„Dă-mi 1 leu, te rog, ca să construim un spital pentru copii”. CEL MAI BUN TATĂ le propune românilor un proiect în premieră

„Dă-mi 1 leu, te rog, ca să construim un spital pentru copii. CEL MAI BUN TATĂ le propune românilor un proiect în premieră
Publicat: 28/02/2015, 17:55

„Dă-mi 1 leu, te rog! Ca să construim un spital pentru copii. Cel mai bun tată”. Recunoaște, cititorule de gândul, fie că ești părinte, fie că nu ai copii, că un astfel de text spune o poveste. Una care te intrigă, care te face să fii curios – vrei să știi cine-i omul. Poate spui încântat „uau”, poatedai primul Share unei postări care nu-ți cere like-ul și faci gestul simplu de a spune „Mă bag”. Și, odată cu asta, donezi pentru un proiect ce poate părea nebunesc. Cel al construirii unui spital privat pentru copii, care ar putea fi realitate în trei ani dacă fiecare român care trăiește în această țară ar dona 1 leu o dată la 9 luni. S-ar strânge astfel 80.000.000 lei. Da, ați citit bine: optzeci de milioane de lei. „De ce nu?”, îți zici. Doar ani de zile ai cotizat la stat, finanțând cu banii tăi sistemul medical bolnav.

Ce faci: îi dai sau nu banii necunoscutului care-ți spune o poveste? O poveste despre sănătate, despre copii, despre nevoi și despre generozitate. O poveste despre puterea ta de a face lucrurile să se întâmple. Ce faci? Sunt români care au ales deja să doneze într-un cont în spatele căruia se află deocamdată o persoană fizică – un tată, Alex Zamfir, de 37 de ani.

Miercuri, el a postat pe blogul personal ideea și a anunțat lansarea unei platforme dedicate proiectului: www.1leu.org. „Ne propunem să strângem această sumă pentru construcția primului centru medical independent de oncologie și hematologie pediatrică din România. Fără a cere și fără a primi vreun ban de la statul român. Adică doar din donații și sponsorizări oferite de persoane fizice și juridice private, române sau străine, fonduri europene sau de alt gen. Dar nu bani publici românești. Ne dorim ca acest spital să fie construit de noi pentru toți copiii noștri”.

„Nu, nu este o glumă. Este cel mai serios proiect din viața mea”, spune Alex Zamfir, un publicitar, licențiat în Științe Economice și tată al lui Mark, așa cum se prezintă. „Îmi place teribil că sunt un nimeni. Și nu în sensul rău. Sunt un simplu cetățean. Care, alături de alți 10 oameni, s-a înhămat la această idee nebunească – că îi putem convinge pe cât mai mulți români să doneze câte puțin ca să construim un spital de oncologie și hematologie pediatrică. Ne trebuie 80.000.000 de lei, aproximativ 18.000.000 euro, bani care acoperă: achiziționarea unui teren de aproximativ 1,5 hectare, o construcție de aproximativ 7.000 mp, cu secție de radioterapie și transplant medular, cu laborator propriu, cu două săli de operație și echipamente de ultimă generație ca dotare. Costul acesta înseamnă proiectul de la zero până în momentul în care începe să funcționeze”, mai spune Zamfir.

Schița proiectului viitorului spital de oncologie pediatrică pe care Alex Zamfir vrea să îl construiască

Deocamdată, nu are nimic în afară de idee și mult entuziasm. Și de banii care au început să se strângă. „Putem spune că este un proiect €œgreenfield”, afirmă publicitarul, acum martor al reacțiilor neașteptate de simpatie cu care proiectul a fost primit. I-au scris oameni să îl încurajeze: „Avem un român din Suedia care ne-a anunțat că deja și-a setat contul să ne vireze lunar 20 euro până când se va strânge suma. Un american din New York ne-a anunțat că în cursul acestui an va organiza un concert caritabil în beneficiul acestui spital. Sunt deja 50 de persoane care au donat sume între 1 leu și 500 de lei”.

Alex Zamfir are și încredere. „I-am povestit lui Mark aproape zilnic despre proiect. Cât de fericit sunt că i-am strâns pe toți oamenii ăștia grozavi lângă proiect, că în sfârșit l-am demarat. Aseară îi spuneam că sunt super încântat de reacția oamenilor. El, foarte pasionat de unelte și excavatoare, mă întreabă mereu când îl duc la șantier că să vadă excavatoarele. Eu îi răspund că sper că în curând. Nu l-am mințit niciodată și n-am de gând să încep acum”.

Da, Alex Zamfir are și un plan inițial de afaceri la care spune că lucrează pentru a-l dezvolta în amănunt, mai ales că – la un moment dat – echipa din spatele proiectului are în plan să acceseze diverse fonduri: „Vom încerca că interacțiunea cu statul să fie redusă la minim. Credem că e mai bine”.

„În principiu, da, vom colabora cu Casa de Asigurări. Planul inițial este să nu ne folosim de niciun ban public pentru a ridica spitalul. Apoi, având în vedere că părinții contribuie cu bani din salariul lor la Fondul de Sănătate, ni se pare normal ca ei să poate beneficia de acești bani atunci când au nevoie. Cu siguranță însă că sumele decontate de Casă vor fi mult mai mici față de costul real al unor operații și tratamente. De aceea, pentru noi este mai degrabă important să încercam să atragem cât mai multe fonduri private și în susținerea funcționării spitalului”.

Ce știe acum e că spitalul va fi unul privat, deținut de o fundație, ai cărei membrii fondatori vor fi cei 11 oameni care și-au asumat acest proiect. Tot fundația va căuta și va angaja personalul pentru posturile necesare operării unui spital: director general, director medical, doctori, asistente, infirmiere.”Ne dorim o fundație pentru că nu vrem că acesta să fie vreodată un proiect care să aibă că obiect profitul. Asta nu înseamnă că spitalul nu va avea costuri de operare. Acestea vor fi acoperite din: plată operațiilor, că în orice alt spital privat din România sau străinătate, din donații și sponsorizări. De asemenea, o comisie medicală a spitalului va stabili anumite cazuri sociale ale unor copii grav bolnavi care nu își permit plată intervențiilor, și acestea vor fi făcute fie cu o plată minima, fie gratuit”, proiectează viitorul – în vorbe – tatăl lui Mark.

Vorbește despre costurile unei intervenții noi – „le preconizam a fi mult mai mici că în străinătate”, despre echipe medicale de afară – „chiar aducând aceeași doctori”: „Nu urmărim profitul, ci doar costurile de operare a spitalului și, în plus, dacă vom reuși să strângem bani din donații și sponsorizări, o parte din aceste costuri vor putea fi astfel suportate”.

Spitalul pentru care Alex și prietenii lui strâng bani este proiectat să aibă 50 de paturi. Nici prea mare, nici prea mic, spune inițiatorul. „Ca multe alte lucruri în România, o statistică oficială privind copiii bolnavi de cancer este foarte greu de obținut, mai ales că mulți aleg să se trateze în străinătate. Ne-am uitat și pe la alte spitale de afară, care au secție de oncologie pediatrică și am convenit că 50 este o cifră potrivită pentru România. Știm că nu îi vom putea trata pe toți, dar acest spital, odată construit, va face o mare diferență”, crede Alex Zamfir, inițiatorul ideii, în spatele căreia nu stă o poveste personală, ci doar durere: „Fiecare caz despre care citesc mă sfâșie. Nu exagerez, când citesc despre vreun copil bolnav, simt că mor un pic”.

Zamfir spune că ideea i-a venit după ce, la finalul lui 2014, a demarat campania „Dă-mi 1 leu pentru Tudor”, un băiețel de 3 ani și jumătate diagnosticat cu tetrapareză spastică. „Mai avea nevoie de 120.000 lei pentru o operație în Turcia. În 3 săptămâni, am reușit să strângem 135.500 lei, astfel încât nu doar că Tudor a putut să se opereze – săptămâna aceasta a scăpat de gips, dar un alt băiat, Dani, care are aceeași problemă, a primit de la Tudor diferența de bani și a plecat și el la analize în Turcia. Și m-am gândit că, OK, de ce să nu încerc, prin aceeași metodă, să strâng bani pentru un spital cum nu mai există altul în România? I-am povestit lui Eugen, prietenul meu care are o firmă de echipamente medicale și predă la Universitatea Carol Davila, la o cafea despre proiect și am zis să-l facem. Apoi am început să căutăm oameni care să ne ajute în acest proiect. Eugen îl știa pe Dan Captaru, care are background de management medical și, de asemenea, pe Matei Săndulescu, un arhitect cu expertiză în construcția de spitale. Alături de ei am dezvoltat proiectul și bugetul”, povestește bărbatul.

„Toți ceilalți opt oameni: Iulia, Anca, Dan D, Dio, Călin, Ștefan, Adrian, Florin sunt prieteni de-ai mei, la fel de nebuni că mine care, în momentul în care au auzit ce îmi doresc să fac au zis „Mă bag!”. Chiar e simpatic, pentru că majoritatea m-a întrebat „Si eu ce trebuie să fac?” Răspunsul meu a fost: „Habar n-am! Vedem pe parcurs! Deocamdată trebuie să îți dorești foarte tare să îl facem!„”.

Dar dacă pe parcurs entuziasmul românilor față de ideea construirii unui spital pentru copii va dispărea, iar lumea nu va mai face donații, ce va face Zamfir? „Dacă noi nu ne vom pierde entuziasmul, proiectul se va materializă. Dacă totuși nu se vor strânge toți banii necesari, le vom propune oamenilor două variante: fie să le dăm banii înapoi, fie să facem o altă faptă bună cu ei”, spune Alex Zamfir pentru gândul.

„Sunt deja 50 de persoane care au donat sume între 1 leu și 500 de lei. Și multe altele care ne-au anunțat că o vor face. Pentru că nu avem nicio presiune de a strânge banii mâine, ne dorim în primul rând că lumea să audă de noi, să capete încredere în noi, să vadă că suntem serioși în ceea ce facem. E normal că unii să fie reticenți la această idee: „vin 11 nebuni și zic ei că vor 80 de milioane să facă un spital”. Îi înțeleg perfect. Îi rog doar să aibă puțină încredere și să stea aproape de proiectul nostru. Și sunt convins că în scurt timp îi vom convinge și pe ei.

Un prieten care lucrează într-un ONG din România mi-a spus o vorbă foarte adevărată „Românii nu donează pentru că nimeni nu le-o cere”. Eu mai spun ceva: „Dă-le oamenilor șansa să fie buni și ei nu te vor dezamagi”. Sper că acest proiect să ne dea dreptate amândurora”, conchide Alex Zamfir.

Ce intenționează Alex Zamfir să facă cu capitalul de simpatie astfel câștigat? „Proiectul acesta nu este despre mine, așa cum nu este despre niciunul din cei 11. Deși sună poate patetic, este despre români, România și ce putem face noi, ca țară, ca să dăm un exemplu nouă înșine și altora. Și dacă la vreun moment dat eu sau oricare din ceilalți prieteni ai mei vom beneficia de vreun capital de imagine, sper să fim suficient de deștepți încât să-l folosim pentru a face bine”.

Când banii românilor dăruiesc viață altor români

Din 2012, în România ființează și lucrează în beneficiul bolnavilor de cancer Asociația Dăruiește Viața. Un an mai târziu, alături de Ogilvy, asociația a creat prima platformă online de strângere de fonduri care transparentizează investițiile companiilor sau persoanelor fizice, în proiectele pentru dotarea și modernizarea centrelor oncologice din România – Bursa de Fericire. Au strâns astfel peste 1 milion de euro, bani investiți în dotarea și modernizarea centrelor oncologice din România. Asociația a creat primul Centru de excelență în tratarea și diagnosticarea cancerului la copii, din România, indispensabil diagnosticarii corecte și la timp a cancerului la copii și adulți și, în cadrul unui alt proiect, a triplat capacitatea de transplant a României, de la 8 camere sterile, câte existau în 2009, la 26 funcționale astăzi. Totodată, a mărit capacitatea secției de neonatologie a Maternității Polizu, prin achiziția de aparatură performantă și incubatoare.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un instalator austriac a găsit o comoară de 2,3 milioane de euro într-o locuință
Răsturnare de situație! Silviu Prigoană nu ar avea un testament. Cine ar fi primit toată...
FOTO. Ce imagini! Apariția decoltată şi transparentă a celei mai frumoase jurnaliste sportive din lume
Pe cine vede Crin Antonescu în turul 2 pentru președinție și cine va fi la...
Andreea Nechita, fiica unui cunoscut dezvoltator imobiliar din Iași, a murit subit la doar 22...
Un bărbat a sunat la 112 să anunțe că un hoț i-a intrat în casă....
„Mașa, nu spune nimic despre atacul cu rachetă balistică”. Cum s-au dat de gol rușii...
Poliția, chemată la vila lui Silviu Prigoană! Totul la scurt timp după ce copiii lui...
Data la care intră pensiile pe card în decembrie 2024. Ce se întâmplă cu cei...
România, lovită de un al doilea val de ninsori, ploi şi viscol de joi seara....
De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită"....
S-a vândut celebra banană lipită cu o bandă adezivă. Banalul fruct a fost cumpărat pentru...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Rovinieta NU se mai plătește înaintea efectuării călătoriei. Legea a intrat în vigoare
Guvernul anunţă prelungirea plafonării preţurilor la energie şi gaze pentru consumatorii vulnerabili
Află aici ADEVĂRUL! De ce pare totul PLAT dacă Pământul e rotund?
Planul lui Traian Băsescu. A explodat bomba despre fostul președinte al României: Diabolic!
Ana Morodan, sfaturi de afaceri pentru Bianca Drăgușanu. În ce domeniu ar putea vedeta să...
Cod roșu de viscol în mai multe județe ale țării! În ce zone sunt așteptate...
"Tata, nu!" Ultima discuție pe care Igor Cuciuc a avut-o cu Andreea, chiar înainte de...
Șocul dimineții pentru Mădălin Ionescu! Câinele familiei a evadat din curte. Ce s-a întâmplat cu...
VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"
BANCUL ZILEI. Soacra către ginerele BULĂ: -Ce-o fi văzut fata mea la tine?
Copiii neandethalieni ar fi colecționat fosile la fel cum cei de azi colecționează abțibilduri