Zeci de companii din Marea Britanie sunt anchetate pentru că ar fi încălcat sancțiunile impuse Rusiei

Publicat: 11 10. 2024, 10:16
Fotografie cu caracter ilustrativ

Guvernul din Marea Britanie investighează 37 de companii suspectate că ar fi încălcat sancțiunile impuse împotriva industriei petroliere din Rusia.

Potrivit BBC, autoritățile britanice nu au aplicat momentan amenzi în acest caz. Sancțiunile financiare împotriva Rusiei au fost introduse de Regatul Unit și alte țări occidentale în urma invadării Ucrainei, în 2022.

Guvernul conservator de la acea dată a transmis că sancțiunile au fost concepute pentru a „închide sursele de finanțare pentru mașina de război a Rusiei” și „pentru a pune capăt acestei invazii ilegale cât mai rapid”. Dar criticii au susținut că sancțiunile sunt ineficiente, după ce ultimele cifre au arătat că economia Rusiei continuă să crească.

Identitățile companiilor vizate de anchetă nu sunt cunoscute momentan, dar există informații potrivit cărora printre acestea s-ar număra unele companii specializate în contracte de asigurări pentru transportul maritim.

Trezoreria a anunțat că va lua măsuri acolo unde este cazul, dar a subliniat că ancheta este una complexă, motiv pentru care va necesita timp pentru a scoate la lumină toate neregulile și pentru a stabili eventuale sancțiuni.

Ce sancțiuni a impus Marea Britanie Rusiei

Sancțiunile impuse Moscovei includ plafonarea prețului petrolului rusesc. Occidentul a preferat să plafoneze prețul în loc să interzică total comerțul cu petrol rusesc pentru a se asigura că piața internațională nu e destabilizată, în timp ce Rusia câștigă sume cât mai mici din activitățile petroliere.

Plafonul interzice întreprinderilor britanice să permită transportul petrolului rusesc vândut cu peste 60 de dolari pe baril.

Datele obținute de BBC arată că Trezoreria a deschis investigații asupra a 52 de companii suspectate că au încălcat plafonul începând din decembrie 2022. Până în august, 37 dintre aceste investigații erau în curs și 15 s-au încheiat, dar nu au fost aplicate momentan amenzi, mai notează sursa citată.

Organizația anticorupție Global Witness spune că este „uimitor” că nu au fost încă aplicate amenzi și a descris plafonul drept „un fel de tigru de hârtie” care nu reușește să oprească încălcarea regulilor.

Louis Wilson, șeful departamentului privind combustibilii fosili la Global Witness, a cerut autorităților să ia „măsuri îndrăznețe” împotriva companiilor care încalcă sancțiunile. El a spus că dacă Guvernul Regatului Unit nu va opri astfel de practici, vor exista și alte companii care vor fi încurajate să facă același lucru.

CITEȘTE ȘI:

Miliarde de dolari și euro au intrat în Rusia, sub formă de CASH, în pofida sancțiunilor occidentale. Cum s-a întâmplat asta

Țările UE vor să blocheze pe termen nedeterminat activele ruse, ignorând avertismentele RUSIEI și riscurile INSTABILITĂȚII financiare

Sursa foto: Profimedia