trebui eliberați, deoarece doar participau legal și pașnic la activități politice.
Autoritățile din China și din Hong Kong au declarat că legile privind securitatea națională au fost necesare pentru a restabili ordinea după marile proteste pro-democrație din 2019, iar activiștii au fost tratați în conformitate cu legile locale.
Purtătorul de cuvânt al ministerului chinez de Externe, Lin Jian, a declarat reporterilor că „nimeni nu se poate angaja în activități ilegale în numele democrației și să încerce să scape de pedeapsa legală”, adăugând că Beijingul „sprijină ferm” eforturile Hong Kong-ului de a proteja securitatea națională.
Decizia, despre care criticii au spus că pătează rolul Hong Kong-ului ca centru financiar global, vine în timp ce orașul găzduiește un summit financiar internațional.
Foto: Profimedia
CITIȚI ȘI: