Ucraina vrea să creeze o coaliție de state membre NATO care să doboare rachetele rusești care mai pătrund în spațiul ei aerian, a transmis președintele ucrainean Volodimir Zelenski.
Deși a primit până acum numai două din cele 129 avioane F-16 promise, Zelenski spune că Ucraina încă nu are suficiente forțe pentru a se apăra de viitoarele bombardamente rusești.
Guvernul de la Kiev va discuta cu NATO despre crearea unei coaliţii de ţări care să ajute la doborârea rachetelor ruseşti care vor mai pătrunde pe teritoriul ei, cu scopul de a preveni alte victime civile.
Ultimul bombardament rusesc la scară largă a fost pe 8 iulie și a lovit o grădiniță și un spital de copii, precum și clădiri rezidențiale. Pacienții minori au fost fotografiați cum erau evacuați din spital cu perfuziile după ei.
De asemenea, rachete și drone rusești au pătruns în spațiul aerian al Poloniei și României în mai multe rânduri, fragmente fiind găsite pe teritoriile celor două țări NATO de la granița cu Ucraina după ce le-a interceptat cu sistemul de apărare antiaeriană.
Varșovia și Bucureștiul au trimis în mod repetat avioane de luptă pentru a-și proteja spațiul aerian, în timp ce forțele ruse au lansat atacuri aeriene la scară largă asupra Ucrainei.
„Trebuie să lucrăm la posibilitatea tehnică de a folosi avioane de luptă din țările vecine împotriva rachetelor rusești care lovesc Ucraina în direcția vecinilor noștri. În primul rând, țările alianței”, a spus Zelenski.
Adresându-se jurnaliştilor, preşedintele a numit o astfel de mişcare „o responsabilitate foarte mare”, care ar putea fi dificilă pentru parteneri, dar le-a însărcinat diplomaţilor să organizeze o reuniune a Consiliului NATO-Ucraina pentru a discuta problema.
„Vreau să încerc acest instrument, astfel încât țările NATO să poată discuta cu Ucraina posibilitatea unei coaliții atât de mici de țări vecine care să doboare rachete inamice asupra Ucrainei”, a adăugat el.
Ministrul polonez de externe Radoslaw Sikorski a declarat la mijlocul lunii iulie că Varșovia ia în considerare propunerea Kievului de a doborî rachetele rusești care zboară spre teritoriul polonez în timp ce acestea se află încă în spațiul aerian al Ucrainei. Propunerea a fost inclusă într-un acord de securitate semnat între cele două națiuni.
Ideea a întâmpinat o opoziție puternică în rândul altor membri NATO. Cancelarul german Olaf Scholz a spus că doborarea dronelor sau rachetelor rusești deasupra Ucrainei este „în afara discuției”, în timp ce secretarul general al NATO Jens Stoltenberg a sugerat că un astfel de pas va trage alianța în război.
Videoclipurile difuzate pe rețelele de socializare în urmă cu două săptămâni au pretins că arată cum apărarea antiaeriană românească a doborât dronele rusești în timpul atacului lor asupra Ucrainei, dar guvernul de la București a respins afirmațiile, scrie Kyiv Independent.
Citește și: