Zelenski cere permisiunea să atace Rusia în adâncime cu armament occidental. Podul Crimea și aerodromurile sunt principalele ținte vizate

Zelenski cere permisiunea să atace Rusia în adâncime cu armament occidental. Podul Crimea și aerodromurile sunt principalele ținte vizate
Publicat: 24/06/2024, 14:41
Actualizat: 24/06/2024, 14:46

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski cere din nou ca Ucraina să fie autorizată de către aliaţii săi să atace în ”adâncime” în Rusia. La sfârşitul lui mai, Statele Unite au acceptat ca Ucraina să folosească armament american pentru a ataca, în anumite cazuri, ţinte militare pe teritoriul rus, în apropierea regiunii Harkov. Printre țintele vizate sunt aerodromurile și infrastructura strategică, cum ar fi Podul Crimea.

”Aviaţia de luptă rusă trebuie să fie distrusă peste tot unde se află, prin toate mijloacele eficiente. Este întru totul justificat ca aerodromurile ruseşti să fie lovite”, a pledat el duminică, denunţând un atac la Harkov.

Atacuri autorizate la frontiere

După mai multe luni de incertitudine, aliaţii Kievului au acceptat, într-un final, să-l lase pe Volodimir Zelenski să atace – de la caz la caz – pe teritoriul rus, la frontiera cu Ucraina, în regiunea Harkov.

Această autorizare ne-a permis să distrugem o parte a potenţialul terorist rus. Dar numai o parte, a subliniat liderul de la Kiev.

Trebuie să ne protejăm de teroarea rusă. Avem nevoie de capacităţi suplimentare cu rază lungă de acţiune şi armament adecvat destinat ucrainenilor. Cooperăm cu partenerii noştri şi facem tot ceea ce putem pentru a accelera această decizie, a anunţat Volodimir Zelenski.

Bazele militare ar putea fi lovite

La sfârşitul lui mai, preşedintele francez Emmanuel Macron estima că este necesar ca Kievul să fie autorizat să ”neutralizeze” baze militare din care Rusia trage rachete în Ucraina.

”Trebuie să le permitem să neutralizeze instalaţiile militare din care se trag rachete (…), instalaţiile militare din care este agresată Ucraina”, declara preşedintele francez într-o conferinţăă de presă comună cu cancelarul german Olaf Scholz, în apropiere de Berlin, înaintea undei verzi a Washingtonului.

La jumătatea lui iunie, consilierul în probleme de securitate internă al preşedintelui american Joe Biden, Jake Sullivan, sugera o eventuală schimbare în politica americană. Jake Sullivan sugera ca ucrainenii să nu fie autorizaţi să atace în zona de frontieră, de partea rusă, în dreptul Harkovului, ”ci în orice loc în care forţăe ruse traversează frontiera din partea rsă către partea ucraineană cu scopul de a încreca să cucerească noi teritorii ucrainene”.

Podul Crimea, ținta favorită a lui Zelenski

Podul Crimeei trebuie distrus, iar rachetele ATACMS primite de Ucraina din partea SUA ar putea realiza această misiune, spune șeful Direcției Principale de Informații (HUR) din cadrul Ministerului ucrainean al Apărării, generalul Kirilo Budanov, într-un interviu acordat pentru The Philadelphia Inquirer.

Potrivit generalului Budanov, atacurile cu drone efectuate de armata ucraineană i-au forțat pe ruși să-și retragă navele din Crimeea către portul Novorossiisk, unde sunt „prinse în capcană”. Acest lucru nu este suficient, iar următorul pas ar trebui să fie eliminarea căilor de aprovizionare pentru forțele armate rusești care ocupă cea mai mare parte din sud-estul Ucrainei. De regulă, aceste trupe sunt aprovizionate prin intermediul unor livrări facilitate de Podul Crimeei.

Rachetele ATACMS ar fi soluția

În opinia lui Budanov, rachetele ATACMS pot rezolva această problemă. Cei care spun că rachetele ATACMS nu sunt suficient de puternice pentru a dărâma Podul Crimeei „ar trebui să citească manuale tehnice. Singura întrebare este cantitatea lor, dar în principiu aceste rachete ne vor permite să ducem la bun sfârșit o astfel de misiune”, a declarat șeful HUR.
Budanov a spus totodată că este de acord cu fostul comandant al armatei americane în Europa, generalul în rezervă Ben Hodges, potrivit căruia distrugerea Podului Crimeei ar fi cheia pentru plasarea armatei ruse în defensivă. Pe de altă parte, Budanov a estimat că atacurile din teritoriul recunoscut internațional al Rusiei nu sunt critice „în această etapă” pentru „agresor”. Cu toate acestea, el se declară un „fan” al unor astfel de operațiuni, deoarece Kremlinul nu mai poate pretinde că războiul nu îi afectează pe ruși.
În ceea ce privește situația de pe câmpul de luptă, el a catalogat-o „destul de dificilă”. „Va rămâne așa cel puțin o lună”, dar „vestea bună e că nu va fi niciun Armaghedon”, a anticipat el.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Două surori din Italia au găsit o sumă uriașă în pivnița bunicului lor. Când au...
Ireal! Cum s-a „scuzat” un bărbat în fața soției sale, după ce a lăsat-o însărcinată...
FOTO. Imagini hot! Cum arată Doina, românca superbă care l-a cucerit pe milionarul olandez de...
Doliu în familia lui Edward Iordănescu! Vestea tristă vine la scurt timp după ce România...
GALERIE FOTO Doi soți britanici și-au vândut casa și au cumpărat un sat întreg în...
Rugăciunea pe care toți credincioșii trebuie să o rostească de Sfântul Petru și Pavel. Te...
Imagini mult prea INDECENTE! Cum arată actrița de 57 de ani în costum de baie....
Reacţia unui turist din Eforie, întrebat de ce intră în mare, deşi e arborat steagul...
Detalii șocante despre măcelul din camera de hotel. Ce s-a întâmplat cu Alexandra: A fost...
Cum pot beneficia românii de umbrelă și șezlong gratuit pe plajele din Thasos. Oferta de...
Cod roşu de senzualitate! Vedetele au făcut spectacol în public pe plajele din România
Nemții au lansat „GARSONIERA” Dacia Duster. Pentru minimaliști – VIDEO
Peskov a dezvăluit ce făcea Putin în timpul dezbaterii Biden-Trump
S-a aflat ce s-a întâmplat cu LOCUITORII de pe INSULA PAȘTELUI! Experții au RECUNOSCUT!
Amendă de 3.300 de lei. Se interzice montarea pe mașină. 20 de puncte-amendă
Ce escrocherie! Infractorii au golit conturile cu un singur telefon
Anda Adam și Yosif Mohaci se căsătoresc religios. Primele imagini de la eveniment. Ce rochie...
Românii din vestul țării, în pericol! Medicii trag un semnal de alarmă. Boala care îi...
Ștefania se visează deja la cratiță, acasă la Cosmin! Ce planuri are concurenta atunci când...
Altercația violentă pe care ar fi avut-o Ștefan Bănică Jr. și Mihaela Rădulescu: "Risca să...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Bună ziua, televizoare color aveţi? Vânzătorul:- Bineînţeles!
Turneul european al lui Taylor Swift, mai valoros decât Jocurile Olimpice
×