Prima pagină » Interviurile Gândul » Am întrebat un psiholog cum se uită, de fapt, bărbații la femei. Ce se întâmplă în primele zece secunde: „Contează foarte mult”

Am întrebat un psiholog cum se uită, de fapt, bărbații la femei. Ce se întâmplă în primele zece secunde: „Contează foarte mult”

Cum ar trebui să fie o femeie „de nota zece"? Ce îi atrage pe bărbați la femei? și Ce face ca o relație să dureze? - acestea sunt câteva dintre întrebările la care Hedi Hoka, psiholog și coach internațional în dezvoltare personală, a răspuns într-un interviu pentru Gândul. Originară din Cluj-Napoca, Hedi Hoka a călătorit mult prin Europa, unde a avut prilejul să stea de vorbă cu femeile din diverse țări. A observat o diferență între modul în care se raportează la vârstă femeile din Occident față de cele din alte părți ale lumii. „În estul Europei, dacă ai împlinit vârsta de 30 de ani, ești deja "expirată", uneori chiar bătrână. Dar nu este absolut deloc așa. Dacă ai avut 20 de ani, este normal să ai și 30 și 40 și 50. În vest, nu am întâlnit această disperare a „tinereții veșnice", iar femeile sunt relaxate când vine vorba de vârstă", spune Hedi Hoka în interviul acordat Gândul.

Hedi Hoka a lansat de curând o carte – „Iubesc să fiu femeie. Ghidul  femeii de nota 10″- în care le vorbește doamnelor despre diversele roluri pe care le au în viață.Femeia de nota 10 este cea care se bucură, mai presus de toate, că este în viață și se acceptă pe sine deplin doar pentru simplul fapt că este ființă umană”, a spus Hedi Hoka în interviul pentru gândul.

Specialista arată că cel mai frumos lucru care i se poate întâmpla unei femei este „acceptarea de sine necondiționată”.

Hedi Hoka consideră că fericirea ocupă un loc important în viața fiecărui om, dar oamenii realizează că sunt fericiți doar odată cu înaintarea în vârstă. „Cu cât înaintăm în vârstă, cu atât suntem mai fericiți. Pentru că fericirea este o stare pozitivă a propriei vieți. Înseamnă să faci pace cu trecutul, să privești încrezător spre viitor și să prețuiești prezentul”, a mai spus Hedi Hoka.

Pentru ca relațiile să dureze cât mai mult, cei doi parteneri trebuie să comunice în permanență. „Dacă faceți eforturi să comunicați, să vă exprimați recunoștința, să vă distrați, să râdeți împreună, dragostea înflorește”, este de părere Hedi Hoka.

CITIȚI MAI JOS INTERVIUL INTEGRAL ACORDAT DE HEDI HOKA

Doamnă Hedi Hoka, ați lansat de curând o carte care se numește: „Iubesc să fiu femeie. Ghidul  femeii de nota 10″. Cum ar trebui să fie o femeie „de nota zece”?

Vezi, orice femeie are diverse roluri în viață: rolul de iubită, de mamă, de soție, de manager, de antreprenor, de specialist, uneori de amantă. Dar în orice moment al vieții, oricare rol ți se poate lua. De exemplu, dacă dai faliment, rolul de antreprenor ți se poate lua. Dacă divorțezi, rolul de soție nu-l mai ai. Ei bine, cu cât te identifici mai mult cu un anumit rol, cu atât îți este mai greu să fii fericită atunci când nu mai există.

Aproape toate dramele noastre se nasc de aici. „Iubesc să fiu femeie” este o carte cu ajutorul căreia înveți să te iubești și să te accepți necondiționat. Femeia de nota 10 este cea care se bucură, mai presus de toate, că este în viață și se acceptă pe sine deplin doar pentru simplul fapt că este ființă umană.

Ce ar trebui să facă o femeie ca să se cunoască mai bine pe sine? Există o rețetă universală?

Nimeni nu te poate învăța cum să te descoperi. Trebuie să faci singur acest lucru. De aceea, îndrăznesc să spun că fiecare dintre noi învață să se cunoască diferit exact atunci când trebuie. Există, sigur, câteva pârghii cu ajutorul cărora începe procesul de autocunoaștere. Dar ele pot fi diferite. Unii oameni au o aversiune față de fenomenul dezvoltării personale. Și pe bună dreptate, uneori. Alții, în schimb, ajung să întâlnească pe cineva și apoi viața lor înflorește. Unele persoane dau de greutățile vieții și își demonstrează cât de puternice sunt și acest lucru le înalță. Alții citesc o carte și li se schimbă viața radical. Deci, nu aș putea spune că există o rețetă. Dar știu sigur că acceptarea de sine necondiționată este cel mai frumos lucru care ți se poate întâmpla.

Există o rețetă după care femeile să ajungă la succes? La noi, mai degrabă, se spune că un bărbat de succes are în spatele lui o femeie puternică. Cât despre succesul femeilor, se vorbește mai puțin.

Să știi că s-ar putea să fie un truism această afirmație: „Un bărbat de succes are în spatele lui o femeie puternică”. Practic, bărbatul este capul și femeia este gâtul. Poți să-ți miști capul fără gât? Ia încearcă! Vezi? Nu poți! Bine, dincolo de glumă, trăim într-o societate în care predomină succesul masculin. Chiar și știința este dictată de bărbați, de cele mai multe ori. Dar, undeva, este normal să fie așa. Gândește-te puțin, până în secolul al XIX‐lea, s-a înregistrat cel mai mare grad de analfabetism din Europa. Accesul la educație era foarte redus, uneori interzis pentru femei. Chiar și dreptul la viața socială era îngrădit prin lege. Iar activitățile femeilor erau legate de casă. Femeile aveau multe obligații față de familie și puține drepturi. Regula de bază era să se supună. Femeia nu avea nici capacitate patrimonială. Fără personalitate juridică, era considerată în același rând cu copiii și debilii mintal.  Abia în anul 1900, femeile și‐au câștigat dreptul la educație. Iar de atunci, au trecut abia 115 ani!

Iar când vine vorba de succes, este important să definim acest concept. Succesul poate însemna o stare de mulțumire obținută în urma lucrului bine făcut. Sau succesul este ceea ce te face fericit. Dacă îți dorești să fii o persoană de succes, gândește-te mai întâi ce anume te face fericită. Apoi fă în fiecare zi o acțiune care îți îndreaptă pașii spre acel lucru.

Dumneavostră, care ați trăit și în alte societăți – precum cea olandeză, finlandeză sau germană -, cum le-ați caracteriza pe românce în comparație cu celelalte femei?

Toate femeile își doresc același lucru: să încapă în blugii de la 18 ani, să aibă sânii ca la 20 de ani, să pară cu 10 ani mai tinere și să aibă mai multă energie. Singura diferență pe care, în schimb, am remarcat-o este mentalitatea diferită față de vârsta femeii. În estul Europei, dacă ai împlinit vârsta de 30 de ani, ești deja „expirată”, uneori chiar bătrână. Dar nu este așa absolut deloc. Dacă ai avut 20 de ani, este normal să ai și 30 și 40 și 50. În vest, nu am întâlnit această disperare a „tinereții veșnice”, iar femeile sunt relaxate când vine vorba de vârstă.

Există o vârstă anume de maturizare a femeii? La 30, 40, 50, 60 de ani…

Eu consider că nu vârsta ne dictează maturitatea, ci totalitatea experiențelor prin care trecem. Ceea ce am reușit să învățăm din greșeli sau bucurii ne definește maturitatea. Uneori, întâlnesc femei de 20 de ani și dau dovadă de atâta maturitate, încât mă minunez și eu. Alteori, văd femei la 45 de ani care se laudă că au încă fundul bombat sau abdomenul plat. Nu trebuie să spui aceste lucruri. Ci, mai degrabă, să fii tu convinsă de ele fără să ceri aprobarea celorlalți. Înțelegi?

Dar pentru fericire? La ce vârstă poate dobândi o femeie fericirea?

Fericirea este subiectul meu preferat. Ani întregi, știința s-a ocupat doar de studiul emoțiilor negative. Abia la începutul anilor 2000 s-a întrebat: ce-ar fi să studiem și emoțiile pozitive? Așa s-a născut psihologia pozitivă. Iar studiile în știința fericirii inundă cu date care validează acele comportamente care ne fac mai fericiți. Cu cât înaintăm în vârstă, cu atât suntem mai fericiți. Pentru că fericirea este o stare pozitivă a propriei vieți. Înseamnă să faci pace cu trecutul, să privești încrezător spre viitor și să prețuiești prezentul. Tot știința a pus negru pe alb faptul că genele influențează gradul de fericire într-un procent destul de mare: 50 la sută. Deci, dacă părinții tăi sunt optimiști, este foarte probabil ca și tu la vârsta de 18, 20 de ani să te simți fericită și împlinită. Dar când vine vorba de fericire, să știi că mai este un lucru foarte interesant: uneori avem nevoie să fim nefericite ca să devenim ulterior fericite.

Statisticile arată că 4 din 10 femei sunt victime ale violenței în familie. Ce atitudine ar trebui să aibă o femeie în așa fel încât să nu ajungă în această situație? Și ce ar trebui să facă dacă, din nefericire, a ajuns în această situație? 

Nimeni nu are voie să lovească pe nimeni. Nimeni în lume nu are acest drept. Totuși, unele femei ajung în situații limită și devin victimele violenței domestice. Am pentru ele un singur sfat: să facă tot posibilul să iasă din ele.

De cele mai multe ori, femeile aflate în asemenea situații invocă motivul că nu au resurse financiare pentru a se descurca singure. Dar de cele mai multe ori le este teamă să părăsească acea situație. Și ceea ce le ține acolo este frica de necunoscut. Uneori, ele speră tot timpul că se va schimba agresorul. Problema este că, în cele mai multe cazuri, nu se schimbă. Așa că primul pas este să începi să vorbești despre acest lucru fie cu un profesionist, fie cu un apropiat și cere-i ajutorul. Ai încredere că vei putea reuși. Apelează la un avocat. Dacă nu ai bani sa-l plătești, gândește-te că fiecare avocat are datoria morală să accepte cazuri pro bono. Ia legătura cu un adăpost pentru femei și solicită consiliere psihologică.

De pe altă parte, în ceea ce privește violența domestică, există și o activitate de prevenire. Dependența financiară sau emoțională duce de cele mai multe ori femeia într-o relație defectuoasă. Învață să-ți câștigi independența financiară. Testează relația înainte să vă mutați împreună. Iar dacă la prima ceartă te lovește, șansele să te mai lovească sunt foarte mari.

Relațiile dintre femei și bărbați  au fost dintotdeauna complexe și complicate. Ce trebuie să facă o femeie, respectiv un bărbat, astfel încât o relație să dureze?

Longevitatea în cuplu nu înseamnă neapărat că este o relație fericită. De multe ori, oamenii stau împreună pentru că s-au obișnuit, că le este teamă de necunoscut sau sunt dependenți emoțional. Dar, ca în orice relație, comunicarea este cel mai important lucru. Dacă faceți eforturi să comunicați, să vă exprimați recunoștința, să vă distrați, să râdeți împreună, dragostea înflorește. Și, sigur, viața sexuală are o importanță majoră în relație. Aveți grijă de corpurile voastre, faceți mișcare, alegeți să mâncați sănătos, toate sunt ingrediente importante într-o relație sexuală. Altfel, ajungem să facem sex cu partenerul tot a doua zi de Paști sau de Crăciun.

Care este momentul în care ar trebui să punem stop unei relații?

A pune punct unei relații este un lucru dureros. Pentru fiecare. Și pentru cel care inițiază despărțirea, și pentru cel părăsit. Dar decât să stai într-o relație în care simți că nu te dezvolți, care nu te mai face fericit, mai bine îi pui capăt.

Odată cu online-ul, a înflorit și industria testelor psihologice care ne arată cum suntem într-o relație sau cum ar trebui să fim. Cât de adevărate sunt aceste teste?

Când vine vorba de teste psihologice, eu sunt foarte exigentă. Accept doar acele instrumente care sunt validate științific și măsoară cu acuratețe maximă. Toate acele teste care nu intră în aceste criterii sunt doar pentru amuzament.

Ce îl atrage pe bărbat la o femeie? Cât de mult contează felul cum arăți?

Am să te dezamăgesc poate, dar să știi că aspectul fizic contează foarte mult. Practic, prima impresie este creată în zece secunde și deja îți dai seama dacă o persoană îți place sau nu. O față simetrică, pomeții mari, buze frumos definite, ochii mari, o proporție de 0,7 talie-șold și sânii mari vor fi preferate. Dar asta nu înseamnă că dacă nu ești așa, nu se uită nimeni după tine. Ba da, se uită, dar poate nu atât de mult. Subscriu și eu că ceea ce este în suflet contează. Dar trebuie să te străduiești să fii suficient de atractivă ca să-ți descopere caracterul frumos.

Care este cea mai mare greșeală pe care un bărbat poate să o facă în relația cu o femeie?

Eu nu prea cred în greșeli când vine vorba de relații. Am convingerea că lucrurile trebuie să se întâmple exact așa cum trebuie să se întâmple. În general, pe canapeaua psihologului, bărbații mărturisesc că au greșit atunci când nu i-au spus iubitei cât de mult o iubesc.

Care este cea mai mare greșeală pe care o femeie poate să o facă în relația cu un bărbat? 

Iar în cazul femeilor, ele văd că greșesc atunci când în viața lor nu se mai pun pe locul numărul unu.

Din experiența dumneavostră de psiholog, cum ai soluționat cazurile de conflicte în relații?

Eu mă bucur de fiecare dată când cuplurile merg la psiholog. Pentru că o problemă nu se poate soluționa la nivelul la care a apărut. Trebuie să ieși din problemă ca să vezi soluțiile. Or, un psiholog te poate ajuta cu succes. Învățând cuplurile să-și recunoască și să înțeleagă tipurile de atașament și nevoile fiecăruia, au reușit să-și ducă relația la un alt nivel.

Sunt tot mai multe femei care aleg să fie mame, dar singure, își cresc copiii singure. Cum le caracterizați  pe aceste femei? 

Pentru mine, ele sunt eroine. Și le felicit! Întotdeauna am considerat că a fi mamă este cel mai frumos lucru care i se poate întâmpla unei femei. Familiile monoparentale nu se încadrează în categoria invalizilor, așa cum uneori se vehiculează. Este un alt stil de viață care poate fi la fel de sănătos ca și o familie tradițională.

Bunicile noastre se căsătoreau la vârste care acum ni se par prea mici – 16-19 ani. Acum femeile se căsătoresc după facultate. Există o vârstă ideală pentru căsătorie? 

Poate am să par neconvențională, dar nu sunt adepta că „trebuie” să te căsătorești la o anumită vârstă. Fă lucrurile atunci când ți le dorești și simți că, da, vrei. Este, în fond, viața ta și faci exact așa cum vrei tu. Există doar un singur lucru la care trebuie să te gândești: vârsta biologică pentru a face un copil care este totuși limitată.

Există ceva ce, în calitate de psiholog, nu ați înțeles niciodată la o femeie?

Acum, sigur, ca psiholog, cam trebuie să le înțelegi pe toate. Dar, din punct de vedere uman, uneori mă minunez de puterea psihică a femeilor și de gradul mare de empatie pe care-l manifestă.

Să se aștepte bărbații la găsirea unei femei ideale? Ce le spuneți? Există așa ceva? 

Ideal este doar în mintea noastră. Fiecare relație are aspecte pozitive și mai puțin plăcute. Nu există o relație perfectă. Chiar și certurile au rolul lor. Important este cum se termină cearta. Pentru bărbații pretențioși care caută femeia ideală, am doar o singură întrebare: tu te consideri un bărbat ideal pentru o femeie?

Cum vi se pare că e reprezentata astăzi femeia in societate? E ea egala barbatului?

Doamne ferește! Nici nu trebuie să fie egală cu bărbatul! Dar, în schimb, trebuie să aibă dreptul la educație necondiționat. Cred că femeia trăiește cea mai frumoasă perioadă din istorie. Poate să facă absolut ce dorește ea: poate să studieze, poate să se căsătorească, poate să facă copii sau avort, poate să călătorească, să-și închiereze un apartament, să conducă mașina, să dea în judecată, are dreptul la liberă exprimare sau să voteze. Orice. Pentru că are libertate. Iar acum 115 ani aceste lucruri nu îi erau permise. Este o binecuvântare să fii femeie. O femeie face viața mai frumoasă, mai veselă. Și ea face lumea să se schimbe: ori de câte ori dă viață unui copil, înseamnă că are încredere în viitor. Iar acest lucru este minunat.

Foto: Arhiva personală

Cine este Hedi Hoka

Hedi Hoka, 40 de ani, este doctor în psihologie, psiholog specialist în dezvotare personală, antreprenor  și autor de cărți inspiraționale. A studiat și a lucrat în mai multe proiecte academice în domeniul științelor comportamentale și  neuropsihologiei în Olanda, Finlanda, Austria și Germania. Hedi Hoka este specializată în consiliere psihologică și coaching, fiind membră a Society for Coaching Psychology din Marea Britanie, Colegiului Psihologilor din România, a International Leadership Association din S.U.A.  și a Mindfulness Association  din Marea Britanie. Este ambasador TEDxCluj și Jamie Oliver, Food Revolution.