DE CE a avut nevoie Stere Gulea de 30 de ani pentru MOROMEȚII 2
„Moromeții 2” a fost prezentat luni, în avanpremieră, la Sala Palatului din București, iar apoi proiectat în opt săli de cinema din țară. Stere Gulea s-a arătat extrem de impresionat de interesul publicului..
„Se vede că există un interes pentru film atunci când povestea îi interesează, este ceva la care se pot raporta, le aduce aminte de ceva, o lume pe care au cunoscut-o”, crede Gulea.
Succesul filmului „Moromeții 2” poate fi explicat, pe de o parte, prin notorietatea de care se bucură primul lungmetraj, oamenii fiind curioși, și, pe de altă parte, prin „distribuția provocatoare„, Victor Rebengiuc fiind înlocuit cu Horațiu Mălăele.
Regizorul s-a arătat plăcut surprins că mai ales tânăra generație este interesată de acest film: „Ai surpriza că îi interesează lucruri pe care nu le așteptai”.
În interviul pentru Gândul Live, Stere Gulea a mai vorbit despre problemele creative legate de adaptarea celui de-al doilea volum al „Moromeților”, până la urmă luând decizia să facă din Niculae Moromete o versiune mai tânără a lui Marin Preda.
„Sunt bucuros că, totuși, o lume care aparent nu e o lume spectaculoasă, cu conflicte fizice prefabricate, poate să prezinte interes și de asta mă bucur pentru toată lumea care participă”, a mai spus Gulea.
În același interviu, Stere Gulea a vorbit despre începuturile sale ca regizor, dar și despre relațiile cu anumite personalități care l-au ajutat pe parcursul carierei, precum regretatul regizor Lucian Pintilie, cu care a colaborat la trei filme, „Piața Universității”, „Vulpe Vânător” și „Stare de fapt”, dar și actorul Toma Caragiu, prin care l-a cunoscut pe Marin Preda.
Gulea se simte în continuare o persoană foarte implicată social. „Eu în continuare am fost și sunt în piață (la proteste, n.r.) tot timpul, inclusiv la 10 august”, când și-a luat „porția de gaze lacrimogene”.
Urmăriți înregistrarea interviului realizat de Vartan Arachelian cu Stere Gulea.
Iată trailerul filmului:
„Moromeții 2” continuă povestea familiei lui Ilie Moromete, din satul Siliștea Gumești din Câmpia Dunării și îl are în prim-plan pe mezinul Niculae. Peste lumea pe care o cunoșteau, în care cel mai important lucru era să ai pământ pe care să-l muncești, trecuse un război. Toată ordinea vieții lor se schimbă odată cu venirea noului regim, care propovăduiește egalitatea. Se șterg diferențele într-un mod forțat și violent, iar albul devine negru și invers, notau producătorii peliculei.
„Moromeții 2” a fost filmat în aceeași casă din Talpa, din județul Teleorman, în care a fost turnat și primul lungmetraj. Pentru continuare, casa Moromeților a fost refăcută de scenograful Cristian Niculescu, care s-a folosit de schițele și imaginile celei vechi.
Pelicula este regizată tot de Stere Gulea, iar din distribuție fac parte Horațiu Mălăele, Dana Dogaru, Iosif Paștina, Răzvan Vasilescu, George Mihăiță, Andi Vasluianu, Oana Pellea, Ion Caramitru, Gheorghe Visu, Florin Zamfirescu, Marian Râlea, Paul Ipate, Cuzin Toma, Liviu Pintileasa și Dorina Chiriac.