Zelenski admite că va trebui să discute cu RUSIA, dar speră să își consolideze poziția /„Le prezint acest plan și candidaților Harris și Trump”

Zelenski admite că va trebui să discute cu RUSIA, dar speră să își consolideze poziția /„Le prezint acest plan și candidaților Harris și Trump”
Publicat: 27/08/2024, 19:56

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a afirmat, marți, că le va prezenta un plan de pace candidaților în scrutinul prezidențial din Statele Unite, Donald Trump și Kamala Harris, argumentând că, pentru a fi posibil dialogul cu Rusia, armata ucraineană trebuie să înregistreze progrese pe front.

”Războiul se va încheia prin dialog, dar noi avem nevoie de o poziție puternică”, a afirmat Volodimir Zelenski, conform publicației La Stampa, în cursul unei conferințe de presă desfășurate la Kiev.

De altfel, Zelenski a afirmat că armata ucraineană a testat cu succes o rachetă balistică și a reluat argumentația că ofensiva în regiunea rusă Kursk are rolul de a forța Administrația Vladimir Putin să accepte o pace corectă.

”Acesta este planul de victorie al Ucrainei”, a subliniat Zelenski.

Liderul de la Kiev a argumentat, potrivit site-ului MSN.com, că planul său constă în lansarea ofensivei în Kursk, consolidarea poziției Ucrainei în cadrul infrastructurii internaționale de securitate, utilizarea pârghiilor diplomatice pentru a forța Moscova să oprească războiul și folosirea presiunilor economice.

”Operațiunea din Kursk este unul dintre punctele planului victoriei. Prima dată, va fi corect ca planul să îi fie prezentat președintelui Joe Biden. Succesul planului depinde de președintele SUA. Cred că îi voi prezenta planul în septembrie. De asemenea, cred că este corect să le prezint acest plan și candidaților Kamala Harris și Donald Trump”, a subliniat Zelenski.

Armata ucraineană a ocupat anumite zone din regiunea rusă Kursk sub pretextul că acest lucru ar forța Moscova să se retragă din zone ocupate în Ucraina. În schimb, armata rusă a intensificat bombardamentele asupra Ucrainei.

Președintele Volodimir Zelenski a semnalat în mai multe rânduri anul acesta că Ucraina nu vrea prelungirea războiului cu Rusia.

”Este foarte important să prezentăm un plan de oprire a războiului care să fie susținut de majoritatea țărilor din lume, lucrăm în acest sens pe plan diplomatic. Nu vrem să prelungim acest război, trebuie să ajungem la o pace corectă cât mai rapid posibil”, a afirmat Volodimir Zelenski la sfârșitul lunii iunie.

Rusia cere dialog sincer cu Occidentul pentru oprirea războiului

La rândul său, ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a îndemnat marți țările occidentale să accepte dialogul, fără a mai ține cont de ultimatumurile Ucrainei.

”Rusia va accepta negocierile doar când nu va mai fi vizată de ultimatumuri. Dacă Occidentul este interesat de normalizarea situației în Europa, atunci să ne așezăm la masa discuțiilor, fără așa-numita Formulă de Pace a lui Zelenski. Să discutăm onest!”, a spus Lavrov, citat de publicația Pravda.

Donald Trump, candidat în scrutinul prezidențial din SUA, a semnalat constant că va opri războiul dintre Rusia și Ucraina prin negocieri, imediat ce va fi reales în funcție. Doi consilieri ai lui Trump i-au prezentat un plan care prevede oprirea războiului din Ucraina, dacă acesta va câștiga scrutinul prezidențial din noiembrie, proiectul conținând o clauză care prevede furnizarea de asistență militară Kievului doar dacă acceptă negocieri de pace cu Rusia.

La rândul său, președintele Vladimir Putin a prezentat, recent, condițiile Rusiei pentru armistițiu în Ucraina și pentru lansarea negocierilor de pace, reafirmând că trebuie respectate noile realități teritoriale, dar Kievul și secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, au respins imediat propunerea.

Administraţia Zelenski a prezentat, prin ”Formula pentru Pace”, o serie de condiții pentru inițierea negocierilor. Condițiile centrale se referă la restabilirea integrității teritoriale a Ucrainei prin retragerea în totalitate a trupelor ruse. În plus, Kievul vrea crearea unui tribunal care să judece crimele de război atribuite forțelor militare ruse, securizarea centralelor nucleare și garanții de securitate în spațiul euro-atlantic.

La rândul său, Moscova a susținut că este dispusă la negocieri, dar a cerut Kievului să recunoască “noile realități teritoriale”, o referire la regiunile ocupate de forțele militare ruse. În plus, Rusia cere garanții de securitate din partea NATO.

Citește și:

Economia GERMANIEI este în scădere, pe fondul reducerii consumului privat /Analist: „Multe companii caută oportunități în străinătate”

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Viktor Orban le spune opozanților să se mute în România. „Când vă întoarceți, putem vorbi”....
Aris Eram a lăsat-o în urmă pe câştigătoarea de la America Express. Mezinul Andreei Esca...
Cum e ca socru Ion Țiriac! Sorana Cîrstea, iubita fiului său, a dezvăluit latura mai...
Cele mai sigure țări în care să te afli în cazul izbucnirii celui de-al Treilea...
Se măresc alocațiile începând cu 1 ianuarie. Ministrul Muncii a anunțat cu cât se vor...
Păianjeni mari cât un șobolan au invadat Marea Britanie, după ce mii de exemplare au...
Apartament cu două camere scos la vânzare cu 340.000 euro în Cluj. Ironii pe rețelele...
Bianca Drăguşanu şi Gabi Bădălău, mai fericiţi ca niciodată alături de copii. La ceas de...
Planta care te scapă rapid de durere. Crește în grădină și are proprietăți similare opiului
Alegeri SUA 2024 LIVE TEXT. Donald Trump vs. Kamala Harris, o confruntare istorică ce va...
Nuntă transformată în coșmar. Mireasa s-a trezit la petrecere cu fosta iubită a soțului și...
Data la care se deschide târgul de Crăciun din Piața Constituției 2024. Ce surprize au...
Pictorial de senzaţie cu cei mai obraznici 'iepuraşi' din România. Andreea Bălan, Anda Adam, Lavinia...
2024: La ce viteză se ia permisul în afara localității?
Document: ce dimensiuni trebuie să aibă o groapă comună la ruşi
A fost găsită ARCA lui NOE? Indiciul găsit pe o monedă din secolul III
Devine obligatoriu de la 1 ianuarie 2025, în România. Trebuie să depuneți această declarație
Rămâi fără mașină! Lucruri mai puțin știute despre ITP și RCA
Ce a putut să facă un român pe scara blocului, chiar la ușa liftului. Ceilalți...
Cine sunt cele patru victime decedate în accidentul de pe DN15. Cele două familii erau...
Gabriela Cristea, reacție dură pe rețelele de socializare. “Voi știți cât muncesc eu sau cât...
Momentul în care Chris Martin a căzut printr-o gaură din scenă a fost surprins video...
BANCUL ZILEI. Bulişor: – Mami, de ce îți pui atâta fard pe față?
Universitățile din Anglia cresc taxele pentru studenți pentru prima oară în aproape un deceniu