Daniel Mitulescu, directorul Festivalului Internațional de Film pentru Copii KINOdiseea: „Îmi doresc un public mai deștept pentru România”. VIDEO
Într-o eră în care copiii învață să folosească iPhone-ul sau tableta înainte de a ști cum să-și lege șireturile, când există posturi de televiziune dedicate exclusiv celor mici sau când rețelele de socializare captează în totalitate atenția adolescenților, directorul unui festival de film încearcă să croiască o formă alternativă de educație. De cinci ani, Daniel Mitulescu, fondatorul KINOdiseea, aduce în România cele mai bune filme pentru copii, care, dincolo de caracterul lor ludic, au rolul de a le dezvolta puștilor gustul pentru a șaptea artă: cinematografia. „Îmi doresc un public care să nu fie obișnuit doar cu filme americane. Care nu stă tot timpul să vadă filme la televizor. Îmi doresc un public mai deștept pentru România.”
Povestea Festivalului Internațional de Film pentru Copii „KINOdiseea” a început în urmă cu cinci ani, când Daniel Mitulescu, producătorul filmelor „Cum mi-am petrecut sfârșitul lumii” (2006), „Eu când vreau să fluier, fluier” (2010) și „Loverboy” (2011), a decis să pună pe picioare primul eveniment din România adresat publicului tânăr.
„Lucrând în domeniu, m-am gândit că e ceva ce lipsește publicului din țara noastră”, a povestit acesta pentru gândul. „M-am gândit să fac un festival de film așa cum, probabil, toți ne-am dorit când eram mici. De exemplu, eu, când aveam 9-10 ani, mergeam singur în oraș, mă duceam pe Bulevardul Elisabeta, și mă uitam la afișele de la toate cinematografele, căutând un film pe care să-l văd. E un univers special, lumea cinema-ului… Eu cred că cei mici au nevoie de așa ceva. Au nevoie de filme pentru ei. Nu exista atunci o ofertă importantă în sensul acesta, de asta m-am gândit să fac festivalul KINOdiseea”, a adăugat el.
Cu ideea aceasta în minte, Daniel Mitulescu a reușit să organizeze primul și singurul festival de film pentru copii din România, de după ”89. Ca în cazul multor alte evenimente culturale, principala problemă a fost finanțarea. Administrația Fondului Cultural Național (AFCN) a declinat solicitarea unui sprijin material. „Am încercat să obținem un ajutor din partea lor, dar nu am obținut nimic. Probabil că au motivele sau prioritățile lor, pe care eu, de altfel, nu le înțeleg dar…”, spune Mitulescu.
Totuși reprezentanții Centrului Național al Cinematografiei (CNC), iar mai târziu Uniunea Cineaștilor din România (UCIN), s-au arătat încântanți de idee.
„Este foarte greu să găsim sponsori”, explică directorul KINOdiseea. „Suntem și destul de selectivi, nu vrem să bombardăm copiii cu tot felul de produse. E destul de greu, dar încercăm să o scoatem la capăt. Chiar ne gândim să facem un fel de colectă, să încercăm să mai găsim niște sponsori interesați de educația audio-vizuală a copiilor. Am avut și o campanie online,
„Comunitatea” KINOdiseea – peste 8.500 de copii
Cu toate acestea, Festivalul Internațional de Film pentru Copii a crescut de la an la an, aducând în sala de cinema tot mai mulți copii. În 2012, numărul acestora a ajuns la aproximativ 8.500. „Putem să vorbim deja despre o comunitate. Anul trecut am făcut un sondaj și am constatat că peste 35% dintre copii au fost și la celelate ediții ale festivalului”, a declarat Daniel Mitulescu pentru gândul. „Ne bucurăm foarte mult, mai ales că în București este, în general, destul de greu să promovezi acțiuni culturale. Se întâmplă foarte multe lucruri, dar cred că am reușit cumva să ne facem vizibili și să aducem și mai mulți participanți la festival.”
Pe lângă proiecțiile de film, fiecare ediție a KINOdiseea include ateliere de actorie, de montaj, scenografie, improvizație ș.a. susținute de profesioniști din România sau invitați din străinătate, un bal mascat și o secțiune specială – „Retrospectivă” -, care readuce în prim plan cele mai frumoase producții pentru copii din toate timpurile. „Ideea este următoarea: festivalul prezintă filmele, iar apoi, în cadrul atelierelor, arătăm ce există în spatele filmelor respective. Mie mi se pare important și frumos să descoperi secrete din domeniul cinematografiei.”
Foto: Festivalul Internațional de Film pentru Copii KINOdiseea
Și mai important, spune Daniel Mitulescu, este că filmele din secțiunea „Competiție” sunt votate și desemnate câștigătoare la final tot de către copii. „O componentă foarte importantă a festivalului este faptul că există un juriu unic, format doar din copii. Pe de-o parte pentru că încercăm să spunem că este un festival al lor – ei spun ce le place și ce nu -, iar pe de alta, pentru că noi credem că ei pot analiza un film. Pot compara filmele între ele. Este important să le dezvoltăm un spirit critic”, afirmă directorul KINOdiseea.
„Este interesant că, după cinci ediții, ne putem gândi că un copil care avea 8 ani la prima ediție, și care a venit în fiecare an, acum este aproape un adolescent. Deci, poate merge la celelalte festivaluri de film. Îmi doresc ca până la ediția 30, cei care vin acum la KINOdiseea să fie publicul matur care va merge la filme europene, la filme de artă, la filme independente ale cinematografului din România. Îmi doresc și eu, în calitate de producător, un public care să nu fie obișnuit doar cu filme americane. Care nu stă tot timpul să vadă filme la televizor. Îmi doresc un public mai deștept pentru România”, comentează Daniel Mitulescu.
„Când vezi că o floare crește, îi pui mai multă apă. La noi e invers”
Problema este însă mai „adâncă” de atât: după Revoluție, producția de filme pentru copii aproape că a dispărut. Asta pentru că în ultimii 20 de ani, nimeni nu a gândit o strategie clară cu privire la direcția cinematografiei din țara noastră.
„Am citit scenarii recent… Scenarii bune (pentru filme pentru copii, n. red). Dar costisitoare din punct de vedere financiar, pe care pur și simplu nu le poți face în România”, explică producătorul „Filmul pentru copii înseamnă aventură, înseamnă locație, povești, personaje, efecte, post-producție, înseamnă foarte multe lucruri… Din păcate, la noi nu a existat o strategie în sensul acesta. Succesele care s-au realizat în ultimii ani au fost, într-un fel, fiecare în parte, excepții. Adică, ne-am luptat împotriva morilor de vânt. Eu știu că atunci când vezi că o floare crește bine, se dezvoltă, îi pui mai multă apă. La noi e invers. Se pune din ce în ce mai puțină apă. Despre asta este vorba”, crede Daniel Mitulescu.
Foto: Mediafax (Octav Ganea)
Mai mult decât atât, ministrul Dezvoltării Liviu Dragnea a făcut recent o propunere ce prevede, printre altele, ca „o cotă-parte de 50% din sumele colectate la Fondul cinematografic să treacă în administrarea consiliilor și primăriilor locale”, amintește producătorul.
„Este o propunere dezastruoasă din punctul meu de vedere”, spune acesta. În acest context, Daniel Mitulescu s-a alăturat mai multor cineaști români – printre care Cristi Puiu, Ada Solomon și Călin Netzer -, care au adresat o scrisoare deschisă premierului Victor Ponta și ministrului Dezvoltării, prin care au protestat față de măsura respectivă. Mai mult, aceștia contestă articolul din proiectul Legii descentralizării care propune ca „un număr de peste 180 de săli de cinematograf aflate în domeniul public al statului și în administrarea RADEF
„Este foarte importantă existența unei rețele de cinematografe care să promoveze și să programeze filme românești sau europene”, explică Daniel Mitulescu. „Atâta timp cât nu vom avea o piață, va fi foarte greu să producem film. Iar o cinematografie sănătoasă are tot felul de filme: și filme pentru public, și filme de artă, comedie… Noi mai avem mult până aici. Mi se pare firesc într-un fel ca după atâția ani de succes al filmului românesc pe plan internațional să încercăm să punem o piatră de temelie și la publicul din România. Pentru că de multe ori avem mai mulți spectatori în afara granițelor, decât în România”, adaugă el.
KINOdiseea 2013: „Imaginația face înconjurul lumii”
Un prim pas în acest sens pare să fie făcut prin intermediul KINOdiseea. Anul acesta, înainte de debutul festivalului, pe 15 noiembrie, peste 9.000 de rezervări fuseseră făcute deja. Mai mult, datorită cererii, evenimentul a fost prelungit cu încă două zile, iar o nouă sală de cinema a fost rezervată pentru proiecțiile din cadrul KINOdiseea.
„Este un număr record pentru noi. Probabil că la anul vom avea nevoie de și mai multe săli”, spune bucuros Daniel Mitulescu. „Sper ca festivalul KINOdiseea să fie un fel de
Festivalul Internațional de Film pentru Copii KINOdiseea se desfășoară la București în perioada 15-22 noiembrie, la Cinema Studio, Cinemateca Eforie și CinemaPro, sub sloganul „Imaginația face înconjurul lumii”. În fața publicului tânăr vor fi aduse cele mai noi producții internaționale, unele dintre acestea premiate în cadrul celor mai importante festivaluri de film din lume.
KINOdiseea este mebru al Asociației Europene a Filmului pentru Copii (ECFA) și, de asemenea, partener al celor mai importante festivaluri internaționale de film pentru copii din Europa, printre care „Kristiansand International Children”s Film Festival” (Norvegia), „Zlin Film Festival” (Cehia) și „International Young Audience Film Festival Ale Kino” (Polonia). Festivalul Internațional de Film pentru Copii KINOdiseea este organizat de Asociația Culturală Metropolis, înființată de Daniel Mitulescu.