Zeci de milioane de sclavi în secolul XXl. Topul țărilor afectate de acest flagel
Raportul din 2016 celor de la Walk Free Foundation, citat de Agenția France Presse este cel de-al patrulea al organizației iar concluziile sale arată că sclavagismul modern este mult mai răspândit decât se credea.
În încercarea de a determina cât mai exact numărul victimelor sclaviei, raportul a fost întocmit în baza a peste 40 de mii de interviuri realizate în 167 de țări, dar și răspunsurile oferite de guvernele statelor respective.
Astfel, potrivit raportului, India este țara care numără cele mai multe vicitme ale diverselor forme de sclavie, 18,35 de milioane de persoane, iar Coreea de Nord este țara cu cel mai mare procent din polulație afectat de sclavie, 4, 37%.
Fenomenul este cel mai răspândit în Asia, mai arată studiul. India este urmată de China unde 3,39 milioane de oameni sunt reduși la sclavie, apoi de Pakistan cu 2,13 milioane, Bangladesh cu 1,53 de milioane de victime ale flagelului și Uzbekistan cu 1,23 milioane de „sclavi”.
De altfel Uzbekistanul unde 3, 97 % din populație este afectată și Cambogia cu 1, 65 % din numărul de cetățeni reduși la sclavie completează podiumul în ceea ce privește incidența fenomenului, ocupând următorele două locuri după Coreea de Nord. Nu e de mirare că sclavia modernă afectează atât de mult această țară, deoarece Coreea de Nord este singura țară din lume care nu a incriminat nici una dintre formele moderne de sclavie.
Raportul mai condamnă și răspunsul slab al guvernelor în Iran, China și Hong Kong față de acest flagel.
În total, doar 124 de țări au inclus până în prezent traficul de ființe umane printre infracțiuni conform Protocolului ONU din 2003 ce vizează prevenirea, reprimarea și pedepsirea traficului în special de femei și de copii. Dintre acestea doar 96 de țări au adoptat planuri concrete de acțiune pentru a coordona lupta împotriva trficului de ființe umane, se mai arată în raport.