Zeci de mii de persoane cer la Chișinău demisia președintelui Timofti

Publicat: 06 09. 2015, 19:30
Actualizat: 06 09. 2015, 21:25

Potrivit Reuters, poliția a estimat numărul participanților la 35.000-40.000 – mai mulți decât au participat la protestele anticomuniste din 2009, comentează agenția.

Organizatorii au estimat că ar fi vorba de trei ori mai mulți participanți, potrivit aceleiași surse.

„Dictatura nu doarme. Ea tremură de frică, făcând totul pentru a opri oamenii din toate regiunile să vină aici, în capitală, la Chișinău”, a declarat de la tribună Valentin Dolganiuc, unul dintre organizatori, citat de Reuters.

„Dar noi, zeci de mii de oameni obișnuiți, am venit aici și vom triumfa”, a adăugat el.

Mitingul a început duminică la prânz, iar în piață au venit, concomitent, de la Academia de Științe, într-un marș intitulat „Mobilizarea populară”, protestatari printre care se aflau și locuitori din Ungheni, Căușeni, Strășeni, Edinet, Drochia și alte raioane.

Manifestanții cer, între altele, demisia președintelui Nicolae Timofti, alegeri anticipate până în martie 2016, alegerea președintelui prin vot direct și demiterea celor care se fac vinovați de jaful din sistemul bancar și a șefilor organismului de luptă împotriva corupției și Procuraturii Generale.

Potrivit Unimedia, premierul Valeriu Streleț i-a invitat, duminică după-amiaza, pe organizatorii protestului la „discuții”, la sediul Ministerului Agriculturii, însă aceștia au anunțat că nu doresc să participe la întrevedere.

Potrivit postului ProTV Chișinău, un grup de reprezentanți ai Platformei DA a participat anterior la o întâlnire cu Streleț, la sediul Guvernului, în care i-au cerut să semneze lista de revendicări, pe care au prezentat-o în piață. „Mă bucur că avem acest dialog”, a declarat premierul moldovean la această întâlnire, citat de post.

Într-un interviu pentru Reuters, în august, Streleț a anunțat că Republica Modova își va intensifica eforturile în cadrul anchetei vizând „dispariția” miliardului de dolari și că va aduce banii înapoi în țară, din conturi bancare din străinătate.

El a ieșit din sediul Guvernului duminică și a aunțat că studiază solicitările protestatarilor, potrivit agenției.

Anterior, protestatarii au cerut demisia președintelui Nicolae Timofti și „să votăm să închiriem aeroportul. Să nu poată fugi oligarhii”, referindu-se la Vladimir Plahotniuc și Vlad Filat, din cadrul Partidului Democrat (PDM, la guvernare), potrivit ProTv Chiținău.

Traficul rutier între străzile Bodoni și Pupkin a fost redirecționat pe străzi adiacente, după începerea mitingului.

Participanții au scandat „Miliardele înapoi”, referindu-se la „dispariția miliardului”, și au afirmat că vor rămâne în piață până la soluționarea revendicărilor. La începutul mitingului, ei au intonat imnul național.

Între revendicările manifestanților, se mai află depolitizarea sistemului judiciar și adoptarea unor măsuri în vederea „deconspirării” proprietarilor instituțiilor mass-mediae din republica Moldova.

Tot duminică, în paralel cu protestul antiguvernamental, urma să aibă loc un concert organizat de către o firmă de telefonie, a cărui oră de începere a fost amânată, după ce artiști invitați la concert au refuzat să vină la eveniment. De asemenea, un concert urma să aibă loc la Orhei, la care fuseseră invitați doi interpreți din România, dar care au anunțat că nu vor participa, potrivit postului.