Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei, este rugat de vicepreședintele SUA, Kamala Harris, să nu mai atace rafinăriile petroliere din teritoriul Federației Ruse.
De asemenea, secretarul britanic de Externe, David Cameron, i-a mai dat o veste proastă.
În urma întâlnirii de la Conferința de Securitate de la Munchen din februarie, Kamala Harris i-a cerut președintelui Volodimir Zelenski să nu atace rafinăriile rusești de petrol.
Secretarul de Stat SUA, Antony Blinken, a declarat că SUA nu sprijină și nu permite Ucrainei să lovească ținte în afara teritoriului țării, potrivit Kyiv Independent.
Secretarul Apărării, Lloyd Austin, i-a transmis lui Zelenski că loviturile ucrainene asupra rafinăriilor rusești ar putea afecta economia globală și ar putea provoca represalii mai agresive din partea Rusiei împotriva Ucrainei.
Președintele ucrainean s-a simțit „iritat” de recomandarea vicepreședintelui american și nu a ținut cont de recomandare. Nu l-a considerat drept un sfat „oficial” al administrației Biden.
Atacurile cu drone asupra rafinăriilor rusești au continuat în martie și aprilie. Au fost avariate 12 dintre ele. Potrivit calculelor făcute de Reuters, capacitatea de rafinare a petrolului rusesc a fost redusă de la 907.000 la 660.000 de barili pe zi.
Zelenski a declarat într-un interviu acordat pentru Washington Post de pe 30 martie 2024 că „Ucraina are dreptul de a-și folosi propriile arme pentru a lovi teritoriul Rusiei”.
Secretarul de Externe al Marii Britanii, David Cameron, a avertizat pe 15 aprilie că desfășurarea avioanelor de luptă ale țărilor membre NATO pe teritoriul Ucrainei cu scopul de a o proteja de loviturile cu rachete din partea Federației Ruse ar putea duce la o escaladare „periculoasă” către cel de-al Treilea Război Mondial.
Anterior, Vladimir Putin a amenințat că va riposta împotriva statelor membre NATO din care vor decola aeronave ucrainene pentru a lovi ținte rusești. Ulterior, și-a mai diminuat discursul agresiv și a spus că nu va ataca țările membre NATO, dar a amenințat că va distruge orice aeronavă F-16 trimisă Ucrainei. Este de reamintit că Federația Rusă este o putere nucleară cu cel mai vast arsenal. Iar SUA și celelalte state membre NATO nu doresc escaladarea către un conflict direct în care s-ar putea recurge la arme atomice.
Zelenski a solicitat ajutor din partea Statelor Unite, Franței și Marii Britanii în maniera în care au acordat-o Israelului pe 14 aprilie, când l-au ajutat să doboare 99% din cele 300 de rachete și drone iraniene pe durata bombardamentului, potrivit Kyiv Independent.
Dar Cameron a declarat la radioul LBC că spațiul aerian ucrainean nu poate fi apărat în același mod și că singurul „lucru” care trebuie evitat este angajarea trupelor NATO cu trupele Federației Ruse. El pledează ca Ucraina să primească arme și bani.
Canada, Țările de Jos și Germania vor furniza drone Ucrainei, iar Lituania îi va aloca fonduri suplimentare pentru producția proprie de drone, a informat ministerul Apărării din Ucraina.