Guvernul elen nu se așteaptă să aibă nevoie de un astfel de ajutor. Premierul Alexis Tsipras a spus că nu ia în considerare ieșirea din zona euro și se concentrează pe atragerea ajutorului necesar evitării intrării în incapacitate de plată.
Chiar și așa, oficialii europeni analizează mecanisme de apărare a Greciei, atât politic cât și economic, în eventualitatea ieșirii din uniunea monetară, pentru a proteja restul zonei euro, a spus una din surse.
„Întotdeauna există un plan B. Dar trebuie să te întrebi cine are capacitatea să intervină în evenimentul respectiv. Dacă începi să faci o listă îți dai seama că este foarte scurtă”, a spus Filippo Taddei, consilier economic al premierului Matteo Renzi.
Miniștrii de Finanțe din zona euro au salutat luni progresele Greciei în discuțiile referitoare la reluarea programului de susținere financiară, dar oficialii europeni sunt încă îngrijorați că Tsipras ar putea să nu fie pregătit să accepte concesiile necesare unui acord.
Înainte ca finanțarea Greciei să fie reluată, Grecia trebuie să prezinte un program cuprinzător de reforme economice, să obțină acordul creditorilor instituționali, sprijinul miniștrilor de Finanțe din zona euro, precum și aprobarea Parlamentelor din statele membre.
Ministrul elen de Finanțe Yanis Varoufakis a declarat luni că Grecia va rămâne fără lichidități în două săptămâni, dacă nu primește ajutor.
Michel Reijns, purtător de cuvânt al ministrului olandez de Finanțe Jeroen Dijsselbloem, care conduce și Eurogroup, a refuzat să comenteze.
Consiliul guvernatorilor Băncii Centrale Europene (BCE) a decis marți să nu înăsprească termenii asistenței financiare de urgență (Emergency Liquidity Assistance – ELA) pentru băncile din Grecia și a majorat plafonul cu 1,1 miliarde de euro, la 80 de miliarde de euro.
Decizia a venit în urma unui comunicat al miniștrilor europeni de Finanțe în care aceștia recunosc dorința autorităților din Grecia de a îndeplini condițiile de reluare a finanțării țării.
Grecia mai are dreptul să primească 7,2 miliarde de euro din programul de aistență financiară de 240 de miliarde de euro convenit cu zona euro și FMI. În lipsa unui acord, deficitul de lichidități al Greciei este tot mai mare. Autoritățile de la Atena au fost nevoite în această săptămână să folosească 650 de milioane de euro din rezervele deținute la FMI, pentru plata unei rate de 750 de milioane de euro către instituția financiară.
Parlamentari ai partidului conservator al cancelarului german Angela Merkel au început să susțină public că ieșirea Greciei din zona euro ar putea fi cea mai bună soluție atât pentru Grecia cât și pentru creditorii acesteia.
Grecia este încadrată la nord de Ucraina, răvășită de conflictul cu separatiștii pro-ruși, iar la sud de Libia, care se prăbușește din cauza luptelor dintre miliții. În aceste condiții, Guvernul german a spus în mod clar că ieșirea din zona euro a Greciei nu ar pune în pericol locul statului elen în Uniunea Europeană.
Thomas Steffen, negociatorul șef al Germaniei cu Grecia în zona euro, a afirmat săptămâna trecută, la Berlin, că în cadrul UE există multe fonduri la care statul grec ar continua să aibă acces, el adăugând că nu există motive fie și doar să gândești că Grecia ar ieși din UE.