Zoran Milanovic, actualul lider al Croației și fan al lui PUTIN, se va confrunta cu democratul Dragan Primorac în turul doi PREZIDENȚIALELOR
Zoran Milanovic, președintele în exercițiu al Croației, s-a clasat pe primul loc la alegerile prezidențiale, însă nu a obținut o majoritate absolută. Croația va organiza și al doilea tur de scrutin, unde actualul lider va intra în cursa pentru cea mai înaltă funcție în stat cu al doilea clasat, democratul Dragan Primorac.
Croația va organiza și cel de-al doilea tur de scrutin al alegerilor prezidențiale, la data de 12 ianuarie, după ce actualul președinte, Zoran Milanovic, nu a reușit să întrunească o majoritate absolută, deși s-a clasat pe primul loc, înainte lui Dragan Primorac, candidatul Uniunii Democrate Croate (HDZ).
Premierul Plenković a salutat intrarea lui Primorac în turul al doilea. „De mâine este un nou joc, două noi săptămâni”, a spus el.
„Milanović nu are niciun program”, a continuat el. „Nu vrem să fim târâţi spre Rusia, vrem ca Croaţia să meargă în direcţia corectă”.
Milanovic este considerat un putinist moderat, de talia lui Fico în Slovacia sau Viktor Orban în Ungaria. Milanovic a denunţat agresiunea rusă împotriva Ucrainei, criticând totodată ajutorul militar furnizat de Occident Kievului.
Zoran Milanovici compara în 2023 relația dintre Uniunea Europeană și unele dintre țările membre cu aceea dintre cineva care se crede părintele unui copil cu „probleme de dezvoltare”. El declara că nu doar țara sa a fost tratată astfel, ci și Ungaria sau Polonia care au avut parte de același tratament din partea UE în trecut. Milanovici a făcut aceste declarații în cadrul unei vizite oficiale efectuate în acel an la Budapesta, conform publicației croată Danas.
Scrutinul se derulează pe fondul unei inflaţii importante, al corupţiei generalizate şi unei penurii de mână de lucru. După proclamarea independenţei în 1991, Croaţia a fost condusă mai ales de Uniunea Democrată Croată (HDZ).
Preşedintele croat este condamnatul forţelor armate şi reprezintă pe scena internaţională această ţară cu 3,8 de milioane de locuitori, membră a Uniunii Europene (UE) şi NATO. Chiar dacă are puţine puteri, preşedintele este văzut de croaţi drept un vector de stabilitate şi garant al echilibrului de puteri.