Zelenski acuză: „Coreea de Nord a intrat în RĂZBOI cu Ucraina”/ Președintele ucrainean amenință că își va dota țara cu arsenal nuclear

Zelenski acuză: „Coreea de Nord a intrat în RĂZBOI cu Ucraina”/ Președintele ucrainean amenință că își va dota țara cu arsenal nuclear
Sursa Foto: Profimedia/ Shutterstock
Publicat: 17/10/2024, 22:33
Actualizat: 17/10/2024, 22:43

Coreea de Nord a trimis 10.000 de soldați în Rusia pentru a sprijini eforturile de război împotriva Ucrainei, a declarat un diplomat occidental familiar cu situația pentru Kyiv Independent pe 15 octombrie. Kremlinul a respins anterior rapoartele despre implicarea Coreei de Nord.

„Aici vedem primul pas către războiul mondial”, a susținut Zelenski în timpul unui summit de o zi al liderilor UE la Bruxelles. Îngrijorările legate de întărirea legăturilor militare dintre Moscova și Phenian au escaladat dramatic în această săptămână.

Coreea de Nord intră într-un război direct cu Ucraina

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat pe 13 octombrie că sprijinul dictatorului Kim Jong-un pentru invazia lui Putin la scară largă a Ucrainei bagă poporul nord-coreean într-un război direct cu poporul ucrainean. Ucraina a avertizat anterior despre parteneriatul periculos dintre Moscova și Teheran. De doi ani, trupele ruse bombardează Ucraina cu drone kamikaze fabricate în Iran.

La începutul acestui an, Coreea de Nord și Rusia au semnat un pact de apărare reciprocă în timpul vizitei președintelui rus Vladimir Putin la Phenian. Ca parte a alianței, armata nord-coreeană a anunțat că o unitate de ingineri se va alătura forțelor rusești pe teren în regiunea Donețk în luna următoare.

Până în prezent, nu au apărut dovezi foto sau video că acest lucru a avut loc. Putin a prezentat tratatul, care stipulează că oricare dintre națiuni trebuie să-și acorde  reciproc asistență militară  în cazul unui atac.  Zelenski a avertizat pe 13 octombrie că Rusia și Coreea de Nord își întăresc alianța:

„Nu mai este vorba doar de transferul de arme. Este, de fapt, vorba despre transferul de oameni din Coreea de Nord către forțele militare rusești de ocupație”, a spus el. Coreea de Nord a furnizat Rusiei rachete balistice și cantități mari de obuze de artilerie încă din toamna anului 2023.

Zelenski: Ucraina va adera la NATO sau va avea arme nucleare

Pentru Zelenski, există doar două căi de ieșire din acest război: fie Ucraina aderă la NATO, fie va avea din nou arme nucleare pentru a descuraja viitoarele atacuri rusești.

„Invitația aderării la NATO este un pas preventiv pentru a arăta că nu Putin este cel care schimbă lumea  și că agresorul nu poate crea o nouă ordine internațională”, a adăugat Zelenski, potrivit Euronews.

„Care dintre aceste țări mari, aceste puteri nucleare au suferit? Toate acestea? Nu, doar Ucraina. Cine a renunțat la armele nucleare? Toate acestea? Nu, doar Ucraina. Cine luptă astăzi? Ucraina. Și de aceea suntem așa. Într-o conversație cu Donald Trump, i-am spus: «Care este calea de ieșire? Ori Ucraina va avea arme nucleare – și atunci aceasta va fi apărarea noastră – ori trebuie să avem un fel de alianță». În afară de NATO, nu cunoaștem nicio alianță eficientă astăzi” , a dezvăluit Zelenski câteva detalii din conversația avută cu candidatul republican la președinția SUA.

În 1994, Ucraina a fost de acord să-și transfere armele nucleare sovietice Federației Ruse și a devenit parte la Tratatul de neproliferare a armelor nucleare. A primit la schimb garanții din partea Rusiei , Statelor Unite și Regatului Unit de a respecta independența și suveranitatea Ucrainei cu frontierele existente după ce aceasta a devenit stat independent în urma prăbușirii Uniunii Sovietice din 1991.

Citește și: UE consideră „important” planul „victoriei” prezentat de președintele UCRAINEI, dar așteaptă și o inițiativă „de pace”

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Alegeri prezidențiale în Republica Moldova. Ce arată datele celui mai recent sondaj
Am aflat cauza morții lui Valeriu Pavel Dan. Actorul filma pentru sezonul 2 din Wednesday
FOTO. Miliardarul de 74 de ani se iubește cu o femeie care e cu 30...
Cine a fost Yahya Sinwar, liderul Hamas, pe care Israelul l-a numit „un om mort...
România, lovită de lapoviță și ninsoare! Meteorologii au emis un avertisment de ultimă oră
Liam Payne „a sărit de pe balconul camerei sale” înainte să moară, spun autoritățile. Fostul...
„Vom ataca dureros”. Avertismentul Iranului pentru Israel
Au apărut primele imagini din camera de hotel distrusă de Liam Payne. Ce au găsit...
Dieta cu „supă magică”. Slăbești până la șase kilograme într-o săptămână. Cum se prepară
Val de ger peste România. Unde se vor întregistra aproape -10 grade
Copiii Marțian au fost găsiți! Cei trei au spus adevărul: Am fost la...
Alertă în județul Constanța după ce o dronă ar fi intrat în spațiul României. Locuitorii...
Doliu imens în televiziune. Un legendar prezentator și jurnalist A MURIT
Care sunt limitele de viteză pentru Categoria B?
Mesaj RO-ALERT emis. MApN: Dronele au fost reperate în largul Mării Negre. O dronă a...
Descoperire ARHEOLOGICĂ de mare importanță! Datează din secolul IV
S-a pus limită la bani. Cine depășește 160 de euro trebuie să declare la vamă
Fără plafonări! Asociația marilor magazine - AMRCR - respinge măsurile de tip comunist
Ce mesaj a transmis Adrian Nartea după eliminarea de la Asia Express. Postarea a emoționat...
VIDEO Adrian Marțian și-a găsit copiii! Cei trei minori au spus adevărul: "Am ajuns la...
Anamaria Prodan a declarat că Laurențiu Reghecampf și-a văzut băiatul după 2 ani și jumătate...
Bianca Drăgușanu, reacție după ce a fost acuzată că a circulat pe contrasens. Imaginile au...
BANCUL ZILEI. Bulă: – Vreau să-mi tatuați numele iubitei mele acolo, jos!
Cercetătorii au găsit pentru prima dată viață animală sub fundul oceanului