Prima pagină » Interviurile Gândul » EXCLUSIV | Cum am putea ajunge să plătim mai puțin facturile la energie și gaze. Expert în energie: ”Față de 2020, plătim la gaze cel puțin dublu. Fără noi capacități de producție, nu putem discuta despre scăderea prețurilor”

EXCLUSIV | Cum am putea ajunge să plătim mai puțin facturile la energie și gaze. Expert în energie: ”Față de 2020, plătim la gaze cel puțin dublu. Fără noi capacități de producție, nu putem discuta despre scăderea prețurilor”

EXCLUSIV | Cum am putea ajunge să plătim mai puțin facturile la energie și gaze. Expert în energie: ”Față de 2020, plătim la gaze cel puțin dublu. Fără noi capacități de producție, nu putem discuta despre scăderea prețurilor

Cei mai mulți oameni vor plăti și la iarnă aceleași prețuri ca și cele de acum la energie, dar raportat la anul 2020, prețurile la gaze naturale vor fi cel puțin duble, spune, pentru Gândul, Dumitru Chisăliță, președintele Asociației Energia Inteligentă. Expertul în energie susține că fără investiții în noi capacități de producție, care să folosească surse ieftine de energie, nu se poate vorbi de o scădere a prețurilor. Însă chiar și dacă vor fi prețuri mai mici decât cele de acum și se va vorbi de o revenire la normalitate, aceasta nu va mai fi niciodată normalitatea de dinaintea pandemiei.

Dumitru Chisăliță a explicat cum se vede tabloul actual al prețurilor la gaze naturale și la energie electrică și cum va fi din punct de vedere financiar iarna lui 2022, despre care cei mai mulți analiști afirmă că se numără dintre cele mai costisitoare din ultimii 60 de ani.

Expertul în energie a dat ca exemplu cazul unei persoane care în 2020 a plătit pe lună 500 de lei ca să-și încălzească apartamentul, iar la iarnă, cu prețul plafonat, va plăti 1.000 de lei.

„Majoritatea oamenilor nu vor avea prețuri la gaze și energie mai mari decât acum”

În ceea ce privește consumul la energie electrică și la gaze naturale, consumatorii casnici vor fi protejați. Costuri mai mari se vor regăsi însă acolo unde companiile, care nu vor beneficia de plafonare, vor căuta să-și recupereze prejudiciul scumpind produsele, adică tot din buzunarul consumatorului, explică președintele Asociației Energia Inteligentă.

„La momentul de față, avem schema de plafonare, care pentru toți consumatorii de gaze înseamnă un plafon stabilit până în august 2023. Așadar, dacă nu o să apară modificări în legea existentă, acești consumatori ar trebui să achite prețul stabilit prin lege.

La energie electrică, majoritatea consumatorilor casnici vor fi, din nou, protejați. Un număr, probabil, de circa 20% consumatori de energie nu se găsesc în această zonă protejată.

La nivelul populației, majoritatea oamenilor – la gaze, toată lumea, la energie electrică, vorbim despre 80% – nu o să aibă prețuri mai mari în iarnă decât le au în momentul de față. Acesta este elementul pozitiv.

Celelalte companii, care nu vor avea preț plafonat, este clar că vor încerca să-și recupereze banii din aceste creșteri de prețuri la energie și gaze naturale, scumpind produsele, care ajung, într-un final, să fie consumate – direct sau indirect – tot de oameni. Asta înseamnă că, din păcate, vor trebui să achite mai mulți bani, fie că vorbim de produse alimentare sau nealimentare, ca urmare acestor creșteri care vor apărea în următoarele luni”, a spus expertul în energie.

„Prețurile la gaze naturale sunt cel puțin duble față de cele din 2020”

Dumitru Chisăliță a precizat însă că dacă prețurile la gaze naturale din 2022 sunt raportate la cele din 2020, prețurile sunt duble.

„În concluzie, pentru energie electrică și gaze naturale, majoritatea oamenilor vor avea același preț pe care-l au în momentul de față. Dacă ne comparăm însă cu anii trecuți, cu ceea ce ar fi însemnat în 2020, acum două ierni, din păcate sunt creșteri semnificative la gaze naturale. Oamenii vor plăti mult mai mult decât plăteau în 2020. De ce nu fac referință la 2021? Pentru că 2021 a fost un an cu plafonări, compensări, modificări în interiorul jocului și, tocmai de aceea, fac trimitere la 2020.

Deci, față de 2020, la gazele naturale, creșterile de preț vor fi cel puțin duble. Adică, o persoană care în 2020 a plătit pe lună 500 de lei să-și încălzească un apartament, o să plătească 1.000 de lei, cu prețul plafonat, în momentul de față”, explică Dumitru Chisăliță.

„Ca să scădem prețul la energie trebuie să investim în capacități de producție”

Președintele Asociației Energia Inteligentă susține că este posibil ca după această iarna din acest an să se reintre cât de cât într-o normalitate a prețurilor, dar care nu va mai  fi sub nicio formă normalitatea pe care o știm înainte de începerea pandemiei.

Dumitru Chisăliță susține că, pe viitor, pentru România, elementul hotărâtor îl va reprezenta nivelul de investiție pentru noi capacități de producție, rolul acestui demers fiind acela de a ne îndrepta spre normalizarea prețurilor, sperată și așteptată de toată lumea.

„Există însă șanse ca aceste prețuri mari care sunt în momentul de față să înceapă ușor-ușor să scadă și să ne ducem către o nouă normalitate. Important este să conștientizăm lucrurile care s-au schimbat și să acționăm ca atare, dar și să evităm anumite lucruri pe care le-am făcut înainte de pandemie sau înainte de această criză și pe care nu ar trebui să le repetăm.

În primul rând, trebuie să investim pentru noi capacități de producție, acesta este elementul hotărâtor. Dacă nu vom avea capacități de producție – gaze, energie electrică – în viitor, nu vom putea să discutăm despre o scădere a prețurilor. Ca să scădem prețul la energie  înseamnă să investim și să avem multe capacități de producție, care să se bazeze pe forme ieftine de energie.

Asta înseamnă că, probabil, pe viitor, diversele dezvoltări de centrale termice care se iau în considerare – cărbunele sau chiar gazele naturale – nu reprezintă cea mai bună soluție și trebuie foarte mult să ne orientăm către cele mai bune centrale termice care au în momentul de față forme de energie ieftine și care vor rămâne ieftine și în viitor.

O astfel de formă o regăsim pe zona energiei nucleare – acele mici reactoare care ar putea să joace un rol foarte important în producerea de energie -, uraniu fiind una dintre formele de energie primară care, practic, s-a scumpit cel mai puțin în ultimii doi ani de zile. Aceste tipuri de centrale de producere a energiei  ar trebui să fie dezvoltate cu prioritate în România, tocmai pentru a ne putea îndrepta spre o normalizare a prețurilor pe care ne-o dorim cu toții”, spune Dumitru Chisăliță, președintele Asociației Energia Inteligentă.

Guvernanții vor să-i învețe pe români cum să facă economie

Premierul Nicolae Ciucă a făcut apel la populaţie să reducă risipa de energie și a spus că se caută măsuri prin care să fie încurajată scăderea consumului.

Primul-ministru a spus că sunt luate în calcul inclusiv bonificații pentru cei care scad consumul de energie, în special în orele de vârf, dar că o decizie ar putea fi luată după concluziile de la nivelul Uniunii Europene privind gestionarea energiei şi a gazului pentru iarna viitoare.

Referitor la o eventuală decuplare a tarifelor la energia electrică de cele la gazele naturale, premierul a spus că România susține această inițiativă, pentru a nu mai exista fluctuațiile de preț.

Mara Răducanu este jurnalist de eveniment. A terminat Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din București și a lucrat la mai multe publicații, precum Jurnalul național, Evenimentul ... vezi toate articolele

Citește și