Șaizeci și cinci de migranți care s-au aflat într-un grup de 94 de oameni salvați pe mare și duși luni în Malta au fost testați pozitiv pentru COVID-19, a anunțat marți Ministerul Sănătății din Malta.
Acesta este cel mai mare grup de persoane depistate pozitiv în această țară de la apariția primului caz de COVID-19 în Malta, pe 7 martie, informează site-ul agenției de presă Reuters.
Ministerul Sănătății a declarat că 85 dintre migranți au fost testați până acum, nouă dintre ei așteptând încă să fie examinați de către medici.
Instituția nu a oferit informații suplimentare despre starea migranților. Totodată, naționalitățile celor infectați nu au fost făcute publice. Potrivit primelor date, ambarcațiunea pe care se aflau migranții în momentul în care au fost salvați de către autorități de pe mare plecase din Libia.
„Migranții care sosesc cu barca sunt imediat carantinați timp de 14 zile și sunt testați. Migranții care sunt pozitivi vor rămâne în carantină, iar restul vor continua să fie izolați și vor fi monitorizați. Aceste persoane au sosit împreună în Malta și au fost în contact cu foarte puține persoane înainte de a fi testate”, a informat Ministerul, prin intermediul unui comunicat.
Migranții, aflați la bordul unei ambarcațiuni improvizate, au lansat un semnal de tip SOS duminică, însă salvatorii au avut nevoie de peste 30 de ore pentru a ajunge la ei și pentru a-i salva din mare.
Organizațiile non-guvernamentale au acuzat atât Malta, cât și Italia, că au întârziat în mod deliberat misiunile de salvare, pentru a descuraja migranții să plece pe mare și să caute o viață mai bună în Europa.
Faptul că atât de mulți migranți din acest grup au COVID-19 ar urma să alimenteze îngrijorările autorităților din Malta și Italia potrivit cărora migranții veniți din Africa ar putea compromite eforturile de controlare a pandemiei de COVID-19, mai notează Reuters.