Prima pagină » Știri externe » Zika din ce în ce mai periculos. Virusul poate provoca mielita și afecta grav membrele

Zika din ce în ce mai periculos. Virusul poate provoca mielita și afecta grav membrele

Zika din ce în ce mai periculos. Virusul poate provoca mielita și afecta grav membrele
Virusul Zika, care s-a stabilit deja că are o legătură cu microcefalia și sindromul neurologic Guillain-Barré, poate declanșa, de asemenea, o afecțiune gravă a membrelor, printr-o mielită acută, potrivit unui caz din Guadelupa, relatează AFP online.

„Acesta este primul caz publicat în care se dovedește o legătură (între Zika și mielită), din cauza prezenței virusului în lichidul cefalorahidian (al pacientei), la nouă zile după apariția semnelor clinice”, a declarat marți pentru AFP Annie Lannuzel, o cercetătoare de la Institutul Național francez pentru Sănătate și Cercetare Medicală (Inserm), ale cărei lucrări au fost publicate în revista The Lancet.

Mielita, o afecțiune rară, poate lăsa sechele motrice grave.

Alte virusuri – ca cel al varicelei, zonei zoster, herpesuri, etc. – susceptibile să provoace mielite au fost îndepărtate, testele sangvine efectuate dovedindu-se negative, a precizat Lannuzel.

Pacienta, în vârstă de 15 ani, prezenta în faza acută a infectării sale cu Zika, „un deficit motor la nivelul tuturor celor patru membre, asociat cu dureri foarte intense și cu o retenție acută a urinei”, au anunțat marți într-un comunicat comun Inserm și Centrul Național francez de Cercetare Științifică (CNRS).

Ea a fost internată la jumătatea lui ianuarie într-un spital din Pointe-à-Pitre, în Guadelupa, cu o hemiplegie stânga. „În prezent pacienta este spitalizată în continuare, însă viața nu-i este în pericol. Ea prezintă semne de slăbiciune moderată la ambele picioare, însă merge din nou fără ajutor”, precizează Insern și CERN.

„Acest caz consolidează ipoteza naturii neurotropice a virusului Zika. El scoate în evidență existența unor complicații neurologice în faza acută a infecției. (Cazurile de) sidrom Guillain-Barré sunt complicații postinfecțioase”, relevă cele două instituții.

În cazurile de Guillain-Barré, Zika afectează nervul periferic, în timp ce în cazul mielitei el afectează măduva spinării, a precizat cercetătoarea, adăugând că tratamentul a constat în injectarea unor doze mari de cortizon.

Citește și