UPDATE 3: Autorul luării de ostatici din Sydney, identificat drept iranianul Man Haron Monis
Autorul luării de ostatici din Sydney a fost identificat ca Man Haron Monis, un iranian în vârstă de 50 de ani cunoscut autorităților australiene pentru trimiterea de scrisori otrăvite familiilor unor militari decedați, relatează cotidianul The Age, în ediția electronică.
Bărbatul a intrat în atenția autorităților după ce a trimis scrisori otrăvite familiilor unor militari australieni decedați, în perioada 2007-2009. Monis a pretins că scrisorile au fost varianta sa pentru un „coș cu flori” sau o „scrisoare de condoleanțe”.
Alte peste 50 de acuzații de indecență și agresiune sexuală au fost formulate recent împotriva sa, legate de perioada în care se autointitula „vindecător spiritual”, în urmă cu un deceniu.
El s-a comparat recent pe pagina sa de Internet cu fondatorul WikiLeaks, Julian Assange, afirmând că cele mai recente acuzații împotriva lui au „motive politice”.
Incidentul de luni ar urma unei încercări nereușite, vineri, de a obține exonerarea la către Înalta Curte de Justiție.
UPDATE 2 Autorul luării de ostatici în Sydney cere un steag SI și evocă patru bombe
Bărbatul înarmat care ținea ostatici într-o cafenea din Sydney a cerut un steag al organizației Statul Islamic (SI) și a afirmat că patru bombe au fost plasate în diverse locuri, a anunțat postul de televiziune Channel Ten, citat de AFP.
Poliția nu a confirmat aceste informații.
Channel Ten a precizat că a vorbit „în mod direct” cu două dintre persoanele reținute în cafenea, situată în Martin Place, o piață pietonală din cartierul de afaceri din Sydney.
„Ele confirmă două revendicări ale autorului luării de ostatici”, a anunțat postul într-un mesaj postat pe Twitter. „Vrea să i se aducă direct în cafenea steagul SI. A doua revendicare este să stea de vorbă cu premierul”, precizează televiziunea.
Cele două persoane „afirmă că există patru bombe, două la Lindt Cafe și două altundeva în cartierul de afaceri din Sydney”, a adăugat postul.
Sute de polițiști înarmați încercuiau Lindt Chocolat Cafe, în interiorul căreia ostatici țin la o fereastră un steag cu o inscripție parțial vizibilă, în arabă. Pare că este vorba despre crezul musulman.
Cinci persoane au putut să iasă din clădire, fără să se știe imediat dacă au fugit sau au fost eliberate.
UPDATE. Trei persoane au ieșit în fugă din cafeneaua din Sydney, pe o ușă laterală. „Trei persoane au ieșit din clădirea din Martin Place”, a declarat Catherine Burn, adjuncta șefului poliției din New South Wales. „Primul lucru pe care-l vom face este să verificăm dacă ele sunt bine. Vom coopera cu aceste persoane pentru a obține mai multe informații. Nu avem nicio informație care să sugereze că cinvea a fost rănit în acest stadiu”, a adăugat ea.
Articolul inițial
Martin Place, o piață situată în cartierul de afaceri din Sydney, a fost evacuată, iar zeci de polițiști înarmați încercuiau Lindt Chocolat Cafe.
Imagini de televiziune prezentau un steag negru cu o inscripție în arabă, pus de către ostatici într-o fereastră a cafenelei. Se pare că este vorba despre shahada, crezul islamic: „Nu există alt Dumnezeu în afară de Allah, iar Mahomed este profetul său”.
Este vorba despre un singur răpitor, a anunțat șeful poliției statului New South Wales, Andrew Scipione, fără să fie în măsură să precizeze numărul persoanelor reținute.
Forțele de ordine nu știu nici cu ce fel de situație se confruntă. „Nu am confirmat încă faptul că este vorba despre un eveniment care să aibă legături cu terorismul”, a declarat Scipione.
Australia, care s-a angajat în septembrie alături de Statele Unite în lupta împotriva organizației Satul Islamic (SI), și-a crescut nivelul de alertă față de amenințarea teroristă reprezentată de combatanți jihadiști australieni care s-au întors din Irak și Siria.
Președintele american Barack Obama a fost informat despre situație, a anunțat la Washington Lisa Monaco, consiliera sa pentru probleme legate de terorism.
Martin Place este centrul financiar al Sydney, în care se află sediile a numeroase administrații, inclusiv biroul premierului statului New South Wales Mike Baird, și sediul Băncii centrale.
Imagine cu presupusul atacator
Premierul australian Tony Abbott a convocat Comitetul pentru Securitate Națională, din care fac parte membri ai Guvernului său și consilieri însărcinați cu probleme de securitate, pentru a face față situației.
„Nu cunoaștem motivațiile autorului, nu știm dacă este vorba despre motive politice, dar, evident, există elemente care se îndreaptă în acest sens”, a declarat el pentru presă.
„Scopul violenței politice este să le provoace frică oamenilor, pentru ca să nu mai fie ei-înșiși. Australia este o societate pașnică, deschisă și generoasă. Nimic nu trebuie să schimbe acest lucru și, de aceea, le cer australienilor să-și continue ocupațiile obișnuite”, a spus Abbott.
Presa scrie că între zece și 50 de persoane se află în cafenea. Mai multe persoane au fost văzute ținând mâinile sus.
Patrick Byrne, un producător de la postul de televiziune Channel Seven, a cărui redacție se află în fața cafenelei, a declarat că personalul postului a văzut luarea de ostatici desfășurându-se sub ochii săi.
„Ne-am dus la fereastră și am fost șocați să vedem persoane care-și puneau mâinile ridicate în sus pe geamurile cafenelei”, a declarat el pentru Australian Broadcasting Corporation.
Numeroase magazine au închis. Doar câteva persoane puteau fi văzute mergând pe străzi, care de obicei sunt pline de lume. „Este trist să mă gândesc că aici este la mine acasă și că acest lucru se poate petrece oriunde”, a declarat o locuitoare, Rebecca Courtney.
Cu puțin înainte de anunțarea luării de ostatici, poliția a anunțat arestarea unui bărbat, la Sydney, în cadrul unei anchete privind pregătirea unor atentate în Australia. Șeful poliției din New South Wales a declarat că nu crede că cele două evenimente au vreo legătură.
Suspectul, în vârstă de 25 de ani, a fost arestat în cadrul unei „investigații în curs cu privire la pregătirea unui atentat pe teritoriul australian și ajutarea unor cetățeni australieni să călătotească spre Siria pentru a participa la activități armate”, se arată într-un comunicat.
Poliția a intervenit concomitent la Opera din Sydney, care a fost evacuată, aparent în urma unei alerte declanșate de un colet suspect.
Potrivit unor estimări, peste 70 de australieni luptă în prezent în rândul jihadiștilor în Irak și Siria. Cel puțin 20 de au fost uciși în regiune, iar autoritățile se tem că tot mai mulți tineri australieni se pot radicaliza și comite atentate pe teritoriul australian.
Australia și-a înăsprit legislația antiteroristă la sfârșitul lui octombrie, interzicând orice călătorie fără un motiv valabil în țări considerate focare ale terorismului internațional.