Treizeci de ONG-uri au făcut apel la Uniunea Europeană să suspende „imediat” expulzările refugiaților afgani, dată fiind situația de securitate din Afganistan, în contextul ofensivei talibanilor.
Organizațiile non-guvernamentale susțin că dacă acești migranți sunt forțați să revină în țara natală, viețile acestora ar fi puse în pericol, informează site-ul agenției Agerpres, care citează France Presse.
„Situaţia securităţii în Afganistan nu permite trimiterea de persoane înapoi către ţara respectivă fără ca acestea să-şi rişte viaţa”, au scris într-un comunicat comun ONG-urile europene, între care asociaţia France Terre d’Asile.
Solicitarea ONG-urilor vine în contextul în care, pe 11 iulie, Guvernul de la Kabul a făcut apel la statele europene să oprească în următoarele trei luni expulzarea migranților afgani, ca urmare a intensificării luptelor din această țară.
„Unele ţări europene, precum Finlanda şi Suedia, respectă apelul guvernului afgan şi au încetat să aplice măsurile de expulzare către Afganistan, în timp ce altele continuă expulzările”, au deplâns ONG-urile.
Totodată, organizațiile cer statelor europene să reexamineze toate deciziile de respingere a solicitărilor de azil venite din partea afganilor care încă sunt prezenți în Europa, ca urmare a deteriorării situației din Afganistan.
ONG-urile mai cer statelor europene să facă eforturi pentru a găsi soluții care să vizeze „împiedicarea escaladării în continuare a violențelor” din Afganistan, mai arată sursa citată.
Militanții talibani au lansat la începutul lunii mai o ofensivă împotriva forțelor guvernamentale afgane, încurajați de retragerea forțelor internaționale din această țară. Retragerea militarilor NATO din Afganistan este programată să se încheie la finalul lui august.
În acest context, talibanii câștigă tot mai mult teren, controlând acum mai bine de jumătate din districtele din Afganistan.
În 2020, cetățenii afgani au reprezentat 10,6% din solicitanții de azil din Uniunea Europeană (44.000 din cele aproximativ 416.000 de solicitări), fiind al doilea cel mai numeros grup în acest sens, după cetățenii sirieni (15,2%), conform datelor Eurostat.