Prima pagină » Știri externe » Zeci de persoane arestate, incendii și proteste ample în SUA, după pronunțarea instanței în cazul polițistului alb care a ucis un tânăr de culoare

Zeci de persoane arestate, incendii și proteste ample în SUA, după pronunțarea instanței în cazul polițistului alb care a ucis un tânăr de culoare

Necontinuarea procedurilor judiciare împotriva polițistului Darren Wilson, care l-a împușcat pe Michael Brown, a provocat proteste în SUA.

De la Seattle și până la New York, inclusiv la Chicago și Los Angeles, mii de americani au ieșit în stradă luni seara, imediat după pronunțarea juriului în cazul polițistului alb care, în august, l-a împușcat pe tânărul de culoare. Câteva sute de manifestanți s-au adunat în Times Square, la New York, purtând panouri negre pe care se puteau citi mesaje ca „Rasismul ucide”, „Nu vom rămâne tăcuți” și denunțând „rasismul în rândul poliției”.

„Dacă nu există justiție, nu există pace”, scandau protestatarii, ale căror rânduri s-au îngroșat odată cu scurgerea orelor. Alții comparau poliția cu Ku Klux Klan sau făceau afirmații grosolane la adresa acesteia, a constatat un jurnalist AFP.

Poliția era omniprezentă, cu elicoptere care survolau cea mai celebră piață din lume. Bill Bratton, șeful poliției newyorkeze a venit în Times Square, unde cineva l-a împroșcat cu un lichid de culoarea roșie pe față.

FOTO: Twitter//AnonOps

Alt grup de manifestanți s-a adunat în Union Square, în sudul Manhattanului, iar un al treilea grup a preconizat să se îndreapte către Harlem pe jos, purtând în frunte o pancartă care cere „Dreptate pentru Michael Brown”, tânărul ucis la vârsta de 18 ani de către un polițist la Ferguson.

La Washington, câteva sute de protestatari s-au adunat în fața sediului Casei Albe, scandând „Mâinile sus, nu trageți”, sloganul devenit apelul manifestanților de la drama din Ferguson, un orășel din Missouri (centru).

Ei arborau pancarte cu mesaje ca „Opriți teroarea rasistă a poliției” sau „Viața persoanelor de culoare contează”, a constatat corespondentul AFP la Casa Albă. Coloana părea să se îndrepte către Capitoliu.

FOTO: Twitter//AnonOps

Manifestații au avut loc, de asemenea, la Boston, Philadelphia, Denver, Seattle sau la Chicago și Salt Lake City, majoritatea fără confruntări grave. La Oakland, în statul California, în vestul Statelor Unite, aproximativ 2.000 de persoane, potrivit postului CBS, au blocat o autostradă. Au fost operate „numeroase” arestări, scrie cotidianul San Francisco Chronicles.

La Los Angeles, manifestanți au încercat, fără succes, să pătrundă pe autrostrăzi, însă polițiști i-au împiedicat. Aproximativ 200 de persoane au manifestat în cartierele din sud, cu populație majoritară de culoare.

Unii, adunați în fața unui sediu al poliției, au urlat „Moarte copoilor criminali”, scrie Los Angeles Times.Câteva zeci de manifestanți, unii culcându-se pe jos, pe stradă, într-un „die-in”, au încercat să blocheze intersecții la Beverly Hills sau în sudul Hollywoodului, purtând pancarte cu mesajul „Rezistența este justificată, de la Ferguson și până în Fâșia Gaza”.

FOTO: Twitter//La Revolucion

Revoltele au continuat în cursul nopții de luni spre marți, iar guvernatorul statului Missouri Jay Nixon a solicitat o suplimentare a Gărzii Naționale, în sprijinul poliției.

FOTO: Twitter//NBC News

Poliția din Ferguson a fost ținta a numeroase tiruri, iar imobile au fost incendiate. Poliția s-a confruntat cu o adevărată explozie de violență imediat după anunțaea verdictului. Polițiștii au fost vizați de numeroase tiruri, au fost „bombardați” cu pietre și alte obiecte, iar marți la ora locală 2.30 (9.30, ora României) 12 imobile erau în flăcări, a anunțat șeful poliției din comitatul Saint Louis Jon Belmar într-o conferință de presă.

FOTO: Twitter//BuzzFeed News

El a declarat că, potrivit numărătorii sale, au fost trase 150 de focuri de armă. Însă poliția nu a rispostat și nu a fost semnalat niciun mort. În total, 29 de manifestanți au fost arestați, a spus el.

Barack Obama, apel la calm către protestatarii de la Ferguson

Președintele Barack Obama a lansat luni seara, de la Casa Albă, un apel la calm către protestatari: „Suntem o națiune fondată pe respectarea legii”, a declarat liderul de la Casa Albă. „Mă alătur părinților lui Michael Brown îndemnându-i pe toți cei care contestă această decizie să o facă în mod pașnic”, a adăugat el, recunoscând că furia este o reacție „de înțeles”.

„Îndemn, de asemenea, forțele de ordine (…) să dea dovadă de reținere”, a subliniat el.

Președintele a avertizat față de tentația de a „disimula problemele” legate de rasism în Statele Unite. „Este necesar să recunoaștem că situația de la Ferguson trimite la provocări mai importante cu care țara noastră se confruntă în continuare”, a sublinait șeful statului. „În prea multe regiuni din țară există o neîncredere profundă între forțele de ordine și comunitățile de culoare”, a continuat el, evocând „moștenirea discriminării rasiale”.

„Nu este o problemă doar la Ferguson, este o problemă în America”, a subliniat Obama, primul președinte de culoare al țării. „Este necesar să înțelegem aceste probleme și să vedem cum să facem progrese. Însă acest lucru nu se va face aruncând sticle, spărgând geamurile mașinilor (…) și cu siguranță nu atacând orice”, a adăugat el.

FOTO: Twitter//AnonOps

FOTO: Twitter//Anonymous

Întrebat despre o eventuală vizită pe teren, la Ferguson, Obama a răspuns evaziv „să vedem cum evoluează lucrurile”.

Familia lui Michael Brown s-a declarat „foarte dezamăgită” de decizia juraților

Familia lui Michael Brown, tânărul de culoare împușcat mortal de un polițist la Ferguson, s-a declarat „profund dezamăgită” de faptul că Darren Wilson a scăpat de urmărirea penală, dar a îndemnat mulțimea să dea dovadă de calm, relatează AFP.

„Suntem profund dezamăgiți de faptul că ucigașul copilului nostru nu trebuie să sufere consecințele acțiunilor sale”, a anunțat familia într-un comunicat, dar cere „în mod respectuos ca manifestațiile să rămână pașnice”.

FOTO: Twitter//RT

„Trebuie să lucrăm împreună la repararea acestui sistem care a permis să se întâmple așa ceva”, a adăugat familia, care conduce o campanie pentru ca fiecare polițist aflat pe teren să fie echipat cu o cameră care să-i monitorizeze activitatea. „Nu vom face un simplu zgomot, vom schimba lucrurile”, a subliniat familia lui Michael Brown.

Versiunea marelui juriu

Polițistul alb care a ucis un tânăr de culoare vara aceasta în orașul Ferguson din statul Missouri a tras 12 focuri de armă după o altercație cu tânărul, pe care-l suspecta că a furat niște țigări de foi, relatează AFP. Aceste elemnte au fost raportate luni de către procurorul Robert McCulloch, atunci când a anunțat că polițistul nu va fi urmărit judiciar.

Polițistul Darren Wilson, care se afla în mașina de patrulare, l-a identificat pe Michael Brown ca fiind unul dintre eventualii suspecți în furtul unor țigări de foi, comis cu puțin timp înainte într-un minimarket din Ferguson. După ce l-a reperat pe stradă, el i-a cerut să treacă de pe carosabil pe trotuar. „Au vorbit, dar Michael (și un prieten) au continuat să mergă pe mijlocul străzii”, a declarat procurorul.

„Atunci când au trecut pe lângă Wilson, polițistul a remarcat că Michael Brown avea țigările de foi în mână. La ora (locală) 12.02 (8.02, ora României). Wilson a cerut prin radio ajutor, afirmând că a identificat doi suspecți”, a spus procurorul. „Polițistul Wilson și-a întors mașina astfel încât să le blocheze drumul și traficul pe ambele sensuri. Mai multe mașini au sosit dinspre est și vest, dar nu au putut să depășească vehiculul de poliție”, a adăugat McCulloch într-o conferință de presă.

„O altercație a avut loc, atunci, între polițistul Wilson, aflat în continuare în mașină, și domnul Brown, care era în picioare, la nivelul geamului șoferului. În timpul acestei altercații, polițistul a tras două focuri de armă”, a continuat el.

„Domnul Brown a fugit, atunci, către est, pe bulevardul Canfield , iar polițistul Wilson l-a urmărit (pe jos). Domnul Brown s-a oprit și s-a întors către polițist”, a spus procurorul. „Polițistul s-a oprit și el. Michael Brown s-a îndreptat către polițist, care a tras, atunci, mai multe focuri de armă, iar Michael Brown a fost rănit mortal”, a adăugat el.

Procurorul a subliniat cât de dificil a fost să se ajungă la versiunea „bună” a faptelor, pe baza mărturiilor unor persoane care au afirmat că Michael Brown avea mâinile ridicate în aer, în timp ce altele afirmau că avea mâinile pe lângă corp.

„A existat un anumit număr de martori care cred sincer că ceea ce au spus este adevărat. Până la urmă au păstrat aceeași versiune, chiar dacă nu corespundea probelor materiale”, a mai spus procurorul.

În urma acestor audieri, jurații au stabilit „că nu exită motive suficiente să intenteze urmăriri împotriva ofițerului Wilson”.

Michael Brown a fost ucis pe 9 august în această suburbie a orașului Saint Louis. Cadavrul său a rămas timp de peste patru ore pe jos, până când a fost ridicat de către autorități. Revolte au izbucnit la scurt timp după aceea și au continuat câteva săptămâni.

„Știți, știind că vorba despre o utilizare legitimă a forței sau despre un caz de legitimă apărare nu atenuează această tragedie. Rămâne în continuare faptul că această viață a fost curmată. Iar familia rămâne cu această pierdere pentru totdeauna”, a conchis procurorul.

Citește și