Prima pagină » Știri externe » Zeci de români de etnie romă trec zilnic din Mexic în SUA. Magda Matache (Universitatea Harvard): „SUA oferă politici mai umane pentru imigranți”

Zeci de români de etnie romă trec zilnic din Mexic în SUA. Magda Matache (Universitatea Harvard): „SUA oferă politici mai umane pentru imigranți”

Zeci de români de etnie romă trec zilnic din Mexic în SUA. Magda Matache (Universitatea Harvard): „SUA oferă politici mai umane pentru imigranți”

Printre sutele de migranți din America Centrală care traversează zilnic fluviul Rio Grande care desparte Mexicul de Statele Unite se află zeci de cetățeni români de etnie romă.

Reuters scrie că agenții vamali i-au prins în apropierea fluviului și au încercat să vorbească în spaniolă cu ei. După un moment de pauză romii au explicat într-o engleză stricată că sunt români.

Zeci de cetățeni români de etnie romă au traversat recent granița Mexic-SUA din sudul statului Texas în ultimele săptămâni pentru a cere azil, jurnaliștii de la Reuters observând grupuri numeroase formate din acești migranți traversând fluviul Rio Grande pe plute de mai multe ori în luna mai.

Reporteri ai agenţiei de presă Reuters au fost în mai multe rânduri martori ai traversării fluviului Rio Grande de către grupuri de migranţi, pe plute, în luna mai.  Migranții cu care a vorbit Reuters au spus că fug din rasism în România și că vor să caute azil în Statele Unite.

Romii sunt cea mai mare minoritate etnică din Europa și au o lungă istorie de excluziune socială și discriminare.

Agenţii poliţiei americane de frontieră au reţinut 2.217 români până acum în 2021

Acesta este un număr mult mai mare decât cei 266 de arestaţi în 2020 şi cei 289 în 2019, conform datelor furnizate de Agenţia americană pentru control vamal şi protecţia frontierelor.

Peste 2.000 de români au trecut granița de sud-vest în anul fiscal 2016. Sosirile actuale sunt pe ritmul de a fi cele mai mari din 2007, primul an pentru care sunt disponibile datele privind sosirea cetățeniei.

Margareta Matache, directorul Programului pentru romi de la Centrul FXB pentru Sănătate și Drepturile Omului de la Universitatea Harvard, a declarat că mulți romi au fugit din România pentru a scăpa de persecuțiile și circumstanțe economice cumplite, alimentate parțial de pandemia COVID-19.

„În prezent, SUA și propunerile de politică oferă politici mai umane și mai drepte, inclusiv pentru imigranți”, a spus Matache. „Ei (romii) caută o viață mai bună într-un loc în care nu sunt expuși violenței, discriminării și lipsei de respect.”

Agenţia UE pentru drepturi fundamentale a constatat într-un sondaj din 2016 că aproximativ 80% din aproape 8.000 de romi din nouă ţări europene trăiau sub pragul naţional de sărăcie.

Nu există un recensământ oficial al populaţiei de romi, care locuiesc în multe ţări şi care se confruntă de mult timp cu prejudecăţi în Europa şi în lume. Cei mai mulţi trăiesc în Europa de Est, în special în România, Bulgaria, Slovacia şi Ungaria.

Conform presei din România, mulţi migranţi români zboară ca turişti de la Paris la Ciudad de Mexico, întrucât nu au nevoie de vize pentru a intra în Mexic. Apoi, contrabandiştii îi duc cu autobuzul la graniţa cu SUA, unde traversează Rio Grande cu barca sau cu pluta, scrie agenţia britanică de presă.

Citește și