Noua putere egipteană este frecvent acuzată de organizațiile internaționale că încalcă drepturile omului de când conduce o campanie de reprimare ce vizează susținătorii lui Mohamed Morsi.
ONU a calificat ca fiind „fără precedent în istoria recentă” condamnarea la moarte a sute de susținători ai lui Morsi în procese în masă încheiate în doar câteva minute.
Adolescenții, băieți cu vârste cuprinse între 13 și 17 ani, au fost condamnați în apel de Tribunalul din Alexandria, în nord, la pedepse cuprinse între doi și cinci ani de închisoare pentru că au participat la diverse manifestații în ultimele trei luni, au anunțat pentru AFP surse judiciare.
„Cei 78 de minori, membri ai Fraților Musulmani, au fost arestați pentru că au participat la manifestații la apelul acestei organizații pentru a reclama înlăturarea de la putere a regimului”, a precizat agenția guvernamentală de presă MENA. Ei sunt acuzați că „au speriat cetățeni pașnici” și „au blocat drumuri și mijloace de transport”, adaugă MENA.
Mișcarea Frații Musulmani, din care provine Morsi, a câștigat toate alegerile organizate după înlăturarea de la putere a lui Hosni Mubarak, în 2011, în urma unei revolte populare. Mohamed Morsi a fost ales în funcția de președinte un an mai târziu, dar armata l-a destituit și arestat pe 3 iulie 2013, după ce milioane de egipteni au cerut înlăturarea sa de la putere, acuzându-l că intenționa să islamizeze cu forța societatea.
De atunci, 1.400 de manifestanți pro-Morsi au fost uciși de poliție și armată și peste 15.000 de susținători ai fostului președinte egiptean au fost închiși.