Zelenski cere permisiunea să atace Rusia în adâncime cu armament occidental. Podul Crimea și aerodromurile sunt principalele ținte vizate

Publicat: 24 06. 2024, 14:41
Actualizat: 24 06. 2024, 14:46

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski cere din nou ca Ucraina să fie autorizată de către aliaţii săi să atace în ”adâncime” în Rusia. La sfârşitul lui mai, Statele Unite au acceptat ca Ucraina să folosească armament american pentru a ataca, în anumite cazuri, ţinte militare pe teritoriul rus, în apropierea regiunii Harkov. Printre țintele vizate sunt aerodromurile și infrastructura strategică, cum ar fi Podul Crimea.

”Aviaţia de luptă rusă trebuie să fie distrusă peste tot unde se află, prin toate mijloacele eficiente. Este întru totul justificat ca aerodromurile ruseşti să fie lovite”, a pledat el duminică, denunţând un atac la Harkov.

Atacuri autorizate la frontiere

După mai multe luni de incertitudine, aliaţii Kievului au acceptat, într-un final, să-l lase pe Volodimir Zelenski să atace – de la caz la caz – pe teritoriul rus, la frontiera cu Ucraina, în regiunea Harkov.

Această autorizare ne-a permis să distrugem o parte a potenţialul terorist rus. Dar numai o parte, a subliniat liderul de la Kiev.

Trebuie să ne protejăm de teroarea rusă. Avem nevoie de capacităţi suplimentare cu rază lungă de acţiune şi armament adecvat destinat ucrainenilor. Cooperăm cu partenerii noştri şi facem tot ceea ce putem pentru a accelera această decizie, a anunţat Volodimir Zelenski.

Bazele militare ar putea fi lovite

La sfârşitul lui mai, preşedintele francez Emmanuel Macron estima că este necesar ca Kievul să fie autorizat să ”neutralizeze” baze militare din care Rusia trage rachete în Ucraina.

”Trebuie să le permitem să neutralizeze instalaţiile militare din care se trag rachete (…), instalaţiile militare din care este agresată Ucraina”, declara preşedintele francez într-o conferinţăă de presă comună cu cancelarul german Olaf Scholz, în apropiere de Berlin, înaintea undei verzi a Washingtonului.

La jumătatea lui iunie, consilierul în probleme de securitate internă al preşedintelui american Joe Biden, Jake Sullivan, sugera o eventuală schimbare în politica americană. Jake Sullivan sugera ca ucrainenii să nu fie autorizaţi să atace în zona de frontieră, de partea rusă, în dreptul Harkovului, ”ci în orice loc în care forţăe ruse traversează frontiera din partea rsă către partea ucraineană cu scopul de a încreca să cucerească noi teritorii ucrainene”.

Podul Crimea, ținta favorită a lui Zelenski

Podul Crimeei trebuie distrus, iar rachetele ATACMS primite de Ucraina din partea SUA ar putea realiza această misiune, spune șeful Direcției Principale de Informații (HUR) din cadrul Ministerului ucrainean al Apărării, generalul Kirilo Budanov, într-un interviu acordat pentru The Philadelphia Inquirer.

Potrivit generalului Budanov, atacurile cu drone efectuate de armata ucraineană i-au forțat pe ruși să-și retragă navele din Crimeea către portul Novorossiisk, unde sunt „prinse în capcană”. Acest lucru nu este suficient, iar următorul pas ar trebui să fie eliminarea căilor de aprovizionare pentru forțele armate rusești care ocupă cea mai mare parte din sud-estul Ucrainei. De regulă, aceste trupe sunt aprovizionate prin intermediul unor livrări facilitate de Podul Crimeei.

Rachetele ATACMS ar fi soluția

În opinia lui Budanov, rachetele ATACMS pot rezolva această problemă. Cei care spun că rachetele ATACMS nu sunt suficient de puternice pentru a dărâma Podul Crimeei „ar trebui să citească manuale tehnice. Singura întrebare este cantitatea lor, dar în principiu aceste rachete ne vor permite să ducem la bun sfârșit o astfel de misiune”, a declarat șeful HUR.
Budanov a spus totodată că este de acord cu fostul comandant al armatei americane în Europa, generalul în rezervă Ben Hodges, potrivit căruia distrugerea Podului Crimeei ar fi cheia pentru plasarea armatei ruse în defensivă. Pe de altă parte, Budanov a estimat că atacurile din teritoriul recunoscut internațional al Rusiei nu sunt critice „în această etapă” pentru „agresor”. Cu toate acestea, el se declară un „fan” al unor astfel de operațiuni, deoarece Kremlinul nu mai poate pretinde că războiul nu îi afectează pe ruși.
În ceea ce privește situația de pe câmpul de luptă, el a catalogat-o „destul de dificilă”. „Va rămâne așa cel puțin o lună”, dar „vestea bună e că nu va fi niciun Armaghedon”, a anticipat el.